Kako se plaća bolovanje list

Kada se osoba razboli, sama ili se suočava s bolešću svoje djece ili drugih rođaka, onda mu je zanimljivo će biti saznati kako se plaća bolovanje list formalnog zaposlenja. Takvo znanje će zaposlenik prima plaću, ne pitam ga preračunavanja, a istovremeno provjeriti, ne varaju poslodavac.

U kojim slučajevima se izdaje i kako se plaća bolovanje

Liječnik drži novac

Plaća bilten kod takvih trenutaka:

 • bolest radnika ili povreda, nesreća;
 • briga za bolesnog djeteta ili člana obitelji, uključujući i nalaz iz karantene;
 • medicinske indikacije za протезированию ili posjet sanatorium, u naselju, ne терпящему odgađanja.

Da bi razumjeli kako se plaća bolovanje list, treba imati na umu da poslodavac mora nužno osigurava svakog službeno трудоустроенного radnika. Ovaj postupak je u отчислении u fond socijalnog osiguranja plaćanja – instaliran posto. Kada se bolest, ozljede, prva 3 dana plaća poduzeće, a slijede – osiguranje fond.

Kako se plaća bolovanje za njegu djeteta? Ovdje kompenzacija u potpunosti leži na programu Fonda соцстрахования, baš kao i briga za druge prevlast. Ne лишне shvatiti i kako se plaća posebna bolovanje za vrijeme odmora. Za isplate poslodavac mora dobiti od zaposlenika zatvoreni bolovanje zbog bolesti, nakon čega se može produžiti odmor, ili ga premjestiti na drugo razdoblje, u skladu s ugovorom.

Izračun bolničkog

Liječnik ispunjava papira

Izračun staviti u ovisnost o duljini staža: ako наработанный razdoblje od 8 godina, onda svaki dan se naplaćuje kao 100% izračunat iznos. U razdoblju između 5 i 8 godina выслуги plaća 80%, a kod usluga s manje od 5 godina – 60%. Postoji nekoliko opcija proračuna s obzirom na prosječne zarade ili počevši od ŠMIC. Postoje posebne kalkulatori, primjenjuju se odredbe o radu code (bivši КЗОТ) – pronaći ih možete na portalu «Savjetnik Plus» ili sličnim sustavima. Postoji mogućnost da se pravilno brojati obračun iznosa i promjena plaće.

Kako se izračunava bolovanje na prosječne plaće

Pitanje je, kako se isplaćuje bolovanje na bazi prosječne plaće riješiti u nekoliko faza:

 • izračunava se prosječna zarada za godinu i po danu;
 • vrši obračun staža za medicinsko lista;
 • izračunava se vodič dostupan je ukupno za isplatu.

Značajka izračun je postojanje maksimalnog limita prosječne godišnje zarade. Ako je prosječna godišnja plaća zaposlenika iznad određenog iznosa, onda se primjenjuje navedeni u zakonu limit – 2015 on je 670 tisuća rubalja. Za izračune je potrebna informacija o dvogodišnji plaće, novom zaposleniku potrebna pomoć s bivšeg posla zarade. Prosječnog dnevnog prihoda smatra se dijeljenjem dvogodišnje plaće na 730 dana.

Izračun bolničkog list na ŠMIC

Kako može biti bolovanje list, ako staža manje od pola godine? U ovom potrošačke situaciji kada proizvodnih izračunima koristi minimalne plaće. Na primjer, od siječnja 2016 ovaj minimum je 6204 rublje. Dalje se izračunava prosječnog dnevnog prihoda. To se može izraziti formulom: iznos za isplatu=ŠMIC*24 (mjeseci dvije godine):730 dana za dvije godine). Rezultat se uzima 60%. Dobiveni iznos množi s brojem dana bolesti.

Plaćanje bolničkog list

Žena stavlja potpis na dokument

List bolesti može dobiti službeno трудоустроенный radnik iz broja onih koji potpada pod isplatu. Za prva 3 dana isplate se vrše od strane poduzeća, za sve ostale – FSS. Pri kršenju uvjeta utvrđenih liječnikom, iznos se izračunava prema ŠMIC od trenutka odustajanja od liječenja. Tu je i maksimalni rok bolničkog list, nakon kojeg isplate se ne naplaćuje:

 • bolničko liječenje – 10 dana, ambulantno – 15 dana;
 • za dijete do 7 godina starosti može uzeti maksimalno 60 dana godišnje;
 • za dijete do 7 godina s posebnim bolestima, popis kojih se nalazi na web stranici FSS, predviđa maksimalno 90 dana godišnje;
 • za njegu bolesnog djeteta 7-15 godina na dojci može uzeti maksimalno 15 dana, a od svega najviše 45 dana godišnje;
 • s ciljem brige o инвалиде ne stariji od 15 godina – maksimalno 120 dana godišnje;
 • za njegu drugi rođak ‒ ne više od tjedan dana u paušalnom iznosu, a najviše 30 dana tijekom godine.

Kada se brinu za dijete prvih 10 dana podliježe punom plaćanje iznosa, подсчитанной na temelju iskustva. Sljedeći dan predviđaju plaćanje samo pola dnevne zarade. Novac dobili zajedno s plaćom. Naknade se naplaćuje uz porez na DOHODAK. Kada kašnjenje ili povrede poslodavac reda isplate naknade, zaposlenik može podnijeti tužbu nadređenim tijelima. Uzorak izjave objavljena na službenim stranicama organizacije.

Plaćanje bolničkog совместителю

Radnik medicine

Совместитель može raditi na nekoliko radnih mjesta u jednoj tvrtki ili u dva-tri tvrtke. Lišće na bolesti daju se u iznosu koji je potreban, da se na svakom mjestu zapošljavanja. Na osnovi memorandumu se stavlja oznaka «Fokus», za druge – «skraćeno radno vrijeme». Plaćanje se pri tome naplaćuje svaki poslodavac kada su ispunjeni uvjeti da se u posljednjih 2 godine zaposlenik je stalno radio. Tada plaćanje izračunava se s obzirom na kao prosječne dnevne zarade. U slučaju nepridržavanja uvjeta za osnovu brojanja uzima ŠMIC.

Nakon otpuštanja

Naknade za bolovanje mogu dobiti položi-off radnici – iznos će iznositi 60% kao prosječne dnevne zarade. Uvjet: dani nesposobnosti za rad se plaća, ako se između otkaz i otkriće potvrda o plaći zbog bolesti nije prošlo više od mjesec dana. Plaćanje bolničkog list nakon otpuštanja karakterizira činjenica da se novac može u roku od šest mjeseci od trenutka otpuštanja. Širi pomoć samo na samog zaposlenika, ne podliježe plaćanju za njegu djeteta ili rođak. Za prva 3 dana davanje otplate leži na bivšeg poslodavca, sve naknadne plaća FSS.

Za vrijeme odmora

Bolovanje za vrijeme odmora pokriven kao normalan, izračuna se održavaju po formuli s obzirom na prosječne plaće i staža. Ne podliježu plaćanju situaciji kada radnik odmara na svoj trošak kada je žena pitala za odmor na porodiljni, ako je radnik uzeo odmor čuvanja djece kao dio svog službenog odmor. U tim slučajevima podliježu plaćanju samo one dane bolesti, koje se pojavljuju za vrijeme i nakon odmora.

Kako izračunati bolovanje po njihovim rodovima i

Žena radi s dokumentima

Trudna na rok od 30 tjedana ili 28 u slučaju вынашивания blizance ili trojke dobiva list privremena nesposobnost u trajanju od 140 ili 194 dana. Kada singleton trudnoće, ali s komplikacijama ili rani porod rok se povećava do 156 dana. Drugi proračuni se ne razlikuju od običnih – prosječna godišnja dvije godine plaća se dijeli na 730, a dobijeni rezultat se množi dana i uzima se 100% prilikom zapošljavanja usluga od 2 godine. Iznos ovisit će o ŠMIC kada trajanja rada ne manje od pola godine.

Kako se izračunava bolovanje list u 2016

S 01.01.2016 ŠMIC, koji se koristi u nekim slučajevima za izračun isplate za razdoblje invalidnosti, iznosi 6204 od mjesec dana. Od 1. srpnja će povećati stopu do 7500 rv Za bolesti i декретов u drugom poluvremenu, pri određivanju visine naknade će se koristiti novi povećan je ŠMIC.

Video: kako izračunati bolovanje list

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: