Kako promijeniti format datoteke

Možete svakodnevno прослушиваете, zvučne zapise, pregledavati stotine fotografija na internetu, ali kada je u pitanju preuzimanje, vaše računalo odbija otvoriti bilo koju datoteku. Automatski instalirani programi ne podržavaju određeni format na PC ili telefon ne otvara datoteku sa svojim omiljenim likom? Očajavati, pa i više, brisanje dokumenata nije potrebno. Saznajte kako promijeniti format datoteke, da ne izgubite podatke.

Što je format datoteke

Informacije o sadržaju dokumenta za vas i operativni sustav osobnog računala – i tu je format datoteke. Kada vidite određeni naziv dokumenta, onda već možete zamisliti što je to glazba, slika, knjiga, tekst, video. Operativni sustav Windows radi na istom principu: definiranjem formatu, otvara se datoteka pomoću određeni automatski instaliran program. Ova informacija se odvaja zarezom u nazivu dokumenta. U starijim verzijama mogli ste to primjetiti, ali u novim OS takvi podaci skriveni.

Tekstualni dokumenti mogu biti od sljedećih vrsta: txt, doc, docx, пдф, excel, fb2, epub, djvu. Neki su stvorene u programu Microsoft Word, pogodan za pisanje članaka, seminara, promocija diplomanata. Druge formate više kao za čitanje knjiga u elektronskom stanju. Vrste grafičkih dokumenata: jpg, jpeg, png, rav. Prvi par je pogodan za pregledavanje običnih bitmap, pikselu slike na računalu, telefonu, a drugi – za tisak velikog formata. Videodatoteke mogu biti u obliku: avi, mp4, flv, mpeg, wmv. Audio audio zapis – mp3, wav, la (Lossless), m4a (Apple Lossless).

Kako promijeniti format tekstualne datoteke na виндовс 7, 8, 10

Ručno preimenovati naziv formata datoteka elektroničkih dokumenata ne će, jer je Windows 7, Windows 8, Windows 10 automatski skrivaju te podatke. Zapamtite da su daljnje promjene moraju odgovarati vrsti dokumenta. Na primjer, s «doc» u «docx», «m4a» u «m4r». U suprotnom, vaše računalo će se pogreška. Da biste promijenili proširenje, slijedite ove korake:

 • Trebat će vam izbornik. Idite na Start / control Panel / Izgled i personalizacija / Mogućnosti mape.
 • Otvorite prozor «Pogled», листаем na samom dnu, gdje se nalazimo «Sakrij proširenja za poznate vrste datoteka».
 • Uklonite kvačicu.
 • Živjeli! Možete lako uređivati tekstualne datoteke u samom naslovu.

Korištenje programa pretvarači online

Postoji više jednostavnih rješenja, koji su izmislili programeri. Ako ne želite prekapati u postavkama, da neuredno, i da vam je draže, kada je širenje automatski će biti skriven (jer ga nije potrebno stalno uredi promjena imena), iskoristite posebne programe конвертерами, koji će moći prevesti proširenje u nekoliko minuta. Ovo je popis za PC:

 • WinScan2PDF – pretvara tekstualne datoteke u format ПДФ.
 • Total PDF Converter – prevodi dokumente PDF u Doc, Excel, Text, HTML, CSV.
 • ABC Amber Text Converter je program koji reciklira veliki broj formata: WK4, RTF, PDF, HTML, TXT Unicode i ANSI), RTF, DOC, SAM, XLS i drugih.
 • BookReader – odgovara strastveni čitatelji, pogotovo kad tako želite naučiti novi proizvod na putu u školu ili posao, a preuzeti e-knjigu ne postoji mogućnost. Program čini pročitati na telefonu formata DOC, FB2, HTML, RTF, WRI, TXT, CHM.

Ako ne želite rock komunalije na svoje RAČUNALO, nije problem! Možete odabrati on-line konverteri, koji čine pretvoriti datoteke za nekoliko minuta. Najčešće tamo trebate se samo registrirati i preuzmite tekst, audio, video datoteku. Evo nekoliko primjera usluge za pretvaranje e-knjiga: ebook.online-convert.com, convertfileonline.com, popprograms.com, lamerkomp.ru.

On-line konverter formata datoteka

Program za izmjenu formata audio i video datoteka

Dok ste još nisu preuzeli program za konverziju, možete promijeniti prikaz glazbenih datoteka, kao i u tekstualnim dokumentima (uklonite kvačicu za высвечивалось proširenje). Jedini detalj koji zaustavlja – kvaliteta može biti izgubljen. To je jako tužno, ako ste preuzeli pjesmu naknada u odličnoj rezoluciji, a računalo određuje format, kao što je nepoznat ili je neispravan. Poslužite se programom Format Factory (Tvornica formata). Ona je univerzalna u primjeni i pitanje kako promijeniti format video datoteke, audio, DVD, Мп4, odluči odmah.

Program za promjenu formata audio datoteka

Pretvaranje formata grafičkih datoteka

Imate nekoliko opcija. Najlakši – kliknuti na «Spremi kao» odabrati željeni format novog dokumenta. Ako imate na PC-u postoje grafički urednici, na primjer, Photoshop, Corel Draw, Adobe Illustrator, pretvorba se može učiniti tako da:

 • Otvorite program, preuzmite tamo svoju fotografiju.
 • Kliknite na «snimi kao», postavite željeno proširenje.
 • Ne zaboravite postaviti odgovarajuću veličinu slike.

Program Corel Draw dizajniran za vektorske grafike, logotip u odličnoj kvaliteti, uobičajene formate slika bolje tamo ne brod. Ako vam ne odgovara ova opcija, iskoristite posebne programe конвертерами (Format Factory, Bojanje, Microsoft office) ili online usluge: photoconverter.ru, online-convert.com, pcfreetime.com, image.online-convert.com.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: