Kako se ponašati sa «Poštom Rusije»: tajne koje će vaše vrijeme, novac i živce

U Rusiji mail — to je nešto više nego samo organizacija. «Pošta Rusije» — to je legenda, o kojoj ili slabo, ili nikako. Pa ipak, s njom mogu поладить. Evo savjeta, zahvaljujući kojima je komunikacija sa e-pošte će biti lako i zabavno.

Ako je vjerovati internetu, Mail Rusije» — to je «zla korporacija». Svojim credo — kaos. Sve razbiti i gubitka za vaš novac! Jedan ogranak — jedan prozor. Preuzeo je okrenuti? Napiši testamenta. Za svaki slučaj. «Vas puno, a ja sam jedan» — stvar prijateljsku iz onoga što se može čuti od zaposlenika pošte. I zašto su oni još uvijek ne visi portret «хамла mjeseca» na vidljivo mjesto?

Ali ipak, možda nije sve tako loše? Nije sve izgubljeno?

pošta rusije

Prebaciti odgovornost povoljno. Ali što ako je dio problema «Poštom Rusije» mi stvaramo sami? Odjednom mi jednostavno ne znamo pravila i swing nepostojeći prava?

Mirno! Ne žurite vrijeđati u komentarima: «To su oni zakona ne znaju! Još za РЖД заступитесь!» Samo pročitajte do kraja. Mi ćemo objasniti kako komunicirati sa «Poštom Rusije», bez dodatnih troškova i komplikacija.

Učimo razlikovati paket od upućivanja

Sukladno Federalnom zakonu № 176 «O poštanskih usluga», na poštanskim отправлениям su:

 • pisma;
 • dopisnica (razglednica);
 • novčane doznake;
 • periodika;
 • male pakete;
 • omotnice;
 • upućivanje.

U XXI stoljeću mnogi od njih izgledaju nebitno. Čitamo da nije novina, a trake информагентств. Komuniciramo i gradimo poslovni email. A novac пересылаем s kartice na karticu. Ali s malim paketima, бандеролями i посылками moraju se suočiti čak i гикам. Neki internet-shopping bez njih?

 1. Fine paket — međunarodni poštanski ured, sadrži male predmete. Najveća dopuštena težina — 2 kg. Ne zahtijeva posebna pakiranja.
 2. Paket — pošta šalje s privitkom u obliku tiskane publikacije (knjige, časopisa, novina), poslovne papire, rukopise, fotografije. Najveća dopuštena težina — 2 kg Za paketa, koji se sastoji isključivo od knjiga, — 5 kg.
 3. Upućivanje — pošte polazak za prosljeđivanje stvari. Minimalne dimenzije: 114 x 162 mm ili 110 × 220 mm.

Sve polaska dijele na jednostavne i snimljenih. Jednostavne donose i dostavljaju se, bez ikakve priznanice i potpisa. Kupio omotnicu s markom, poslao pismo, a primatelj izgleda u poštanski sandučić i dobiti. U drugom slučaju sve biti dokumentirana: pošiljatelju izdaje potvrda, a primatelju poruke.

Snimljenih poštarine su:

 1. Preporučenaova (pismo, dopisnica, omotnice, male pakete) — dostavljaju se pod slike, ako želite, možete naručiti obavijest o hendikep.
 2. Vrijedne (pisma, omotnice, upućivanje) — prilikom slanja se vrši procjena vrijednosti prilozi, ponekad je sastavljen inventar.
 3. Pouzećem — plaćanje za prosljeđivanje se naplaćuje od primatelja pri primitku.

Zašto sve te detalje? Samo od tipa polaska ovise uvjeti, rokovi i troškovi prosljeđivanja.

poštar печкин

Печкин zna svoj posao! To je samo, kao što ste shvatili, sadašnjim pravilima кочергу бандеролью ne отправишь (samo pisana korespondencija i dokumente), a upućivanje može težiti i manje od kilograma. Na primjer, vi ste odlučili poslati omiljene bake na poklon knjigu (500 grama) i bombonijeru (300 grama). Zbog slatkog sadržaja polazak će se smatrati upućivanja: njegova će paket u posebnu plastičnu vrećicu ili kartonsku kutiju. A bila bi samo knjiga, jer siđe bi za paket.

Ali ponekad kao paket stvaraju se i «nestandardne» privitke. Na primjer, magnete, kozmetički primjerke ili sjemenke. Tako čine, kada privitke нетяжелое i broji se svaka minuta.

Prvi razred vs EMS

Postoje sljedeće načine slanja mailing:

 1. Ground — pisma i pošiljke se dostavljaju željeznicom, cestom i na drugi zemaljskim prijevozom.
 2. Avio — dostava avionom.
 3. Kombinirani — dio puta polaska putuju po zemlji, a dio — leti.
 4. Ubrzani — smanjuje vrijeme isporuke nekoliko dana.

U unutrašnjem poštanskom poruci авиапересылка gotovo i ne prakticira. Kao posljedica toga — polaska idu prilično dugo. Što dalje, to više. Na primjer, rok za donošenje jednostavnim pismo od Ульяновска u Moskvu — pet dana. Želite li brže? Nema problema! Odaberite prvi razred.

Odlazak prve klase — to je ubrzani domaće poštarine, vrijeme isporuke od kojih 25-30% niže od uobičajenih. Osim toga, obrada i zamrzavanje dostavu prve klase uvijek u prioritet, a njihova dostava ne mogu sezonska ograničenja. Istina, i oni stoje skuplji.

Drugim riječima, odlazak prve klase donose brzo i gdje god da idete. Osnovni ispitni rokovi za njihovu dostavu nalaze se u posebnu tablicu.

Ali šalju u prvi razred samo pisma i omotnice. Ne uputili! I onda dolazi vrijeme za rukovanje.

Odlučite zadatak. Trebate poslati sjeme rijetkih biljaka svom stric-леснику. Ali sa jeseni put do njegova таежному поселку zamagljuje tako da je jedini dostupan prijevoz — helikopter. Ih jednom tjedno. Pitanje: kako dostaviti strica sjeme, ne čekajući zime, kada je kraj off-road? Rješenje: pitajte zaposlenika pošte za izdavanje pošiljke paket prve klase. Ujak će dobiti sjeme prvi helikoptera.

Prvi razred ne valja brkati s EMS-dostave.

EMS (Express Mail Service) je usluga na izražavanje isporuci mailova. Joj bavi grana «Pošte Rusije» — ured EMS Croatian Post. Interna express-dostava u cijeloj zemlji, a međunarodna djeluje u više od 190 zemalja širom svijeta.

EMS je dostava od vrata do vrata. Kurir će pokupiti parcele pravo iz doma ili ureda i vodi bilo gdje. U EMS Croatian Post ima svoju prometne mreže, ovdje jamče sigurnost i dati priliku osigurati polazak od oštećenja ili gubitka. Ekspresna dostava skuplji ubrzano naprijed.

Kako odrediti cijenu

Na trošak slanja utječu:

 1. Pogled polaska: pismo/paket/upućivanje; preporučenom/vrijedni/simple/s pouzećem.
 2. Način dostave: normalni ili ubrzano.
 3. Vrijednost.
 4. Udaljenost.
 5. Težina.

U slučaju prilagođene бандеролью naknade uzima samo za težinu, udaljenost ne utječe na cijenu. Cijena vrijednih paketa, kao i ostalih vrijednosnih mailova, ovisno o udaljenosti, težine i iznosi procjene plus 4%. Tako, ako ste ocijenili pošiljke sto rubalja, to je prema cjeniku za udaljenost i težina će dodati još četiri rublje.

Putovnicu i ostale dokumente šalju samo vrijednosnim pismima (бандеролями) uz obavezan opis privitke.

Procjena iznosa osobe često namjerno podcijeniti. Ako nema razlike, zašto platiti više? Ali razlika ipak postoji. Kada upućivanje gubi, pošiljatelju se nadoknađuje iznos rezultate, bez obzira na stvarne vrijednosti ulaganja. Sto rubalja tako sto rubalja.

Koliko otprilike morati platiti prilikom slanja bilo čega unutar zemlje, može se naučiti, koristeći kalkulator «Pošte Rusije».

Ne isplati svađati, ako operator će objaviti drugi iznos: to nije hir. Kalkulator ne uzima u obzir regionalne posebnosti naprijed, troškovi pakiranja i ostale dodatne usluge (više o njima u nastavku). Jedva vas «обсчитают»: izračun troškova za prosljeđivanje proizvodi računala, gdje operator unese sve potrebne parametre.

Kako pravilno slati

Korak 1. Određena vrstom polaska

Upućivanje ili mali paket? Preporučena ili vrijedne? Uobičajena ili ekspresna dostava?

Ples je vrijedno od onoga što želite da pošaljete. Budite oprezni, neke predmete kućne ljubimce do dostavljanja pojedincima. Ovdje je popis. Na primjer, poslati prijatelju u obližnjem gradu humidor s kubanski сигарами — bez problema. A isti set drugima u inozemstvu više ne može.

Korak 2. Оформляем

Upućivanje šalje Rusiji bez zaliha privitke, moguće je prikupiti kuće — staviti stvari u kutiju, pomak ih пупырчатой filmom. Na mail sve provjeriti, проклеят parcele imenom selotejp i проставит rekviziti. Ako želite napraviti opis, a zatim o ambalaži bolje uopće ne brine. Praktičniji za prikupljanje pošiljke ravno u poštanskom uredu: i dalje operator će temeljito provjeriti svaki privitak i unositi ga u opis.

Slanjem krhke, бьющиеся stvari, možete dodatno обезопаситься. Pitajte zaposlenika staviti na parceli oznaku «Oprezno!». Tada se po pravilima joj treba pažljivo pakirati i slati iz ruke u ruku, nije bacanje. Za spremanje morati platiti — plus 30%.

Vrlo je važno pravilno pisati na adresu primatelja. Kako popuniti obrazac «gdje/kome», pročitajte ovdje.

Pakiranje poštanskih operacija, popunjavanje dodatnih obrazaca, npr. carina, izrada описей privitke, pisanje adresa i pisanoj komunikaciji — sve dodatne usluge. Plaća se oni zasebno i nađu se u svim poslovnicama komunikacije.

Drugim riječima, operator nije obvezan za vas napisati adresu ili ispuniti carinsku deklaraciju. Ako ne možete to učiniti sami, da će vam pomoći, ali morate dodatno platiti.

Kako da pronađu

Kretanja регистрируемых mailing može pratiti. U međunarodnom poruci za to postoji trag-kodove, u domaćem — 14-znakovnu identifikacijsku.

On se nalazi u potvrdnom, da se izdaju na mail. Unosom id u poseban obrazac na ovoj stranici, možete saznati gdje se nalazi pošiljka.

program Pošte Rusiji

Pratiti poštarina može i uz pomoć programa «Pošte Rusije». Da, oni imaju program!

preuzimanje Mail Rusiji

Program se temelji. U svakom trenutku možete saznati gdje se nalazi upućivanje, a ako je njegov status će se promijeniti («Napustila je sabirni centar», «Primljena na željenom odredištu»), program oglasi zvučnim signalom. Također možete pronaći u najbližem poštanskom uredu, saznati indeks na adresi i čak початиться podršci! Također, postoji «jedinstvena usluga za stanovnike Moskve i Sankt Peterburga. Ali o tome malo kasnije.

«Pošte Rusije» postoji još jedan servis, o kojoj malo tko zna. To SMS-obavijesti o primitku komad predane poštanskom polaska ili ga primala. Kako povezati ovu uslugu, potrebno je popuniti na mail izjavu, navodeći svoj broj telefona. Cijena jednog SMS — 10 rubalja. Uslugu možete platiti na isporuku. Prstom u oko — jednokratnu uslugu.

Kako pravilno primiti

Korak 1. Dobili poruku

Ako je na vaše ime i adresu ide регистрируемое poštanski ured, vi ste o tome naučiti. U vaš poštanski sandučić опустят komad papira s radostan vesti — poruke. Od njega će postati jasno kakav polazak vam je poslao, kada, gdje, i koliko je to teži.

Poruke dolaze u primarnog i sekundarnog. Primarni otpušta, kao i obično, dan nakon upisa u odjeljak upućivanje (uzmimo za primjer ovu vrstu polaska). To jest, ako upućivanje došao 1., obavijest, najvjerojatnije, выпишут 2-og broja. To je zbog činjenice da je dokumentacija u uredu dolazi obično nakon ručka, a to je proces potrebno je vrijeme.

Od trenutka izlaska primarnog obavijesti počinje odbrojavanje vremena tijekom kojeg je primatelj mora pokupiti paket. To je pet radnih dana. Ako iz nekog razloga vam ih nije bilo dovoljno i nije oduzeta parcele (putovali, bolesni, nekad), u svoje ime выпишут sekundarni obavijest. Događa se, također, da osoba nije došao, jer nije dobio inicijalnu poruku. Uostalom, to može ispasti iz spremnika, može se ukrasti, to može proći nezapaženo, прилипнув uz stijenku spremnika.

Ako ste došli zbog upućivanja na dan primitka sekundarne obavijesti ili jutro, naknada za pohranu se neće naplaćivati. A gle, ako se pojaviti samo broj 15-og ili 22-og, onda će morati platiti po 5 eura za svaki dan «miruje».

Korak 2. Idemo na mail

Primatelj mora popuniti minus obavijest, navodeći svoje putovnice podatke, prezime i stavljanjem broj i potpis. U pošti je potrebno predočiti dokument i putovnicu.

Po zakonu ključni dokument, удостоверяющим identitet građana Ruske Federacije u Rusiji, je putovnica (rodni list). Jednaku pravnu snagu ima privremeni identitet građanina RF (obrazac broj 2-N). Međunarodnu putovnicu, vozačku dozvolu, izvještaj knjižica, mirovinsko dozvolu i svjetlosnom senzoru, nisu dokumentima, удостоверяющими identitet.

Službenik pošte će provjeriti ispravnost popunjavanje obavijesti u skladu podatke putovnicu. Onda će parcele, uzeti u obzir kod vas (dopuštena tolerancija — 70 grama) i nagradu.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da mogu na licu mjesta otvarati pošiljke i ako je unutar nešto oštećen, odmah zahtijevati naknadu štete. De jure secirati pošiljke pošti, možete je potrebno u dva slučaja:

 1. Upućivanje na popis sadržaja. U ovom slučaju operator uz suglasnost klijenta mora otkriti kutiju i provjerite je li sve stvari na mjestu.
 2. Ugrožena vanjska ljuska. Ako postoji «tragovi hakiranje», može tražiti da secirati parcelu. U tom slučaju pozvani voditelj poštanskog ureda i sastavlja poseban čin. Ako se ispostavi da je u upućivanju nešto nedostaje, počinje istragu.

Napisati punomoć

Dobiti регистрируемое poštanski ured može osobno ili preko punomoćnika. Ali, naravno, to je samo tako na mail parcele ne dadnu, čak i ako je to vaša supruga/majka/sin, a čak i ako dođu sa svojim putovnicom. Potrebna punomoć.

Punomoć mora biti u pisanom obliku. Napisali: «ja Sam taj, koji živi tamo-onda, passport kao nešto, vjeruj takav-ono проживающему tamo nešto, passport kao nešto dobiti snimljenih poštarine, koja dolazi na moje ime».

Bolje pisati to «snimljenih poštarine». Ako odrediti parcelu, onda fine paket ili pismo već ne će i punomoć će izaći zapravo za jednokratnu upotrebu.

Punomoć mora biti ovjerena. Na javni bilježnik ne ide ne nužno! Dokazati punomoć za primanje mailing možete mjestu rada ili student, mjesto liječenja. Važno je da dokument венчала glavni pečat ustanove (organizacije) i визировала potpis voditelja s dešifriranja. Punomoć s tiskom za reference» i moždani udar nekog knjigovođu ne прокатит.

A kući će donijeti?

Ljudi koji se njeguje svojim vremenom i mrze redu, mogu iskoristiti kao plaćene usluge «Pošte Rusije», kao i dostava. Moguće su dvije opcije.

 • Dostava malih paketa. Ako je paket teži manje od dva kilograma, možete nazvati na broj telefona koji je naveden u oglasu, a naručiti dostavu. Predaje se održava u radno vrijeme poštar na adresi na odlasku. Primatelj mora predočiti putovnicu. Cijena usluge — 100 rubalja.
 • Dostava uputili kurir. Zapamtite, mi smo rekli da stanovnici Moskve i Sankt Peterburga, koji uživaju u program «Pošta Rusije», tu privilegiju? Dakle, uz pomoć programa mogu naručiti kurirske (!) pošiljke dostave. Isporuku izvedivo u roku od dva dana od dana prijave (svaki dan od 9:00 do 20:00). Predao pošiljke primatelju uz predočenje putovnice. Cijenu usluge — od 199 eura.

Ja ću se žaliti!

Već smo pisali o u o tome što učiniti, ako upućivanje došao sa nedostacima i ako pošta izgubila parcele. Članak detaljne — pročitajte, nemojte biti lijeni. Danas ćemo kako se žale zaposlenika pošte, ako je, na primjer, нагрубил (o užasa!) ili je imala usluga prema očekivanjima.

Metoda # 1

U svakom poštanskom uredu postoji knjiga izjave i prijedloge. Hrabro se катать кляузу direktno tamo. Po pravilima ova knjiga treba provjeravati na dnevnoj bazi. Kada se pojavi nova snimanje se obavlja njegova kopija i poslao u kontrolnim službi «Pošte Rusije». Odgovorna osoba piše izjavu объяснительную.

Metoda # 2

Obratite kontrolnih službi izravno. Opreme-servis «Pošte Rusije» s obzirom na tretman građana, pruža osnovne informacije, bavi розыском mailing. Telefon: 8-800-2005-888. E-mail: client@russianpost.ru.

Mali savjet: prije nego što napisati prigovor, sjetite se da je na drugoj strani barikade je osoba s vrlo незавидной plaćom. Ali ako je vaše pravo je stvarno povrijeđena, nužno borio se za svoje!

Ima odličan vic o «Mail Rusije». Ali nije sve u pitanju.

«Pošta Rusije» — to je više nego samo organizacija. Nitko ne negira da postoji problem. Veliki problem. Ali prije nego psovati mail, pokušajte s njom sprijateljiti. Kao što vidite, pravila su tu jednostavne. Освоишь i možete uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: