Kako napraviti padajući izbornik u Эксель

Paket uredskih programa od tvrtke Microsoft je, osim svima poznate Riječ se često koristi Эксель (Exel). On je od samog početka predstavljen u obliku lista s tablicama i ćelijama, vrlo je pogodan za punjenje nomenklature, izvješća, popisa robe i sl. višenamjenski Alat, tako da neke osobine nisu odmah razumljivi korisniku.

Kako napraviti padajući izbornik u programu excel

Ikona programa

Pri popunjavanju velike dokumente s mnoštvom postavki pojavljuje se želja da se nekako pojednostavniti proces. Za to može biti korisno znanje, kako napraviti listu u programu excel. To ponekad može osloboditi od potrebe za unosom istih mogućnosti. Na primjer, kada se punjenje robne marke tvrtke koje se ponavljaju, a zatim u sljedeću ćeliju stranice (bez preskakanja) pritisnite Alt+strelica dolje. Kod vas će se pojaviti popis unesenih podataka u tom stupcu, na temelju kojeg postoji mogućnost da odaberete željenu opciju.

Još jedan način kako napraviti padajući izbornik u Экселе – pomoću alata za upravljanje. Za njihovo korištenje potrebno je prvo učiniti dostupnim karticu «developer». Za to je potrebno:

 1. Otvori na vrhu, kliknite na «file».
 2. Idi u odjeljku «Postavke».
 3. U kartici «Prilagodi trake» staviti kvačicu ispred «Developer».

Nakon toga pojavit će se dodatno polje, u gornjem izborniku pod nazivom «Developer», gdje će biti na gumb «Umetni». Tamo će imati priliku odabrati stavku «combo box» u odjeljku «ActiveX». Imate priliku da nacrtaju polje bilo gdje u dokumentu Эксель, gdje je potrebno napraviti padajući popis. Dalje ovaj element treba prilagoditi:

 1. U istoj kartici, idite na karticu «konstruktor», zatim pritisnite gumb «Svojstva».
 2. Otvorit će se puno parametara, ali osnovni su samo tri, koje treba prilagoditi.
 3. ListFillRange – ovdje je potrebno odrediti raspon korištenih vrijednosti.
 4. ListRows – ovdje je naveden broj podataka iz padajućeg izbornika.
 5. ColumnCount – ovdje se prikazuje broj stupaca, koji će se koristiti.

Korak po korak akcije

Sa funkcijom мультивыбора

Za udobnost punjenje postoji mogućnost da bi izbornik s мультивыбором, kada postoji opcija za dodavanje više vrijednosti ćelija, iz jednog popisa. Smatra se da ova opcija je klasik, ali potreban je neki dodatni oblik s pomoću programskog koda. Napraviti takav izbornik može biti:

 1. Napravite popis podataka iz koje će se uzeti vrijednosti.
 2. Označite ćelije koje treba napraviti izbornik s мультивыбором.
 3. U kartici «Podaci» u vrhu izborniku alati kliknite na gumb «Provjera podataka».
 4. U «Postavke» postavite vrijednost «Lista», a «Izvor» odaberite raspon ćelija, od kojih će se uzeti vrijednosti.

Naprotiv ćelija će biti u mogućnosti мультивыбора, podaci s njih će biti popunjeno na istoj liniji automatski. Da bi funkcija radila je istina, potrebno je koristiti programski kod koji će se automatski dodavati vrijednost na isti niz. Za ovaj natpis na popisu, desnom tipkom miša i odaberite «Izvorni kod». Bez tog komada na programskom jeziku dodavanje funkcija neće raditi. Pojavit će se prozor Visual Basic editor, umetnite sljedeći dio koda:

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

On Error Resume Next

If Not Sijeku(Target, Range(«C2:C5»)) Is Nothing And Target.Cells.Count = 1 Then

Application.EnableEvents = False

If Len(Target.Offset(0, 1)) = 0 Then

Target.Offset(0, 1) = Target

Else

Target.End(xlToRight).Offset(0, 1) = Target

End If

Target.ClearContents

Application.EnableEvents = True

End If

End Sub

S popunjavanjem

Ovo je još jedan jednostavan način za stvaranje standardnog popisa, koja će pojednostaviti proces unosa podataka u tablice. Da bi ga, morate koristiti «pametne tablice programa», koji su programirani u Эксель. Uz njihovu pomoć možete lako uređivati i oblikovati sve linije za punjenje. Napraviti takav popis možete na sljedeći način:

 1. Odaberite ćelije koje će se koristiti za postavljanje.
 2. Dalje, potrebno je kliknuti na glavnoj kartici gumb «oblikovanje kao što su stol».
 3. Urednik Экселя će promijeniti stupce po vašoj želji.

Padajući popis u ćeliju excel

Primjer stvaranja

Gore je opisan jednostavan način kako napraviti padajući izbornik u Экселе. Postoje složenije mogućnosti korištenja ovog alata. Izbor iz njega bi se izbjegle pogreške pri unosu, описок i ubrzati punjenje. Takav način će dodati padajući izbornik u bilo kojem dijelu dokumenta i podaci uzeti čak i s drugog kraja stola. Ниспадающий lista se generira prema sljedećem algoritmu:

 1. Napravite popis vrijednosti, koji će se koristiti za postavljanje.
 2. Odaberite sve elemente stupca, a zatim kliknite desnom tipkom miša na njih.
 3. U izborniku odaberite «Dodijeliti ime…».
 4. U prozoru koji se pojavi unesite ime koje će se koristiti u daljnjoj formulom. To mora početi sa slovom abecede, ne imati propuste.
 5. Odaberite ćeliju ili ćelije koje će sadržavati padajući izbornik. Idite na karticu «Podaci» i kliknite na «pregled podataka».
 6. U novom prozoru potrebno je odabrati stavku tip podataka «Popis», a dolje u odjeljku izvor staviti znak «=» i unesite ime koje je navedeno u koraku 4 upute.

Video tutorial: kako napraviti padajući izbornik u programu excel

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: