Демиелинизирующее bolesti mozga

Abnormalno stanje organizma u kojem je uništena bijela tvar (mijelin) mozga naziva демиелинизирующим proces. Ovaj problem je vrlo opasna. Bolest utječe na rad cijelog organizma, jer se odnosi na autoimuna patologija. U posljednjih nekoliko godina povećava se broj slučajeva otkrivanje demijelinizacijske bolesti.

Демиелинизирующие bolesti živčanog sustava

Djevojka je boli glava

Bolesti živčanog sustava (MKB-10 prema međunarodnoj klasifikaciji), koje u kombinaciji izgledaju kao način poraza ovojnice, posljedica više uzroka nastanka – od alergijske do virusne agenata. Odlikuje se ova grupa patologije tako da демиелинизирующими bolesti CNS često obolijevaju vojno sposobni muškarci i žene, koji su kasnije doći do invaliditeta. Obično демиелинизация mozga dovodi do стойкому smanjenja inteligencije. Najčešće se javljaju kao демиелинизирующие bolesti mozga:

 • multipla skleroza;
 • мультифокальная лейкоэнцефалопатия;
 • akutni encefalomijelitis.

Multipla skleroza

Što je multipla skleroza, u zadnje vrijeme često uče mladi ljudi od 15 do 40 godina. Karakteristika ovog oboljenja je istovremeno poraz nekoliko odjela središnji živčani SUSTAV, što dovodi do različitih симптоматике kod pacijenata. Bolest se izmjenjuje se s razdobljima remisije i egzacerbacije. Osnova multiple skleroze – to pojave žarišta razaranja mijelin u leđnoj i mozgu koje se nazivaju бляшками. Njihove dimenzije su male, ali ponekad se formiraju i velike veze. Često se takva patologija dovodi do bolesti Марбурга ili ateroskleroze.

Napreduje мультифокальная лейкоэнцефалопатия

Мультифокальна лейкоэнцефалопатия

Bolest se odnosi na virusne infekcije živčanog sustava, koja se razvija prilikom иммунодефицитном stanju pacijenta. Patologija napreduje vrlo brzo i u roku od godinu dana može dovesti pacijenta do smrti. Često uzrok multifokalne лейкоэнцефалопатии je реактивированный virus, koji u organizam ulazi još u djetinjstvu i nalazi se u bubrezima ili tkiva u stanju latentne. Razvija bolest u slučaju, kada osoba ulazi u zonu rizika: AIDS-a, transplantacije organa, limfom, leukemija, sindrom Вискотта-Aldrich i druge bolesti.

Akutni encefalomijelitis

Diseminirani encefalomijelitis je poremećaj u kojem se javljaju razne upalne procese u leđnoj i mozgu. Poremećaj karakterizira canters poraza, рассеянными na svim živčanog tkiva. Sam naziv (encefalitis i mijelitis) dokaz o težini bolesti, kao i prognoza oporavka pacijenta ovisi o aktivnosti procesa, adekvatnost i pravovremenost liječenje, izvornog stanja organizma. Ishod akutni encefalomijelitis, može biti kao što je oporavak, tako i invalidnost ili čak i smrt pacijenta.

Simptomi multiple skleroze

Bolesti na MR mozga

Kronični multipla skleroza – to je демиелинизирующее bolesti mozga, u kojem tijelo je s obzirom na svoje tkiva kao stranac. Imunitet pomoću protutijela počinje se boriti s njima. Događa демиелинизирующий proces, tijekom kojega se živčana vlakna обнажаются, i pacijent taped početni simptomi: pojava odlaganja mokrenja, poremećaja hod ili gledišta.

Kasnije događa se djelomična obnova mijelinsku ovojnicu, a prvi simptomi bolesti nestaju. Pacijent misli da su prošli probleme sebe i ne traži medicinsku pomoć. U tome leži golubić multiple skleroze ili drugog демиелинизирующего bolesti središnjeg živčanog sustava. Obično, kada je pacijent dopire do liječnika, autoimuni proces kod njega postoji već 4-5 godina.

Najčešći simptomi u početnoj fazi multiple skleroze su sljedeća stanja:

 • utrnulost ekstremiteta;
 • амиотрофия mišića šake;
 • poremećaji ravnoteže;
 • dvoslike i zamagljen vid;
 • poremećaj koordinacije pokreta;
 • нечеткость govora;
 • kognitivni poremećaji;
 • naglo nastaje oduzetost ekstremiteta.

Uzroci bolesti mozga

Bilo демиелинизирующее bolest CNS može se manifestirati na mnogo različitih razloga. Najpoznatiji među njima su:

 1. Smetnje u radu metabolizma. To je tipično za bolesti kao što su šećerna bolest, bolesti štitnjače.
 2. Паранеопластические procese koji su prva manifestacija malignog tumora.
 3. Trovanje kemijskim sastojcima: droga, droga, alkohola, лакокрасочными i drugima.
 4. Reakcija imunološkog sustava na proteine koji se nalaze u sastavu mijelin.

Brojna istraživanja posljednjih godina potvrđuje da je демиелинизирующие bolesti mozga mogu razviti zbog negativnog utjecaja na okoliš, loša genetika, nepravilna prehrana, produženog stresa ili bakterijske infekcije. Važnu ulogu u razvoju patologije igraju zarazne bolesti su: herpes, ospice, rubele, virus Epstein-Barra.

Liječenje bolesti демиелинизирующего

Neuronske veze

Liječenje degenerativnih i демиелинизирующие patologija CNS danas je teško. Čak i s razvojem moderne medicine, lijekova, sposobnih da konačno i brzo osloboditi pacijenta od bolesti, ne postoji. Terapija je usmjerena na to upozoriti formiranje dugotrajne neurološke posljedice. Prije definiranja točne dijagnoze liječnik šalje pacijenta na diferencijalne dijagnoze, tijekom koje je prilikom slične simptome treba razlikovati jedna демиелинизирующее bolesti mozga od drugog.

Lijek protiv multiple skleroze

Liječenje je u potpunosti multipla skleroza se ne može. U klinici, gdje postoji odjel za neurologiju, pacijent u početku usmjeriti učiniti MRI, cerebrospinalne punkcija, davati laboratorijski testovi. Specifičan test koji točno određuje dijagnozu, ne. Mnoge druge bolesti imaju slične simptome (lupus, moždani udar), tako da konačna dijagnoza i tretman može odrediti samo iskusni stručnjak. U svakom pojedinom slučaju lijekove propisane na temelju težini udara.

Lijekovi nude se ovisno o fazi multiple skleroze. Tako, kada je pogoršanje zadnji, цереброспинальной oblika bolesti, imenuje injekcije i tablete адренокортикотропного hormona i kortizon. Oni sprečavaju funkcionalne poremećaje, smanjiti upalu, smanjuje imunološki napad. Kada интервальном liječenju između napadaje propisane lijekove, pogodno za normalan rad imunološkog sustava: Homologna, Metotreksat, Ciklosporin.

Simptomatsko liječenje

Pod simptomatske terapijom razumiju sve metode liječenja koje se mogu doprinijeti ublažavanje simptoma ili praćenja stanja pacijenta, ali ne uklanjaju uzroke bolesti. Kada demijelinizacijske bolesti CNS provode kao rehabilitacijske aktivnosti, kao što su fizičke postupke, metode narodnog liječenja, promjena prehrane, akupunktura, laser ili неавральная terapija.

Немедикаментозное liječenje obuhvaća energetski učinkovite vježbe (korištenje dugih perioda za odmor, postavljanje prioriteta, intenzivna nastava u jutarnjim satima). Fizikalna terapija se temelji na treningu novih smještajnih hoda, razvijanje ravnoteže, a ako je potrebno, – izbor proteze. Симптоматическая terapija poboljšava kvalitetu života bolesnika s bolešću mozga.

Video: MRI dijagnostika multiple skleroze

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: