Kako formatirati hard disk preko Bios-a

U samom BIOS-u nema opcije za oblikovanje. Ovaj sistem program je samo alat pri čišćenju s обходом učitavanja operacijskog sustava. Takav problem se javlja zato što «iznutra» medij nije formatiran, jer na njoj je zapisana vaša verzija OS-a. U nastavku možete pronaći osnovne načine kako formatirati tvrdi disk preko Bios-a, kao i upute za njim.

Kako formatirati hard disk boot disk ili stick

Boot disk i usb flash pogon

Potpuno formatiranje tvrdog diska jednako operacije za uništenje svih podataka njegove interne memorije. Nakon ove procedure mogu ponovo instalirati operativni sustav, pri tome bez straha od pogreške ili druge neugodne trenutke. Samo prije nego što je očistiti tvrdi disk u potpunosti, valja provjeriti je li sve potrebne datoteke se kopiraju. Vratiti informacije će biti teško, a u nekim slučajevima i ne uspjeti to napraviti. Formatiranje tvrdog diska preko Bios-a provodi se na nekoliko načina:

 • s pomoću vanjskog medija;
 • pomoću posebnih komunalnih;
 • tijekom instalacije sustava Windows.

Prva metoda, kako formatirati hard disk preko Bios-a, predviđa skidanje s bilo kojeg pogona. Kao njega se koristi usb flash pogon, CD ili DVD. Na jednom od njih mora biti napisan poseban program-ljuska za čišćenje. Češće se koristi Live CD razvijen posebno u tu svrhu. Kopiranje možete pomoću korisnost popularna UltraISO. Nakon pripremi takvih uređaj za pokretanje, slijedite upute, kao što je potpuno formatirati hard disk:

 1. Kada je računalo isključeno stavite pripremljen medij u pogon ili USB konektor.
 2. Na početku imajte na umu koja je tipka će biti navedena uz izraz «Enter Setup». To može biti F8, F12, F2 ili Del. Najnovija češće se koristi u prijenosnim računalima. Nekoliko puta pritisnite ovaj gumb.
 3. Pri ulasku u BIOS, idite na izbornik BOOT i stavite prioritet na Flooppy na CD-ROM-a ili USB-FDD, s obzirom na vrstu vaš boot medija.
 4. Da biste spremili postavke, pritisnite F10, a zatim Y i Enter.
 5. Ponovo pokrenite računalo. Ako akcije bili su ispunjeni pravilno učita sliku programi, gdje možete očistiti željeni dio.

Formatiranje diska s primjenom programa ERD Commander

Druga opcija, kako formatirati disk preko Bios-a, temelji se na primjeni posebnih programa pod nazivom ERD Commander. To pomaže čak i kada sustav ne uspije dignuti. Treba skinuti ISO sliku, koja se zatim snimiti na DVD ili usb bljesak voziti. Ako ste bili u mogućnosti izvršiti ove akcije, slijedite daljnje upute:

 1. Na gore opisani način, uđite u meni BIOS-a i promijenili redoslijed pokretanja, koja ovisi o vanjskim medija snimljeni program.
 2. Ponovo pokrenite računalo. U meni, idite na MicroSoft Diagnostic and Recovery Toolset, a zatim koristite 2-3 puta «Dalje» i u prozoru «Čišćenje».
 3. Odaberite željeni dio.

Formatiranje tvrdog diska tijekom instalacije sustava Windows

Shematski formatiranja particije diska

Sljedeća metoda, kako formatirati hard disk preko Bios-a. On je u procesu ponovne instalacije operativnog sustava primjenom distribucijskog sustava Windows. Tijekom ovog postupka je u mogućnosti očistiti bilo kojem od dijelova. Posebnost ove metode je u tome što će ukloniti sve programe koji su se koristili ranije, a također ažurira i sama операционка.

Pojam distribucije predstavlja oblik distribucije softvera. Ona sadrži kompleks komunalnih usluga, potrebnih za početne inicijalizacije operativnog sustava. Distribucija možete preuzeti sami ili koristiti priključen na računalo disk drive za oporavak. U prvom slučaju morati ponovno snimiti ISO sliku na CD-u ili usb stick. Daljnje aktivnosti su:

 1. Slično kao i gore navedene upute izložiti prvi na boot CD-ROM-a ili USB-FDD.
 2. Nakon ponovnog pokretanja pokrenuli konzolu za oporavak – kao korisnik, odaberite tu OS, u koju će biti prijavljeni.
 3. Unesite lozinku za administratorski račun. Ako ga nema, pritisnite tipku za unos.
 4. U koji se pojavi naredbeni redak upišite birajte format c:, a zatim to potvrdite pritiskom na Enter.
 5. Ako želite, postavite datotečni sustav NTFS ili FAT. Odaberite između brz i potpun način čišćenja. Rezultat je tim može biti takav – format c: /Q /FS:NTFS. Ovdje P se odnosi na brzo čišćenje.
 6. Čekati dovršetak rada na čišćenju, a zatim slijedite upute sustav.

Video: kako formatirati tvrdi disk u sustavu Windows 7

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: