Razlozi nastanka cista jajnika

Simptomi i znakovi ciste jajnikaDa je cista jajnika kod žena, morali naučiti gotovo 30% lijepši spol, obično je to morbidne stanje sudbine žene u fertilnoj dobi. Cista na jajniku kod žena predstavlja obrazovanje specifičan šupljine (balon ili выпячивания), s tekućim ili полужидким sadržajem iznutra. Ovo obrazovanje ima опухолевидный, доброкачественный karakter.

Često, simptomi ciste jajnika kod žena uopće nema, patološki proces protiče bez simptoma, a bolest se dijagnosticira slučajno na гинекологическом pregleda ili nakon ultra-zvučnog istraživanja dna zdjelice. Upravo tako, svim ženama je izuzetno važno održati izvanredno гинекологическое pregled 2 puta godišnje.

Danas naša tema je povezana s prilično čest ženski bolest, govoriti o tome kako nastaje i razvija se bolest što mogu biti znakovi i simptomi i od opasna cista jajnika kod žena.

Da je cista kod žena, anatomske i fiziološke objašnjenje

Jajnici predstavljaju paru unutarnji spolni organi, upravo u njima se formiraju, sazrijevaju i razvijaju folikuli s яйцеклетками. U vrijeme ovulacije, oni lome, time oslobađajući jaje za buduću oplodnju. Na mjestu, gdje je razbila dlake, formirana koncentracija žljezdane stanice, ili žut брюшко, koji je pušten u trbušnu šupljinu. Zbog bilo kojeg prekršaja, folikul ne može puknuti, a ostaje u jajniku, a njegove stijenke protežu i gomilanje tekućine.

Pojam cista, došao na medicinu iz Grčke, i doslovno prevodi kao balon. U ginekologije prihvaćeno кистой neku šupljinu s tankim zidom, koji podsjeća vrećica s tekućinom. Tumori na jajniku može biti mala, ali ciste imaju svojstvo da buja sa svakim ciklusom do promjera 15-20 vidi

Ciste se dijele na nekoliko vrsta, ovisno o uzroku njezina nastanka.

 • Фолликулярные vrste ciste često javljaju kod djevojaka i žena u razdoblju spolnog formiranje nastaje kada se nekoliko ciklusa za redom ne događa ovulacija.
 • Кистой žutog tijela se zove obrazovanje, što je u корковом sloju jajnika, formirana od endokrinih stanica žutog tijela, локализуется na jednoj strani. Tako je dijagnosticirana cista žutog tijela lijevog jajnika ili desno.
 • Эндометриозная ako se javlja u usnoj jajnika otkrivene stanice endometrija (koje u normalnoj situaciji mora biti sadržana isključivo u šupljine maternice). Takva cista može s vremenom se rađa u maligni tumor.
 • Dermoid cista prilično čest poremećaj kod žena, traje 15-20% svih slučajeva. Predstavlja доброкачественную tumor, koji je u okviru svoje šupljine sadrži osim tekućine čestice drugih tkiva, npr. жировую, hrskavice, kosa, znoj ili lojne žlijezde. Takve ciste rastu polako i dugo, ali ako nema pravog mjere liječenja značiti i tumore.
 • Цистаденома. To se događa серозной ili муцинозной. Kada naiđe na takvu vrstu obrazovanja, preporučuju se pribjeći metodi kirurškog uklanjanja, kao podvrsta ciste brzo razvija i sposobna za brzo озлакочествлению.

Također odaju funkcionalne ili privremene ciste, koje ne zahtijevaju poseban tretman, a najčešće prolaze sami. Kao pod ponekad se javljaju kod žena, ako su se pojavile male nepravilnosti u procesu ovulacije.

Ostali isti, nenormalan ciste, koje ne prolaze više od 3 mjeseca, zahtijevaju posebnu pozornost, poseban tretman i analizu oštećenja u tijelu. Zbog čega se pojavljuje cista jajnika, pogledati detaljnije.

Razlozi nastanka cista jajnika kod žena

foto zdravije i jajnik s кистой

Treba priznati da je fiziološko uređaj i razloge, zašto je formirana cista jajnika, do kraja nije istražen. Međutim, gotovo sve гинекологи su se na mišljenju da je ovaj morbidne stanje se javlja na pozadini hormonske nestabilnosti.

Ciste može se pojaviti i kod žena u bilo kojoj dobi, bez obzira na cikličnosti menstruacija, i od ukupnog zdravstvenog stanja. Kod žena nakon feding reproduktivne funkcije, ciste se javljaju vrlo rijetko, jer nakon menopauze jajnici rade manje aktivno.

Općenito je prihvaćeno da je izazvati hormonska neuspjeh i razvoj bolesti može čitav niz faktora, tako da se može izdvojiti kao osnovne razloge ciste jajnika kod žena:

 • neplodnost;
 • neredovite menstruacije;
 • obrazovanje ciste u prošlosti;
 • анновуляторные ciklusa;
 • hormonska udara;
 • česta promjena seksualnih partnera ili dugo seksualna apstinencija;
 • prekinuta trudnoća;
 • dostupnost genitalnih infekcija;
 • pretilost ili poštivanje strogih dijeta;
 • stres, prekovremeni rad, preterana физ. opterećenja;
 • štetne navike.

Osim toga, navodi se da su djevojke, kod kojih je menstruacija počeo vrlo rano 10-11 godina, također spadaju u kategoriju rizika.

Još jedan važan razlog, od čega se pojavljuje cista na jajniku — to недолеченные ginekološki bolesti. Ženama je izuzetno važno pažljivo i studiozno pristupiti liječenju bolesti urinu — spolni sustav, kao i upala i bilo patoloških stanja mogu dati komplikacije u budućnosti.

Mnoge žene se pitaju, može li se zatrudnjeti s кистой jajnika? Гинекологи tvrde da je pojava benignih funkcionalne ciste ne utječe na plodnost u budućnosti funkcije, više od toga, trudnoća kod žena doprinosi brzom resorpcije patološke tvorbe. U razdoblju вынашивания dijete, vrlo su rijetki slučajevi obrazovanja ciste, kao i folikuli ne formiraju.

Simptomi ciste jajnika kod žena

Obično, kitovi ne daje o sebi znati do svog potpunog uklanjanja, to se obično događa u roku od nekoliko ciklusa. Međutim, postoje neke pretpostavke po kojima se može posumnjati cista na jajniku. Ovdje su neke karakteristike ciste jajnika:

 • težina i pritisak u zdjelici;
 • vučenje, glup, a ponekad i oštar bol pri кисте jajnika u donjem dijelu trbuha, osobito u kritičnim danima;
 • osjeti izvan elastična nadutost u donjem dijelu trbušne šupljine;
 • osjećaj punoće, nesimetrično вздутое брюшко;
 • bol tijekom spolnog odnosa i nakon dugotrajnih fizičkih napora;
 • slabost i vrtoglavicu.

Ali postoje neke zabrinjavajuće simptome, koji zajedno s gore navedenih treba zavesti ženu što je prije moguće наведаться liječnika, ostajanjem su:

 • krvne isticanja kada кисте jajnika, koji nisu povezani sa menstruacije;
 • необоснованная tjelesna temperatura iznad 38oS;
 • izuzetno duge i bogate mjesečne;
 • mučnina, povraćanje, nekontrolirano gubitak težine;
 • kršenje stabilnog ciklusa;
 • učestalo, ponekad i bolno mokrenje.

Ciste mogu осложняться нагноением, limove, инфицированием, krvarenjem ili перекрутом kroz crevnu petlju, čime se uzrok opstrukcije crijeva i jake bolove kod žena. Tako da je vrijeme ovdje igra značajnu ulogu u nastanku anksioznih simptoma treba pozvati hitnu pomoć i leći na pregled u bolnici.

Pa učinimo definitivan zaključak na omiljeno pitanje pacijenata, može li cista jajnika рассосаться sama. Sve vrste patoloških entiteta, osim funkcionalnih, preporučuje se odmah brisati, jer je velik rizik od komplikacija i degeneracija joj je u maligni tumor. Za ove svrhe, moderna medicina može ponuditi mnogo načina, a koji su na snazi, jednostavan, bezbolan i savršeno prenose пациентками. Na taj se odnose, na primjer, лапароскопию.

Draga žene, kako bi se spriječio razvoj ozbiljnih ženskih bolesti, prođite kroz periodične ankete, vjeruj ogromnom iskustvu liječnika, slijedite sve savjete i sačuvajte svoje zdravlje i živčani sustav.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: