Analiza stolice na okultno

Svaka odrasla osoba zna da ako se pojavi krv u stolici, onda je to simptom bolesti, koja može nositi rizik za život. Kada se otkriju takve patologije treba odmah kontaktirati liječnika. Postoje mnoge metode dijagnostike, koje otkrivaju skrivene od krvarenja, od kojih je jedan fekalne.

Zašto polagati stolica na okultno

1

Neke bolesti probavnog sustava odvijaju na prvim fazama bez simptoma. Međutim, čestice krvi u stolici mogu biti pronađeni još u početku razvoja patologije kroz istraživanja. Dimenzije njihove vrlo male, tako da primjetiti ponekad je nemoguće čak i pod mikroskopom. Najmanji sumnja na pojavu nekih bolesti liječnici šalju pacijenta davati analiza stolice na okultno. Takva istraživanja provode otkriti krvarenje iz sljedećih probavnih organa:

 • jetra;
 • crijeva;
 • slezena;
 • želudac;
 • izravna krzna.

Kako pravilno pripremiti za polaganje analize

Da bi bio vjerodostojan analiza na skrivenu krv u stolici, pravilno ga polaganja pripremiti. Prije svega, prije vađenja materijala ne raditi klistir, a proces pražnjenja mora biti prirodno. Ženama u vrijeme menstruacije treba suzdržati od obavljanja analize. Prije zahvata se za tri-četiri dana, ne treba napraviti nikakve radioloških istraživanja. Prije vađenja analize nemojte čistiti zube, jer ako najsitnije krvne čestice padaju u probavni trakt od oštećenih guma, a rezultati će biti narušeni.

Dijeta prije analize stolice na okultno

Prije istraživanje pacijentu imenuje tri dana dijeta. Njegova suština je – za dodavanje u svakodnevnoj prehrani krumpira, maslaca, kuhana jaja, mliječnih proizvoda, žitarica. Za prikupljanje stolice na okultno prošao efikasno, morate u potpunosti odreći takvih proizvoda:

 • jetra;
 • riba;
 • meso;
 • repa;
 • bijeli grah;
 • hren;
 • zeleno povrće;
 • špinat;
 • rajčica;
 • paprika;
 • borovnice;
 • jabuke;
 • granata.

Odricanje od uzimanja lijekova

Treba odustati ne samo od određenih proizvoda prije nego što davati analiza stolice na okultno, ali i od primjene lijekova, u sklopu kojih je željezo. To сернокислый барий i висмут. Oni su u stanju slikati cal u nepotreban za analizu boja. Također nemojte uzimati nikakvi laksativi, utječe na peristaltiku crijeva i acetilsalicilnu kiselinu (aspirin).

Kako sastaviti fekalne

2

Istraživanje stolice na okultno uključuje prikupljanje materijala, ali posebne preporuke ne treba. Održava se skup u sterilnim bocama. Prikupljanje fekalnih treba napraviti ujutro, a u laboratorij ili dijagnostički centar dostaviti najkasnije 3 sata nakon pražnjenja. Od toga, koliko je ispravno provedena je priprema za analizu, ovisi primjerenost konačne rezultate. Kako pravilno proći stolica na okultno:

 • ujutro помочитесь, da stolica ne sadrži nečistoće urina;
 • pažljivo povucite higijene spolnih organa;
 • skupite cal pomoću подкладного broda;
 • lopaticom nježno stavite materijal u čistu posudu.

Koliko vam je potrebno stolice za analizu

Kada se priprema za analizu stolice na okultno održati prikupiti materijal nije teško. Za ovu laboratorijsku istraživanja potrebno je sasvim mala količina izmeta. U ljekarnama možete kupiti posebne plastične spremnike za te svrhe. Ispuniti takvu kutijicu treba ništa više od trećine (10-12 ml). Ako nema mogućnosti isporučiti materijal u laboratorij odmah, možete ga spremiti na noć u hladnjaku ili na hladnom mjestu s t od +6 °C i niže.

Istraživanje kala

Masivni zadatak obavlja istraživanje krvi u odnosu na skrivenih krvarenja iz različitih odjela GIT. Za provjeru koristi se poseban kemijski реактив, koji reagira na minimalnu razinu hemoglobina, uključujući i u životinjskom mesu, съеденном uoči. Obilna krvarenja se može vidjeti i golim okom, jer je boja pražnjenje radikalno mijenja. Crvena krv je karakteristična za patologiju kolona ili rektuma. Дегтеобразная dosljednost crne boje pokazuje problem u jednjaku, želucu ili tankom crijevu.

U manje velikih povreda sluznice GIT boja i konzistencija prikupljenih materijala ne mijenjaju. Prisutnost eritrocita instalira pomoću mikroskopski pregled. Za dijagnozu krvarenja primjenjuju скрининговые testovi koji pomažu otkriti бессимптомные bolesti. Većina klinika koriste osjetljivu гваяковую probu. Njezina reakcija na otkrivanje patologije rade zbog svojstva hemoglobina sve oksidacijska procesi ubrzati.

Tijekom analize na poseban filtrirane papir nanose каловые mase, zatim stavljanje гваяковый reagens, vodikov peroksid, уксусную kiselinu. Ako je koncentracija hemoglobina manje od 2 mg na 1 mg kala, onda je rezultat testa negativan. Kada je reakcija na skrivenu krv u stolici pozitivan, onda ga i može uzrokovati čak i manje po veličini метастатические i primarni tumor, pa je analiza osjetljivosti na krvi široko koriste za otkrivanje raka debelog crijeva.

4

Procjena rezultata analize

Ako nakon ankete reakcija prikupljenih materijala na skrivenu krv negativna, to znači da se stanje PROBAVNOG trakta u redu. Kada se određuje pozitivan rezultat, onda to znači da kod pacijenta su prisutne kronične bolesti, uz oštećenje sluznice. Takav rezultat može prikazati kolitis, полип debelog crijeva, čir 12 перстной crijeva ili želuca. Kao rezultat toga hemoroidi krvarenje, jake натуживания prilikom defekacije, глистной zaraženosti ili pada krv iz usta, mogu biti lažno pozitivnu rezultate.

Razlozi za okultno krvarenje u stolici

Kada je u calais otkrivene čestice krvi, onda to može biti posljedica sljedećih bolesti:

 1. Čireve na želucu. Krvarenja se nazivaju peptički ulkus bolesti ili гастритом. Dodatno, pacijent svibanj iskustvo simptomi kao što su bol u gornjem dijelu trbuha, gorušica, povraćanje.
 2. Upala crijeva. Patologija uključuje Crohnova bolest, ulcerozni kolitis (nespecifične). Krvne čestice može biti tamno ili jarko-crveni. Dodatno pacijent može doživjeti gubitak težine, proljev, povraćanje, bolove u trbuhu.
 3. Hemoroidi. U ovoj bolesti utječe područje debelog crijeva, anusa. Геморроидальная krv ima jarko crvenu boju. Simptomi bolesti su: svrbež i peckanje analnog otvora, bolne senzacije prilikom defekacije.
 4. Rak. Krv se zove tumor debelog crijeva je još uvijek u ranoj fazi. Krvarenje se kreću od crne boje (tumor u želucu) do jarko crvene (patologija rektuma, donjem dijelu crijeva). Dodatni simptomi: jaki gubitak težine, slabost, umor, promjene prehrambene navike.

Video: imunohemijski fekalne

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: