Kako prebaciti grafičku karticu na laptop

Mnogi modeli modernih prijenosnih računala ima dva grafička grafička kartica: integrirana i izolovan. Sustav sama odluči koji će od njih koristiti za određeni zadatak. Postoji nekoliko opcija kako da podesite grafičku karticu na laptop, da je slabiji čip pogrešno ne uključi u igrama.

Kako se prebacivati između video kartice za laptop

Za one koji ne znaju, da je grafička kartica u laptop, potrebno je zapamtiti da je u ovom trenutku koriste dvije vrste ovog elementa sustava. Prvi – ugrađeni procesor adapter ne može pohvaliti visokim performansama, ali troši malo energije. Model PC-u sa tako сочетанным izbor stoje, obično jeftinije. Postoje modeli kao što procesora u obje svjetskih proizvođača: Intel i AMD.

Druga vrsta grafičkih kartica – izolovan ili wc. Ove kartice su pogodni za igre, video obrada, ali su skuplji, imaju veću potrošnju energije i jače grije. Nužno u sustavu mora stajati samo jedna vrsta grafičkog čipa. Mnogi prijenosna računala imaju obje vrste adaptera istovremeno. Prema zadanim postavkama operacijski sustav sam po sebi čini izbor koji od njih pokrenuti u konkretnom zadatku. Ponekad je krivo i treba postavljanje od strane korisnika.

Ako grafičke kartice jedne generacije, od jedne tvrtke, može se postaviti parametre sa kojima će se raditi istovremeno, povećava performanse računala. Međutim, igra programeri preporučuju odabrati jedan osnovna varijanta. To se može učiniti pomoću:

 • upravitelj zadataka;
 • u BIOS-u;
 • posebne programe.

Gaming laptop

Kako prebaciti grafičku karticu u Bios-u

To radi uvijek na stacionarnim mašinama, ali ne i uvijek prisutan u prijenosnim računalima. Neki modeli ga ne podržavaju, pa treba samo provjeriti. U nastavku potražite upute kako omogućiti grafičku karticu na laptop i da joj je glavni:

 1. Pokrenite (ili ponovo pokrenite) RAČUNALO.
 2. Tijekom prvog čuvara zaslona pritisnite tipku DEL ili F2 (za različite verzije).
 3. Kada je ući u BIOS-u, menadžment će se provoditi uz pomoć strelica na tipkovnici.
 4. Da biste promijenili prioritet kartice, pronađite stavku pod nazivom «Advanced» ili «Config».
 5. Ovdje vam je potrebno odjeljak koji bi sadržavao riječ «Graphics». Naslov modelima iz Asus, Lenovo i HP se mogu razlikovati, ali ta riječ je uvijek prisutna.
 6. Bilo je potrebno isključiti drugi chipset, stavljajući vrijednost Disabled, ili premjestiti glavni adapter na prvi korak.
 7. Spremite promjene i izađite iz BIOS-a.

Kako promijeniti grafičku karticu na laptop preko device manager (upravitelj uređaja

Druga opcija, kako prebaciti grafičku karticu na laptop – koristiti alat za Windows «Upravitelj uređaja». U ovaj meni sadrži sve elemente sustava, koji su instalirani na vašem prijenosnom računalu. Ovdje se ne može promijeniti konfiguraciju, ali je možete isključiti neke od uređaja. Za prijelaz u okno, slijedite ove korake:

 1. Kliknite desnom tipkom na ikonu «Moje računalo».
 2. Odaberite «Upravljanje».
 3. U lijevom izborniku pronađite redak «Upravitelj uređaja».
 4. Proširite stavku «Adapteri». U njemu se nalaze one čipseta, koji su instalirani u sustavu.
 5. Kliknite na ugrađenom karticom desnom tipkom miša, odaberite «Disable».

Takva manipulacija odrezati višak čip i da će ostati samo jedan glavni. To je privremena mjera, jer nakon ponovnog pokretanja računala rad uređaja će se oporaviti. Kako biste zauvijek prioritet pokretanja, treba koristiti specijalizirane, što ide zajedno s adapterima AMD Radeon, Nvidia GeForce. Na ovaj način promijeniti prioritet mnogo su sigurnije i lakše.

Screenshot task manager

Prebacivanje grafičke kartice laptop posebnim programima

Dva glavna programa za upravljanje video kartice se izdaju samo s diskretnim tip adaptera. Za proizvode iz kompanije AMD je Catalyst Control Center, i u Nvidia NVIDIA Control Center. Ovi programi se otvaraju mogućnost da se više suptilno upravljati uređajima, pitati za njih prioritet, uključivati ili isključivati timski rad, postaviti automatsku promjenu čip, ovisno o pokrenutom igre ili programa.

Kako izabrati osnovnu grafičku karticu na laptop NVIDIA

Zajedno s prilagodnikom u paketu ide disk sa posebnim softverom za proizvod. Na njemu su pohranjeni vozač, neki od specijaliziranih programa za podešavanje frekvencije čip, brzine ventilatora i program za ukupno upravljanje grafičkim postavkama sustava. U kompaniji Nvidia ovu funkciju obavlja odjeljak Control Center. Unutar ovog programa možete postaviti posebne parametre. Upute kako prebaciti grafičku karticu na laptop:

 1. Kliknite na sistemskoj traci na ikonu tvrtke Нвидиа (donji desni kut zaslona i kliknite na «Otvori control panel».
 2. Kliknite na stavku lijevom izborniku «Upravljanje postavkama 3D».
 3. Na desnoj strani odaberite karticu «Programske postavke».
 4. Sustav će pronaći sve moguće aplikacije, za koje se može utvrditi najbolji grafički adapter.
 5. Potražite igru ili program koji se pokreće, ne s onim čipom, s padajućeg popisa.
 6. Ispod njega se nalazi sekcija, kroz koji je dao potrebna grafička kartica.
 7. Ako kroz popis pronađite željenu datoteku nije moguće, onda ga možete napraviti ručno preko gumb «Dodaj».

Logo Нвидиа

Kako se prebaciti na дискретную grafičku karticu u laptop Catalyst

Promijeni najbolji adapter može i preko tvrtke Radeon. Ona ide zajedno s karticom ako ste izgubili disk, onda svježu verziju treba skinuti sa stranice proizvođača. Imajte na umu da možete podesiti način rada u kojem su obje kartice će raditi istovremeno. Upute kako prebaciti grafičku karticu AMD na laptop:

 1. Pokrenite uslužni program Catalyst.
 2. Željenu stavku izbornika u odjeljku «Prehrana» pod nazivom «Переключаемые grafičke kartice».
 3. Kliknite na «Visoke performanse GPU». Ako imate spojen PC na mrežu, onda će uvijek raditi zasebna kartica. Ako je potrebno prebaciti na integriranu, a zatim odaberite natpis «Niska potrošnja GPU».

Video: kako se prebaciti na neku drugu grafičku karticu na laptop

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: