Analiza na хеликобактер

Ako netko ima pritužbe na nelagodu i bol u području trbuha, onda mu je dodijeljen dijagnostika хеликобактер pylori. Ona je bitna za prevenciju ili otkrivanje bolesti želuca i duodenuma. Znate li nešto o ovoj analizi? U nastavku je detaljno opisana priprema, dostava i procjena rezultata ove studije.

Što je хеликобактер

Хеликобактер pylori

Ako prevesti pojam «хеликобактер», to će biti «bakterija, ima spiralni oblik i обитающая u привратнике». Zadnji pojam naziva odjel želuca, valjanje u dvanaestopalačno crijevo. Mikroorganizam хеликобактер je анаэробным, jer na zraku se odmah ubiti. Poraz u njoj tijela nosi naziv хеликобактериоза. Ako na vrijeme ne biste dobili osloboditi od ove infekcije, onda ona može dovesti do гастриту, čira dvanaesnika ili želuca pa čak i raka. Хеликобактериоз se često prenose s majke na dijete ili drugim članovima obitelji.

Kako davati analiza na хеликобактер pylori

Istraživanje na хеликобактер se provodi na nekoliko načina, koji imaju svoju metodologiju izrade. Za pouzdanost dijagnostike propisan minimum 2 od njih. Evo ove studije:

 1. Uzorak krvi za određivanje koncentracije antitijela na хеликобактер. Za istraživanja uzima plazma. Joj provjeriti na prisutnost antitijela, koje su reakcija imunološkog sustava na «чужака». Osjetljivost analize ovisi o koncentraciji imunoglobulini. Oznaka im je sljedeće: lgG, lgA i lgM. Cijena za definiranje svakog antitijela dostiže 200-300 godine
 2. Уреазный izdisajni test na хеликобактер pylori. Ovo istraživanje koristi sposobnost bakterije izdvojiti poseban enzim – уреазу. U želucu on razgrađuje uree, čime se dobivaju 2 komponente: ugljični dioksid i amonijak. Trošak varira u rasponu od 700 do 200 kuna. ovisno o metodi ispitivanja.
 3. Fekalne antigeni хеликобактер. Proizvodi osjetljiva metoda полимеразной lančanu reakciju, tj. PCR. Studija je da otkrije u materijalu koji se uzimaju DNK ili RNK bakterije. Umjesto stolice se mogu uzeti urin, krv, pljuvačku, flegma, a u trudnoći околоплодные vode. Cijena dosegne 600-800 g.
 4. Uzorkovanje zemljišta sluznice želuca na biopsija tijekom гастроскопии. Ova metoda se smatra express-test kojim se može otkriti хеликобактер. Cijena je oko 400 rv

Analiza krvi na хеликобактер

Иммуноферментный analiza krvi

Ovo istraživanje uključuje određivanje pomoću posebne reakcije sadržaj u krvi, imunoglobulini, tj. antitijela. Oni proizveden kao odgovor na infekciju, a zatim se povezuju sa samim patogenima i u potpunosti neutralizirati. Uzorak krvi za analizu uzima se ujutro na prazan želudac. Ako okolnosti to ne dopuštaju, možete doći u laboratorij i dan, onda prije toga ne postoje u roku od 4 sata. Ako u beču nakon uzimanja analize ostaje modrica, pacijentu se preporučuje primijeniti na njega suhe topline rasipanje krvi.

Уреазный test

Izdisajni test na хеликобактер pylori vrši se na 3 načina. Svaki od njih se dijeli na sljedeći način:

 1. Istraživanje pomoću urea, меченной radioaktivnih izotopa. Pacijent zatražio disati u posebnu cijev. Tako uzeti 2 uzorka zraka, nakon čega čovjek popije otopinu uree, меченной радиоактивным ugljik. Nakon 15 minuta postupak выдыхания u cijev se ponavlja.
 2. Уреазный izdisajni test 13C. On se smatraju standardnim u гастроэнтерологии. Ovdje se uzima samo 2 uzorka zraka, a pacijent diše posebne pakete za jednokratnu upotrebu, koje su čvrsto. Prvi ograda materijala se vrši na prazan želudac, a drugu nakon uzimanja otopine uree, меченной нерадиоактивным izotopa 13C.
 3. Хелик-test. Prednost ove analize je u sigurnosti za trudnice i malu djecu. Čini se da je to slično kao i u prethodnim testovima, tek nakon prvog uzorka pacijent popije otopina urea.

Helicobacter pylori u stolici

Ovaj tip analize na хеликобактер je više prikladan za pacijente, jer ako njemu nije ni potrebno osobne prisutnosti. Osim toga, on je obavljena bez bilo kakve ozljede tijela. Iz tog razloga ova analiza pokazuje ljudima starije dobi, djeci ili ljudima sa teškim bolestima. Ograda kala se vrši u kućnim uvjetima nakon 3 dana ograničenja:

 • boje tvari;
 • prehrambenih vlakana;
 • anorganske soli;
 • lijekovi koji pojačavaju peristaltiku crijeva.

Laboratorijski ispituje analiza na хеликобактер

Kako pravilno pripremiti za polaganje analize

Za istinitost bilo koje analize to treba pravilno pripremiti. Kako bi se poboljšala učinkovitost bilo kojeg istraživanja vrijedno odustati od antibiotika tjedan dana prije polaganja. Među općim pravilima može se primijetiti sljedeće:

 • Noć prije ne jesti masnu i začinjenu hranu.
 • Iako bi se za noć košta ograničiti pušenje, alkohol, jakih pića kao što su čaj i kava.
 • Oko 2 tjedna odustati od uzimanja lijekova koji poboljšavaju aktivnost crijeva.

Priprema za test дыхательному

Kao što je gore rečeno, уреазный test na хеликобактер pylori provodi 3 različite načine. Objedinjuje ih, ono što je prvi test se uzima na prazan želudac, a naknadno – nakon konzumiranja posebne otopine. Uvjeti koje treba slijediti pri pripremi za takvu analizu, sljedeće:

 1. 3 dana prije istraživanja prestati konzumirati alkoholna pića.
 2. Uoči provjere jesti nemasne i неострой hranom.
 3. Prestati uzimati nesteroidne protuupalne lijekove.
 4. Tijekom dana do stavljanja analiza ne uzima hranu, što povećava газообразование. Među takvim proizvodima ističu jabuke, mahunarke, kupus, crni kruh.
 5. Dan prije ankete isključiti čimbenici koji doprinose jačanju sline. Ovdje spadaju pušenje i žvakanje.

Što darovati krv na хеликобактер

Posebne pripreme analiza krvi na хеликобактер pylori ne zahtijeva. Među uobičajene preporuke mogu se izdvojiti sljedeće:

 • Sinoć se ne isplati jesti masnu ili začinjenu hranu.
 • Sat prije predviđenog postupka uzimanja uzorka krvi ne pušiti.
 • Ako analiza na хеликобактер se održava u poslijepodnevnim satima, onda samo preko 4 sata od zadnjeg obroka.

Da ne prije nego što izmet

Postavljati materijal treba u sterilnu posudu, nakon čega je odmah ići u laboratorij da ga se odreknete. Preporuka je da se pripremi za analizu sljedeće:

 • 3 dana do ograde materijal prestati uzimati lijekovi koji pojačavaju peristaltiku crijeva.
 • Ograničiti korištenje zdravstvenih svijeće u roku od 3 dana prije analize.
 • Ograda materijala treba obaviti nakon što je prirodno akta defekacije.

Dekodiranje analize krvi na хеликобактер pylori

Liječnik piše zaključak

Kada za otkrivanje bakterije u tijelu, uzima se uzorak krvi, a zatim u njoj se određuje koncentracija imunoglobulini. Antitijela se klasificirati u nekoliko skupina: M, G, A. Upute kako dešifrirati analiza krvi, bazirana na podjeli rezultat na pozitivan i negativan. Prvi se određuje razinu antitijela iznad norme, a drugi – pri nižoj vrijednosti ili potpuni nedostatak imunoglobulini.

Opće informacije o антителе Pozitivan rezultat Negativan rezultat
lgA Manifestiraju se rijetko, ukazuju na ozbiljna upala želuca. Dostupnost helicobacter pylori infekcije. Infekcija u ranoj fazi, period oporavka ili nedostatak infekcije negativnim rezultatima drugih antitijela.
lgM Je pokazatelj infekcije u ranoj fazi. Ukazuje na хеликобактерную infekcije, koja se počinje razvijati u tijelu. Ako antitijela nedostaju, to i infekcije kod čoveka se previše ne.
lgG Otkriveni kada infekcija, koja traje već 3-4 tjedna, ili nakon liječenja od nje. Ukazuje na prisustvo helicobacter pylori infekcije ili joj postupno izumiranje. Pri prvom slučaju postoji rizik za razvoj ulkusa ili raka želuca. Govori o nedostatku bakterije, ali je rizik od ulkusa ostaje. Uvijek ukazuje na nedavno перенесенную infekcije zbog ove bakterije.

Rezultati dišnih testa

Aparat za disanje analiza na хеликобактер je kvalitativno i kvantitativno. Ako уреазная aktivnost bakterije otkriven, onda je rezultat pozitivan, inače je negativan. Kvantitativna stranu odražavaju vrijednost koja označava postotak sadržaja stabilizacijom izotopa u zraku. Od tog broja može se govoriti o porazu sluznice želuca хеликобактерией. Pomoću instrumenta koji se zove mase-спектрометром, i određuje točan postotak, što odražava sljedeće stupnju infekcije:

 • 1-3,4% – laka;
 • 3,5-6,4% – srednja;
 • 6,5-9,4% – težak;
 • od 9,5% – vrlo teška.

Video: brzi test na хеликобактер pylori

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: