Kako provjeriti napajanje računala

Mnoge rasprave oko pitanja izbora procesora, grafičke kartice ili matične ploče, ali malo tko zna, da bez dobrog napajanja sve to neće raditi ispravno. Ovaj detalj pretvara ulazni napon i raspoređuje na sve elemente računala. U slučaju, ako stroj ne radi, treba prvo provjeriti PB.

Kako provjeriti učinkovitost napajanja računala

Jedinica za napajanje

Kvar napajanja je vrlo rijetko, jer svi moderni modeli imaju zaštitu od prenapona, preopterećenja i drugih problema u mreži, koji bi mogli oštetiti. Međutim, u slučaju, ako ne uključite računalo, na prvom mjestu je bez provjere procesora, a zadatak testirati napajanje. Kao i obično, kod problema s njim sustav jedinica ne daje nikakve znakove života: na upit ventilatora, buka od винчестера ili matične ploče.

Provesti test napajanja, trebate isključiti računalo, na stražnjoj strani PB prebaciti preklopnik na položaj «isklj.». Radi lakšeg obavljanja radova detalj morate izdvojiti iz sustava bloka. Obično, adapter za napajanje atx formata, standardni za većinu modela kućišta, i set kablova za matične ploče, grafičke kartice, hladnjaci, винчестера. I treba ih provjeriti ispravnost prvi.

Pinski naponski priključak

Skeniranje računala na rad počinje s raspoloživosti napajanje na sve elemente sustava. Za testiranje пиновых konektora za napajanje PB obavezno treba uključiti, ali za to nije obavezan detalj priključiti izravno na matičnu ploču ili nešto drugo. Za to je dovoljno spajalice, koji замкнет krug ili hladnije, što je najvažnije, da napajanje nije radio «miruje».

Ako ste priključili hladnije, onda nema straha uključivati PB. U priručniku ili na pakiranju, a često i na samom uređaju piše, kakav je napon mora biti na liniji. Pomoću dmm, možete provjeriti svaki u skladu deklariranim pokazateljima. Ako negdje snaga ne odgovara lik ili je uopće nema – to je mjesto kvara PB. Saznajte više na ovaj način je opisano u metodi provjere kabela za napajanje matične ploče

Kabel za napajanja za računala

Vrste i sheme kabela

U nekim slučajevima uzrok kvara postaje jedan od kabela za napajanje, ali mrežni kabel, koji se dovodi napon na uređaj. On se može poremetiti kod duljeg stajanja u pogrešnom položaju, snimiti nešto u prostorima оголения žice i sl. Zamijeniti ovaj element sustava je najlakše, tako da prilikom provjere napajanja računala ga samo pokušava uključiti. Za to je potrebno:

 1. Spojite hladnjak, kako je gore opisano, da je opterećenje.
 2. Ako nema vode za hlađenje, na 24Pin (atx) kabele potrebno je dovršiti dva kontakta.
 3. Pronađite zelena žica i crna, koje će biti potrebno dovršiti.
 4. Uzmi običnu канцелярскую spajalicu, izravnajte ga, da se dobije slovo U.
 5. Jedan kraj spajalice umetnite na mjesto zelene žice, drugi – u crnu žicu. To će reći PB, što je povezano na matičnu ploču, i da će se uključiti.
 6. Nakon toga možete uključiti aparat.
 7. Ako je hladnije uređaj počeo vrtjeti, znači, hrana je na njega služio, i nije stvar u mrežnom kabelu.
 8. Ako se ne vrti, to znači da je neispravan kabel ili neki detalj unutar samog bloka za napajanje računala.

Za napajanje matične ploče

Za provjeru trebati kabel format 24Pin (atx), koji se spaja na matičnu ploču. Pronaći ga nije teško, to je veliki i ima 24-пиновых kontakta (stare 20). Na njemu već instaliran spajalica, ako ne подключали hladnjak. Sve žice i kabela oslikana u različite boje ne za uljepšavanje radi, oni ukazuju na specifične indikatore. Boje označavaju sljedeće:

 • crno – zemlja;
 • narančasto – +3,3 V;
 • crveno – +5V;
 • žuto – +12;
 • zelena – PS (ON je u paru sa «zemljom» pokreće PB, pa ih i zatvara spajalica);
 • siva – +5V;
 • ljubičasta – +5V;
 • bijela – -5V;
 • plavo-12V;

Kablovi za spajanje na matičnu ploču

U zavisnosti od proizvođača, marke napajanje računala te vrijednosti mogu malo varirati, ali većina instrumenata odgovaraju вышеописанным karakteristikama. Za provjeru ožičenja trebati multimetar. Jedan pipak (negativnog, crna) nužno se povezuje na crno žici, a drugi (crveni) – provjerava kontakt. Morate usporediti izraženu napon (po bojama) sa stvarnim. Ako negdje postoje značajne razlike, onda bi uzrokovati pogrešan rad PB može poslužiti u tu žicu.

Provjera kondenzatora multimetar

Glavni zadatak ovog elementa jedinicu za napajanje sastoji se u očuvanju, podršku električnog naboja i zaglađivanje napona u električnom krugu. Na primjer, sve gledali «treperenje» sveta, koja je u suštini kratkim pad napona u mreži. Napajanja sa neispravan ili loše kondenzatorom u takvim trenucima ne podnose, računalo se ponovno pokreće. Dobre isti u ovom trenutku oslobađanje pohranjene energije i pružaju dovoljan napon za nastavak rada sustava. Provjerite kondenzator možete na sljedeći način:

 1. Za provjeru kondenzatora, potrebno je izložiti multimetar na način «poziva».
 2. Ako takvog nema, onda na mjerenje otpora s izloženim vrijednost 2 Килоома.
 3. Crni vrh priložiti negativnog pin kondenzatorsko, a crvena na plus. Ako перепутаете, ništa strašno se neće dogoditi, ali i provjeriti neće uspjeti.
 4. Ako je sve učinjeno ispravno, kondenzator će se početi puniti. Pokazatelj bi trebao biti veći od 2M, što pokazuje dovoljno kapaciteta za detalje i njegove greške. Pri ocjeni ispod ili jednaka 2M kondenzator zamijeniti.

BJ za PC

Kako provjeriti otpornik multimetar

Gore detaljno opisano kako provjeriti kabele sklopa napajanja računala, ali neuspjeh je uvijek leži u njima. Ponekad uzrok pada postaju mali detalji, na primjer, otpornici. Сгоревшую detalj može otkriti golim okom, ali ponekad problem leži u некорректном jarbol. Za testiranje je potrebno:

 1. Uključiti multimetar u način rada za mjerenje otpora.
 2. Prikaži nominalne vrijednosti ili na samom резисторе, ili na ploči pored njega. Ako nigdje nema tih podataka (kineski proizvođači nanose boje krugovi), onda se može postaviti vrijednosti od 2.000 Ω i ako ga prekoračite samo će se pojaviti broj 1.
 3. Postavite crni vrh na «minus», a crveni na «plus» otpornika.
 4. Prilikom odstupanja nazivnog i stvarnog otpora detalj je potrebno zamijeniti.
 5. Odstupanje od 5% dozvoljene.

Program za test napajanja računala

Kako provjeriti napajanje računala multimetar razumljivo, ali postoji opcija bez potrebe za izdvajanje iz sustava bloka. Možete preuzeti program koji se može provjeriti PB. Koriste ga, u pravilu, kada самопроизвольных выключениях, перезагрузках, «plavog ekrana smrti». Prije ručni диагностированием važno je razumjeti ono što posebno izaziva takve propuste. U nekim slučajevima uzrok je procesor ili upravljački program. Za provjeru možete koristiti program ОССТ.

Ovaj softver stvara maksimalno opterećenje na jedan ili drugi element sustava. Ne preporučuje koristiti program na jeftini, slabe sustavima. Unutar nje postoji nekoliko kartica, koje se odnose na cpu i memorije, grafičke kartice i PB. Opterećenja na određeni element će utvrditi problem s njim. Napraviti potrebno je sljedeće:

 • idite na karticu «napajanje»;
 • izložiti odgovara vašem monitoru rezolucije;
 • tip testa – «ručno»;
 • trajanje provjere – 1 sat;
 • složenost shader – najbolju opciju koja nudi program;
 • izložiti kvačicu ispred окошек «fullscreen», «гипертрейдинг», «64 bitni Linckpad»;
 • pritisnete gumb «ON».

Програма ОССТ

Ako se za vrijeme testa javljaju, program je izvješće o pojavili pogreškama, ukazuje na njihovu prirodu, što vam omogućuje da rade s određenim problematičnim elementima računala. To je ozbiljan razlog za uklanjanje PB i ručni detaljne provjere s pomoću dmm. Sjetite se da u svome odlučivanju dogovor jamstva proizvođača snima.

Video: provjera napajanja RAČUNALA

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: