Kako saznati koja je matična ploča na računalu

Na tržištu svake godine se pojavljuju nove dijelove za PC, i mnogi korisnici u nekom trenutku odluče nadograditi. Prije zamjene osnovnih elemenata opreme, kao što su procesor ili grafičku karticu, trebalo bi da naučite, što je matična ploča stoji na računalu.

Informacije o matičnoj ploči

Imenovanje čipovi, konektori i kondenzatora

Svaki korisnik u toku, kako saznati koja je matična ploča na računalu. Informacije o njoj bi trebala biti polazna točka prilikom nadogradnje konfiguracije aparata. Na tržištu sada su dva glavna proizvođača procesora – Intel i AMD. Obje ove tvrtke razvili svoj vlastiti priključak za matičnu ploču (MP). Postavite procesor od suparnika kod njega jednostavno ne radi: čak i različite linije istog proizvođača ponekad zahtijevaju različite utičnice (utičnica). Za to i treba znati kako vidjeti model matične ploče.

Mnogi korisnici su u ažuriranju pokušavaju uštedjeti na ovoj dogovor, kupnjom moćna grafička kartica, ram, procesor najnovije generacije. Treba uzeti u obzir da je origano je первоопределяющим faktor o tome koliko su svi ovi detalji će dobro raditi, komunicirati među sobom i da će otkriti svoj puni potencijal na 100%.

Kako odrediti model

U MP obavezno u sklopu obilježavanja ulazi tvrtka je proizvođač, koji u ovom trenutku postoji oko 5. Za najpopularnije marke su:

 • Asus;
 • Gigabyte;
 • MSI;
 • Biostar;
 • ASrock.

Drugi dio naslova uređaja je model, koji će postati identifikator za pretraživanje tehničkih karakteristika na internetu. Svaki proizvođač nudi dokumentaciju na svom mjestu i sve se može pročitati online. Morate tražiti po cijelom nazivu cjelini, a ne samo na model ili ime marke proizvođača. Dobiveni podaci će vam pomoći da u kasnijem kupnji dijelova.

Gdje prikaži naziv matične ploče

Različite dimenzije ploče

Postoji nekoliko dokazanih načina kako biste saznali naziv matične ploče. Za neke od njih morati rastaviti sustav jedinica, a za koju pronaći kutiju od dijelova s dokumentacijom. U slučajevima kada PC je kupljen u trgovini već u skupi, saznali označena MP, može samo poništiti bočnu traku i nakon što je proveo vizualni pregled, ili, koristeći poseban alat za prikaz karakteristika dijelova RAČUNALA.

Kako saznati koja je matične ploče stoji na računalu

Da bi razumjeli spremna da li je vaš PC na ažuriranje, morate shvatiti kako saznati koja je matična ploča na računalu. To ovisi o tome može li ju ostaviti ili se treba zamijeniti. Za određivanje modela možete koristiti jedan od načina:

 • fizički pregled;
 • podaci iz BIOS-a;
 • pronaći kutiju ili tehničku dokumentaciju;
 • preuzmite program za određivanje značajki RAČUNALA.

Vizualno

Kutije za proizvode tvrtke Lenovo

Najlakši način kako saznati matičnu ploču na računalu – pronaći oznake na same detalje. Rastavljanje sustava bloka je vrlo jednostavan, ali imajte na umu, kada se bočni poklopac skinut, sve garancije proizvođača kućišta (ne detalje, a samo kućište) bit će ukinute. Za određivanje broja kartice:

 1. Skinite na stražnjoj strani računala vijke s jedne strane.
 2. Bočna traka se mora otvoriti, i vi ćete vidjeti sve detalje.
 3. Vam je potrebna matična ploča, na koju su priključeni svi ostali detalji.
 4. Pronađite najveću natpis sa nazivom proizvođača (Asus, Gigabyte i tako dalje). To je model naknade.
 5. Od drugih manjih obilježavanje vam ne trebaju.

BIOS matične ploče

Još jedan jednostavan način da saznate označena matičnu ploču – ponovno pokretanje RAČUNALA. Dakle, samo trebate iskoristiti ovu akciju i ruke olovku s papira. Prilikom uključivanja RAČUNALA odmah na ekran prikazuje naziv i model MP velikim slovima. Čitati i pisati je potrebno brzo, jer se prikazuju ove podatke oko 2-3 sekunde. Ako niste uspjeli prepisati, onda trebate imati vremena za pritisnuti tipku «del», da se izvrši tranzicija u bios-u. Ali odgovara takav način samo vlasnicima novu verziju sučelja UEFI, u njemu se odmah odrazilo i marka dogovor.

Program za pregled performansi računala

Sučelje programa AIDA64

Potpune informacije o konfiguraciji sustava se može pristupiti kroz program AIDA64, koja prikazuje podatke, modele svih dijelova. Korisnost plaćeno, ali postoji mogućnost da se studijsko rada, što vam je dovoljno. Za utvrđivanje karakteristika:

 1. Preuzmite, instalirajte AIDA64.
 2. Pokrenite program i kliknite na karticu «Računalo».
 3. Pronađite odjeljak «Opći podaci». On odražava sve podatke vašeg RAČUNALA.
 4. ADIDA64 može ponuditi preuzimati nove upravljačke programe, nadogradite BOIS.

Dobili potrebne podatke možete pomoću ugrađenih alata za Windows. Operativni sustav je u mogućnosti da vidi sve opcije, ako je unijeti ispravne naredbe. Za određivanje modela matičnu ploču:

 1. Pritisnite tipku sa simbolom Windows+R.
 2. Dalje potrebno je napisati Cmd. Pojavit će se prozor naredbenog retka.
 3. Za više interesa za vas podataka pošaljite email na: wmic baseboard get product. To odražava model matične ploče ploče. Za dobivanje marke proizvođača potrebno je napisati: wmic baseboard get Opreme.

Video: kako provjeriti koja je matična ploča na računalu

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: