Curi zalijevanje svojim rukama

Važan element u uzgoju biljaka i njegu travnjaka je za zalijevanje. Ljeti je posebno potrebno redovito navodnjavanje, što može postati problem. U tom slučaju postoji izlaz – sustav za navodnjavanje kap na kap. Znate li kako i pomoću čega možete ga napraviti? Sljedeće upute će vam pomoći u ovom pitanju.

Kako napraviti navodnjavanje kapanjem

Vrt na zemlji

Home-made sistem se sastoji od nekoliko elemenata koji povezuju među sobom. Važno je planirati teritoriju, na kojoj sve će se smiriti. Da bi napravili kod kuće konstrukcije za navodnjavanje, grmlja, drveća, drugih biljaka u vrtu, potrebno je proći kroz nekoliko faza:

 1. Napraviti shemu navodnjavanje kap na kap, gdje odražavaju njegove glavne elemente i raspored gredica.
 2. Izračunati volumen spremnika za vodu, koja bi trebala biti dovoljna za zalijevanje određenom području.
 3. Na temelju sheme i izračun kupiti potrebnu količinu potrošnog materijala za montažu navodnjavanje kap na kap svoje ruke.

Shema kolutovi svojim rukama

Veliki broj elemenata sustava može zbuniti bilo, tako da je važno u fazama prikupiti ih u jedinstvenu strukturu, za što je potrebna shema za navodnjavanje kap na kap. To uključuje:

 • akumulativna kapacitet, odakle će doći voda;
 • ventil za regulaciju dovoda vode;
 • filter;
 • osnovnu plastične cijevi;
 • cijevi na koje su priključeni na prethodnu stavku;
 • spojnice, t-komadi ili start-konektori.

Za svaki element navodnjavanje je bio na svom mjestu, potrebno je na zasebnom listu izraditi nacrt plana gredica s dimenzijama i oznakama, gdje su sadnice. Dalje, potrebno je spomenuti da se na shemi капельные cijevi, отходящие od okosnica cijevi. Važno: ako je plac je pod nagibom, zadnji je bolje imati na povišenom dijelu. Nakon toga je potrebno organizirati prostor spajanje cijevi do magistrale, tako da možete računati na broj t-komada ili start-stanovništva, koji pružaju grananje sustava.

Proračun sustava za navodnjavanje

Važan preduvjet je za upis na biljke vlage u potrebnoj količini, jer je na njih negativno utječe i mana, kao i višak vode. Za to i treba napraviti izračun:

 • potrošnja vode potrebne za povrtnjak;
 • broj cijevi prema shemi zemljišta;
 • broj blokova kolutovi;
 • фильтро-stanice;
 • količine materijala.

Navodnjavanje krastavaca

Maksimalna količina vode koja je potrebna za svakodnevno zalijevanje, izračunava se po formuli P = 60 m3/ha * S/T, gdje je:

 • 60 – potrošnja vode na 1 ha;
 • Q – potrebnu količinu vode, koja mora biti jednaka širina pojasa filter stanice, m3/h;
 • S – površina koja se treba zaliti, ha;
 • T – vrijeme dnevnog rada sustava, oko 16-20 sati

Puna dužina капельных cijevi se izračunava po formuli – Lt = Sk * 10 000/L, gdje je:

 • Lt – dužina potrebnog broja cijevi, m;
 • Sk – površina za navodnjavanje, приходящаяся na 1 slušalicu i 1 linije biljaka, m2;
 • L – udaljenost između 2 cijevi ili 2 biljkama, primljena u krug.

Sljedeći korak je određivanje veličine 1 zalijevanje blok – S b = (Qt * L * x)/10 * q gdje je:

 • S b – veličina zalijevanje bloka, м2м2;
 • Qt – propusnost cijevi ovisi od promjera, m3/h;
 • L – udaljenost između paralelnih капельными cijevi, m;
 • x – udaljenost između эмиттерами, odnosno otvorima za izlaz vode, na svakoj cijevi, m;
 • q – norma izlaz vode sa 1 odašiljač, l/h

Da biste izračunali broj blokova, potrebno je ukupne površine parcele podijeliti na primljenu je veća vrijednost i zaokružuju u velikom način. Sljedeći korak odrediti utrošak vode na 1 ha zemljišta – W = (10 * q)/L*x, m3/h. Sve vrijednosti iz formule je gore opisano. Ova vrijednost je potrebno za izračunavanje potrošnje vode na 1 поливочный blok – Wi = W * S b, m3/h Posljednja, što je potrebno je odrediti promjer magistralnog cjevovoda. Dobiveni broj zaokružiti do standardne vrijednosti promjera, ali u veliku stranu D = 1,13 * korijen.kv.(Wi/3600 * V), gdje je:

 • 1,13 – koeficijent prijelaza od trga žive presjeka i promjera cijevi;
 • Wi – protok vode u 1 поливочном blok, m3/h;
 • V – ulazne vrijednosti protoka vode od 0,9 do 1,9 m/sec.

Oprema za navodnjavanje

Rajčice u stakleniku

Nakon što je proračun već se može raditi pripremu potrebnih materijala. Za montiranje curi zalijevanje svojim rukama, potrebni su:

 1. Izvor opskrbe vodom, kao i koje koristi vodovod, bunar ili kapacitet, primjerice, plastična kanta. Zadnji je potrebno podići za oko 1,5 m iznad tla za provedbu самотека.
 2. Sanader разводящая cijev, promjer kojoj se određuje prema izračunu, ali češće uzima veličine 32 mm. će Odgovarati i crijevo, samo hard i svjetlo-zbijeno.
 3. Filter za čišćenje, kojim se ne morate kroz par godina promijeniti sve elemente sustava. Postoje jezikoslovci, disk i vrtlog uređaja. Kad je uređaj za zalijevanje svojim rukama češće koristi prvu varijantu.
 4. Капельные trake u obliku plastičnih cijevi promjera od 16 mm do 20 mm, koji se postavljaju u posebne эмиттеры ili kapaljke. Kao posljednjih stane i medicinski, ali češće ih koriste za sobno bilje.
 5. Spojnice koje povezuju osnovnu cijev s разветвлениями, s краниками za reguliranje dovoda vode ili bez njih.
 6. Spojni elementi – tees ili start-konektori, dopuniti, сгоны, spojke.
 7. Senzori, mlaznice, kontroleri, pumpe i ventili, koje zahtijeva automatsko zalijevanje.

Автополив na zemlji u svojim rukama

Vile često smo posjetili samo u ljetnim mjesecima pratiti buduće žetve, ali i u tom slučaju željeli smanjiti učestalost putovanja, jer okolnosti mogu biti različite. Iskustvo će vam pomoći automatizacija zalijevanje. On može biti podzemlja, kišovito ili navratiti. Zadnja opcija za vikendice, koristi se više i češće, i može se montirati čak i iz plastične boce.

Дачний grad

Prednosti

Prednost drip ili kapilarne navodnjavanje je protok vode izravno na korijenju biljaka, a nedostatak vode na lišću, da štiti ih od opeklina. Osim toga, okolni tlo ostaje suha, tako da zemljište nije заболачивается, a na mjestu navodnjavanje nije formirana zemljani kore. To daje саженцам disati, a vas уберегает često rahljenje tla. Evo još nekoliko prednosti bilo je samostalan sustav za navodnjavanje:

 • ušteda vode;
 • intenzivna apsorpcija biljkama gnojiva;
 • više aktivan rast korena;
 • smanjenje troškova rada na njegu biljaka;
 • ravnomjerno navodnjavanje u bilo koje vrijeme.

Kako spojiti

Автоматику procesa pruža kontroler – uređaj, zahvaljujući kojima je moguće postavljati valjanje program navodnjavanja po danima u tjednu i vrijeme dana. Morate postaviti na naftovod koji opskrbljuje tekućine u sustav, ali samo nakon filter. Osim toga, potrebno соленоидные dizalice, koje u zavisnosti od postavljenog u kontroleru timer će se otvoriti i zatvoriti vodu. Često se održava takav автополив u stakleniku – za парника ova tehnologija je posebno zgodan.

Sustav za navodnjavanje staklenika

Na parceli mogu biti ne samo otvorena kreveta, ali staklenici, gdje također treba zalijevanje. Sustav se može izgraditi svojim rukama, tako i kupiti već gotove setove. Kao posljednjih popularan takve setove – curi navodnjavanje u staklenicima «Kapi», автополив «АкваДуся», drip navodnjavanje «Росинка». Ovi sustavi pružaju biljkama potrebnu količinu vlage 2 načina – uz pomoć pojedinih infuzije, подведенных na svaki саженцу, ili cijelih trake.

Sustav za navodnjavanje

Kapaljke za zalijevanje

Takav sustav navodnjavanja daje sažeti vode direktno na svom korijenu svake biljke. Glavni joj je element su kapaljke s podesivim (2-20 l/h) ili neregulirano potrošnje vode. Također, ovi uređaji mogu biti некомпенсационными ili компенсационными, za koje karakterizira stabilan posao, koji je neovisan od pritiska u cevovodu. Drugi važan detalj je «pauci» – ovi uređaji donose vodu odmah u nekoliko točaka. Još u takav sustav navodnjavanja uključuje stalak, start-konektori, fitinzi, t-komadi, dizalice i drugo priključno oprema.

Traka navodnjavanje kap na kap

Jednostavniji princip rada je sustav za navodnjavanje uz pomoć капельных trake, od kojih svaka ima pravo na broj rupa. Jedan kraj cijevi spojen na debla naftovod, a na drugom pričvrstite poklopac. Prilikom podnošenja vode, ona počinje curiti iz rupe. Prednost sustava je jednostavnost. Vrpca zamjenjuje cijeli komplet cijevi i vezivnog armatura, koje su potrebne za slike s капельницами.

Video: curi zalijevanje na zemlji u svojim rukama

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: