Термопаста za grafičke kartice

Bilo koji uređaj zahtijeva pažljivo rukovanje, ako želite da on je radio što je duže moguće. To je posebno važno za elektroniku, koja se može razbiti zbog banalnih prašine ili prljavštine koja pada na njih. Za vlasnike računala također je važno znati kako zamijeniti термопасту na grafičkoj kartici, kako bi ga zaštitili od pregrijavanja i pucanja.

Za što je potrebna zamjena termalne paste na grafičkoj kartici

Neki elementi sustava za prijenosno računalo, računalo morati dobro ohladi. Je u pitanju procesor i grafičku karticu, koji su maksimalno opterećenje i mogu vrlo jako uživati. Za održavanje željene temperature se koristi hladnjak, koji se nalazi u sklopu sustava za hlađenje. On raspršuje toplinu nakuplja na hladnjaku, koji je u kontaktu izravno s čipom procesor ili grafičku karticu.

Za pravilan prijenos između njih se nanosi sloj posebne tvari koja pruža bolji povrat topline – to je термопаста. Ako ga nema, onda element će se sunčati na 20-30% jači, što može pod jakim opterećenjima slomiti ili nestabilan rad RAČUNALA. Sumnje o tome je li potrebno mijenjati термопасту na grafičkoj kartici, ne ostaje, pogotovo ako ste primijetili ekstremne temperature čip na ljude.

Bijela термопаста

Kako mogu promijeniti термопасту na grafičkoj kartici na računalu

Provesti zamjenu termalne paste na grafičkoj kartici, potrebno je da će otpočeti detalj i odvojiti sustav hlađenja od grafičke jezgre. To je relativno lako napraviti na nepokretnom računalu i puno teže na laptop. Uzmite u obzir da je tvornica tjestenine, u većini slučajeva, vrlo kvalitetan, sposoban obavljati svoje funkcije 2-3 godine, bez zamjene. Ako ste раскрутите detalj, jamstvo se automatski pojavio uz nju i davati na besplatan popravak u servis, nećete biti u mogućnosti. Zamjena termalne paste za grafičke kartice se vrši na takav algoritam:

 1. Odvojite detalj.
 2. Skinite vijke koji drže hladnjak i hladnjak.
 3. Pomoću runo, alkohola uklonite stari sloj. To će vam pomoći da masti površina za pravilno nanošenje nove termalne paste.
 4. Намажьте tvar, pričvrstite hladnjak i kravata natrag u sustav za hlađenje.

Obično, stara pasta osuši, gusta i lagano mrvi. Ako nakon otvaranja ste vidjeli da je sve još svježe, onda je problem u temperaturnom stanju ne zbog povrede vodljivost. Zamijeniti sloj je potrebno samo u slučaju izričitog rasta topline na senzorima. U svim drugim situacijama to je postupak nije opravdan. Ovaj algoritam je pogodan i za zamjenu paste na procesoru.

Kako nanositi термопасту na grafičku karticu na računalu

Da bi due topline, potrebno je biti u stanju pravilno nanesite sloj termalne paste. Zamjena termalne paste na grafičkoj kartici složen tako, da je tvar ljepljiv i to prstima nemoguće, štoviše, treba točno izračunati svoj broj. Upute kako primjenjivati термопасту na grafičke kartice:

 1. Nakon što ste uklonili stari sloj masti površina, pripremite špricu (ili materijal) s термопастой.
 2. Выдавите malu kap pravo u centar čip.
 3. Povoljno размазывать термопасту pomoću nepotrebno симки ili plastične kartice.
 4. Lagano za sjedenje izdvojiti tvar po cijeloj površini, ne bi trebalo biti neravnine ili udubljenja.
 5. Pazite da se tijesto je bio samo na samom čipu, to ne bi trebao pasti na drugi elementi grafičke kartice, da ne ometaju njihov rad.
 6. Vratite sustav hlađenja.

To je najčešći način primjene, ali i sami proizvođači u svojoj upute ukazuju na nešto drugačiji način. Oni nude samo kap термопасту pravo u centar čip i poravnati odozgo joj hladnjaka rashladne sustave. To je previše siguran način, jer se samo u središtu je «mrlja» visoke temperature. Rub čip kao i obično, gotovo da i ne zagrijava se i ne zahtijevaju dodatne теплопроводнике.

Grafička kartica i термопаста

Što термопасту odabrati za grafičke kartice

Ako želite saznati što термопаста bolje za grafičke kartice, najprije treba riješiti, od čega se može sastojati. Od veze tvari u proizvodu ovise indikatori provođenja topline i neke druge karakteristike. Odaju takve vrste:

 1. Silikon. Najpovoljniji izbor, ali njegova učinkovitost previše niska. Zamijeniti takve zube čine češće.
 2. Na temelju srebra, keramike. Imaju najbolji omjer toplinske vodljivosti, nego prva varijanta. Možete ih naručiti relativno jeftin na internetu.
 3. Na bakar. U stanju dugo zadržati svoje nekretnine, pouzdan, ne propuštaju struju.
 4. Diamond zube. Danas je to najskuplja opcija u svim katalozima. Potrebna ljudima koji se bave ekstremnim gušenja dijelova, zadržava svoje osobine na temperaturi od 300 stupnjeva Celzija.

Na internetu možete pronaći mnoge ponude ovog proizvoda nije uvijek jasno što zaslužuje pažnju, a što ne. U nastavku će biti navedeni popis nekoliko low-cost paste, koji se dobro ponaša su radili u različitim testovima:

 1. Arctic Cooling MX-4. Odličan i jeftin izbor s dobar pokazatelj vodljivost – 8,5 W/mk. Prodaja u cijevi po 4 g, zamjena termalne paste na grafičkoj kartici se može održati 2-3 puta. Ako se čip ne zagrije iznad 160 stupnjeva, tvar gubi svojstva.
 2. Thermalright Chill Factor III – još jedan primjer dobre zube s niskom vrijednošću. Točan sastav proizvoda je nepoznat, ali tvrtka je uspjela ostvariti dobar toplotni otpor na nisku toplinsku vodljivost. U tjestenini nema silikona, ulja, da ga štiti od brzog sušenja. Prodaja na 4 g, proizvođač preporučuje mijenjati svake godine.
 3. DEEPCOOL Z9. To je poznati proizvođač hladnjaka i sustava za hlađenje. Često термопаста ide u paketu, ali je ponekad potrebno ponovno kupiti zasebno. Tvar dobro podnosi čak i vrlo visoke temperature (do 200 stupnjeva). Međutim, omjer toplinske vodljivosti u samo 4 W/mk.
 4. ZALMAN ZM-STG2. Još jedan proizvod iz poznate kompanije, koja opskrbljuje računalnih kućišta sa savršenim sustavom ventilacije. Ova термопаста za grafičke kartice ima je cijena malo viša od drugih, ali testovi su pokazali da je nakon potpisivanja temperatura padne na 10 do 13 stupnjeva. To je prilično dobar rezultat. Gubi svojstva tvari pri postizanju temperatura od 150 stupnjeva, tako da to nije najprikladniji izbor za оверклокеров. Prodaja u шприцах na 3,5 godine
 5. Coollaboratory Liquid PRO. To je skup opcija koje možete kupiti u internet-trgovini. Za jedan gram morati platiti 1000 rubalja. Ova термопаста će istinski relevantan samo za one korisnike koji se bave ekstremnim gušenja svojih dijelova. Glavni nedostatak ove opcije – dobra vodljivost struje, agresivnost na незащищенному aluminija. To je opasno za sustav, ako je neuredan nanesite sloj i dobiti na susjedne elemente. Ova термопаста ne suši s vremenom, ima visoke toplinske vodljivosti.

Термопаста ZALMAN ZM-STG2

Cijena termalne paste za računala

Svaki vlasnik od gore navedenih popisa može odabrati koja mu je potrebna термопаста za grafičke kartice. Ostao samo završni važno pitanje: što je cijena za ove proizvode? U nastavku će biti navedene približne brojke od najpopularnijih online trgovinama:

 • Arctic Cooling MX-4 – 590 godine;
 • Thermalright Chill Factor III – 400 g.;
 • DEEPCOOL Z9 – 460 godine;
 • ZALMAN ZM-STG2 – 410 godine;
 • GELID GC-Extreme – 770.;
 • Glacialtech IceTherm II – 535 godine;
 • Coollaboratory Liquid PRO – 100 — r.

Video: kako promijeniti термопасту na grafičkoj kartici

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: