Dišnog gimnastika za bronhitis

Tretman za bronhitis se sastoji ne samo u recepciji медикаментозных pripravaka: ubrzati ogranak sputuma i pucati procese upale pomažu vježbe disanja. Znate kako ih nositi? Tehnika respiratorne gimnastike što je opisano u uputama u nastavku.

Kako napraviti respiratorni gimnastika

Glavni uvjet uspješnosti respiratorne gimnastike je pridržavanje pravila za njegovu provedbu. Do glavne preporuke su:

 • udahnite kroz nos radi intenzivno, a kroz usta – mirno i umjereno;
 • выдохи trebate učiniti неслышна, sporim i glatke;
 • vježba provesti u udobnom položaju;
 • pridržavati se trajanje vježbe – 10-15 minuta;
 • ritam disanja održavati račun, što je za ožujak.

Djevojka se bavi dišnog gimnastiku

Dišnog gimnastika za bronhitis postoji u nekoliko oblika, jedan od njih je razvio profesor Бутейко. U osnovi on je postavljen plitko disanje, jer je, po njegovom mišljenju, duboko diše ometaju zasićenja pluća kisikom. Ako se tijekom vježbe osjetit ćete averziju prema njoj ili jaku želju udisati prašinu, onda ne brinite – to je normalno u početku nastave, potrebno vam je samo ga podnijeti. Vježbe po metodi Бутейко obavlja kao:

 1. Provjerite disanje, zatim, задержав dah, čine okretanje glave u lijevu i desnu stranu, pritom usmjeravajući pogled prema gore. Kada osjetite da više ne može izdržati, uzdisati sve što je preostalo u plućima, i vratite se na svoje normalno disanje.
 2. Postavite dlan na obraz. Udahnuvši i выдохнув, zadržite dah. Dlan kliknite na obraz, da je osjetio otpor.
 3. Stavite svoje ruke na glavu, izdahnite kroz nos. Uvođenjem pritisak na затылочную dio, učinite довыдох i vratite se na svoje normalno disanje.
 4. Na uzdisati, spustite ruke prema gore, a zatim učinite rotacijskog kretanja.

Djevojka ne vježba respiratorne gimnastike

Kod bronhijalne astme

Iako je kod bronhijalne astme i contra fizička aktivnost, lagana gimnastika ide u korist, ali samo u nadopunjuju s медикаментозным liječenja. Nužno je pri tome se pridržavati nekoliko pravila:

 • prilikom izvođenja vježbi početi disati na usta, kako bi se izbjeglo pada u bronhije sadržaja grla;
 • provoditi vježbe u pauzi između udisanja i izdisanja, ako s astmom uočen nakupljena sluz u bronhija;
 • disati plitkim kako ne bi došlo do iritacije tkiva bronhijalne cijevi;
 • za obavljanje gimnastiku najmanje 2 puta na dan.

Gimnastika kod astme pomaže očistiti dišne puteve od накопившейся sluz i sekret, povećati njihov lumen. Zahvaljujući njoj oporavlja спастика bronhija, ojačani mišićno tkivo i otvor blende. Vježbanje može uključivati vježbe:

 1. Odmah nakon buđenja, boravkom u krevetu, lezite na leđa, savijte noge u koljenima, podignite ih prema prsima i izdahnite na usta. Pridržavajte se do pojave osjećaj umora.
 2. U udobnom položaju, zatvorite jednu nosnicu palcem. Provjerite disanje na usta, a uzdisati – otvorene nosnice.
 3. Uzmi posudu s vodom i slame. Kroz najnoviju učinite prvi dah,, a zatim izdisanje, ali već u posudu s vodom. Pridržavajte se oko 10 minuta 5 puta dnevno.
 4. Stanite uspravno, ruke stavite na struk. Dok udišete maksimalno надуйте trbuh, učvrstiti ga na par sekundi. Nakon toga, na oštrom uzdisati osjetite opuštanje mišića trbuha, a zatim втяните.

Djevojka dimova balon

Za liječenje kroničnog bronhitisa

Za bronhitis, koji je već prešao u kronični oblik, a posebno je važno razvijati pluća, jer problem je ustajala procesima. Ako na potpun nastava se ne nalazi vremena, ono se može obaviti brzo i jednostavno express-kompleks vježbi disanja:

 1. Uzmi loptu je od meke i fine gume. Надуйте ga za minimalno выдохов.
 2. Sklopljene usne трубочкой, udahnite duboko, učinite izdisanje kroz 2-3 sekunde.
 3. Držite nos prstima, pokušajte da kroz njega snažno udahnuti. Učinite uzdisati već usta.
 4. Sjedeći na podu, noge ispružite naprijed. Spajajući ih zajedno disati na usta, a zatim podižite ruke kroz strane. Izdahnite, pri tome izgovarajući zvuk «s-s-s-s-s», i odustati.
 5. Imajte stav sjedi prekriženih nogu. Stisak šake u šake, podignite prema gore i izdahnite, ne размыкая usana i izgovaranjem zvuk «pf-f-f-f».

Dišnog gimnastika na Стрельниковой

Druga mogućnost respiratorne gimnastike pozvao A. N. Стрельникова, koji je kao učitelj na вокалу. Ona je mislila da je gotovo sve bolesti su posljedica nepravilnog disanja, loše ventilacije pluća, kvara rada objektiva i ustajala pojava. Na temelju tih pretpostavki Стрельникова je razvio vlastitu respiratorni gimnastika za bronhitis i čak i napisala na njega knjigu.

Ponavljati sustav vježbanja preporučuje se dnevno po 2 puta – tako da možete znatno ublažiti opće stanje. Dišnog gimnastika Стрельниковой pomaže vratiti normalan rad pluća, poboljšati nosom disanje i ublažavanje upalnih procesa. Osim toga, olakšan kašalj, zbog čega je od sluznice počne brže odmaknuti ispljuvak.

Vježbe za disanje na Стрельниковой

Vježbe disanja

Trajanje vježbi Стрельниковой mora biti ne manje od 2 tjedna. Bolje nastaviti tijekom liječenja do 21 dana. Među osnovne vježbe se ističu sljedeće:

 1. «Pumpa». Prihvatite početni položaj – stanite uspravno, ruke slobodno povucite prema dolje, tijelo malo подайтесь naprijed, kao da pokušavate pomirisati cvijeće. Izdaha, приподнимайтесь, ali bez napetosti. Ponovite 8-10 puta tijekom odmora između serija.
 2. «Držite ramena». Ova vježba smatra se da je najučinkovitiji od kompleksa Стрельниковой. Nositi ga treba tako – prihvati udoban položaj-sjedi ili stoji, ruke savijte u laktovima i podignite do razine ramena. Na naglog disanja ruke vodite u susret, da pokušavate sebe uzeti. Izdaha, разводите ih u ruci. Ne natezanje ruke i pokušajte ih držati paralelno. Napravite 16 puta, naizmjenično выдохи nosa i usta.
 3. «Osmice». Prihvatite poziciju kao u vježbi «pumpa». Naglo udahnuvši nos, zadržite dah. Задержав takva odredba, razmislite ciklusa do 8 onoliko puta koliko možete. Slijedite ova vježba, kada osjećate nakupila velika količina sputuma.

Djeca bave dišnog gimnastiku od bronhitisa

Vježbe disanja za djecu

Dišnog gimnastika pomaže kod bronhitisa i djece, te kako дошкольникам, tako i za mlade, samo mora uzeti u obzir uvjet da obavljaju se po isteku akutne. Osim osnovnih vježbi, koje za malu djecu dosadna, možete im ponuditi napuhati u par loptica ili попускать puhanje mjehurića. Pokušajte organizirati natjecanje s парусниками u velikom zdjelici, gdje se djeca igraju ulogu «ветерка». Za takve zanimljivih aktivnosti je dovoljno 5-10 minuta, jer je dijete s bronhitisom ne može dugo da ih nose. Među glavne terapijske vježbe se ističu sljedeće:

 1. U ležećem položaju na leđima izvući ruke uz tijelo. Udišući, polako dizati ih, a onda se spusti iza glave, posegnu i da se položaj kao na početku vježbe.
 2. Imajući istu poziciju, jednu ruku stavite iza glave, a drugu uz tijelo. Pri slučajnom disanje brzo promijeniti položaj ruku u roku od 10-15 sekundi. Napraviti 3-4 takvih ciklusa.
 3. Održavajte položaj, savijati noge, 1 minutu za obavljanje pokreta, poput vožnje bicikla.
 4. Okrenuti na trbuh, da se usredotoči rukama ispred sebe, dok udišete savijati u struku, a na uzdisati, usvojiti početni stav. Da bi takva vježba 5-6 puta.

Video: gimnastika za pluća

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: