Pribor za lov soma sa obale

Ribolov grabežljivog slatkovodne ribe s obale zahtijeva određene pripreme i pravilan izbor opreme. Za ribolov soma, prije svega, treba voditi računa o tome da se uhvatite se u koštac nositi s jakim naletima ove ribe kada igrate.

Također, morat ćete se ispravno opremiti štap visoko kvalitetne леской, štapa i kuke. Svi dijelovi opreme moraju biti u harmoniji između sebe i biti jedinstven podmazan mehanizam vađenja ribe iz ribnjaka.

Izbor štapa

U lov velikog soma sa obale primjenjuju se:

 • snažan štap od kompozitnih materijala;
 • «štap» dužine manje od 3,5 metra za duge relacije modela.

Som se hrani raznovrsnom hranom životinjskog podrijetla:

 1. Male ribe, koje žive u jezeru, kao i žabe.
 2. Malim životinjama, koji su se našli u vodi.

Ribari, koji su za lov na veliku ribu, koriste живца mase do 500 g, tako da je test štapa mora imati vrijednost od 100 do 500 r.

p16t7s7n1d19dl1krijgmovc11coq

Šaran štap odličan posao s opterećenjem i izdržati visoke napore na jaz, tako da se mogu primijeniti i za lov soma sa obale, ali cijena tih proizvoda biti dovoljno visoka.

Pri odabiru štapa treba obratiti pozornost na kvalitetu пропускных prstenova, kojima se rabi obrazac. Ako su neadekvatne kvalitete, može imati negativan utjecaj na trajnost liniju, koja je, стираясь o njima, mogu se sumirati ribar u bilo kojem trenutku.

Kvalitetne пропускные prsten ne smiju se savijati čak i na značajnim opterećenjima. Štap treba odabrati maksimalno fleksibilni kada igrate velike ribe elastičnost «štap» nadoknaditi jakih trzaja ribe. Za lov soma sa obale, bolje je koristiti spor službu. Čak i kada pouzdane linije i zavojnice sa фрикционным kočnice.

Zavojnica i ribolov

Kolut za lov soma mora imati шпулю, koji je smješten bi ne manje od 100 metara od linije promjerom od 0,5 mm. najprihvatljiviji izbor dizajna ovog uređaja je безынерционная model. Ova zavojnica se sastoji od:

 • tela;
 • передаточного mehanizam;
 • špule;
 • ručice.

Pri odabiru uređaja obratite pozornost na sljedeće točke:

 1. Bolje kupiti pouzdan modela poznatih proizvođača, najveću popularnost u tom području uživaju japanci, koji proizvode veliku količinu robe za ribolov. Njihova firma «Shimano», je model pouzdanosti i visoke učinkovitosti s ужении velike ribe.
 2. Za lov velikog soma, bolje je odabrati energetski model, koji imaju omjer 1:4. Takva zavojnica će se nositi čak i sa трофейным izbor.
 3. Da biste najbolje zaštitili uhvatite se u koštac, treba izabrati model zavojnice, opremljenih байтраннером. Je uz glavnu kočnicu će u vrijeme vršnih opterećenja na uže, odbaciti dio liniju pritiskom na malu polugu ovog uređaja.
 4. Za ribolov s obale, može se koristiti pleteni kabel. Debljina mu može biti znatno manje nego монолески. Zahvaljujući povećanom snagom na jaz, pleteni kabel koji se koristi za lov grabežljivog slatkovodne ribe, može biti promjera od 0,3 do 0,5 mm.
 5. Монолеска više od najbolja samo na dijelove spremnika s stjenovitom dnu. U takvim uvjetima kabel brzo će se istrošiti u vrijeme postanja. Ako morate ići u ribolov na takvim vodama, onda je preporučljivo kupiti jeftin kabel, koji je nakon dugogodišnjeg ribolov treba se baciti.

Visak i kuka

Za lov soma sa obale na potezu rijeke s jakom strujom potrebno je koristiti teške свинцовое visak. Obično ga se izlio iz rastaljenog olova. Da biste to ne перемещалось na dnu spremnika, možete u obliku napraviti mala udubljenja, kako bi dobili reljefnih površina.

Iskusni ribolovci savjetuju obratiti pozornost na sljedeće točke:

 1. gruzila-2

  Ako lov na soma provodi na jezero ili rezervoar, onda je težina tereta ne smije prelaziti 30 — 50 g Ove mase dovoljno da se baciti mamac na znatne udaljenosti, a pri primjeni masivne mamac, težina tereta može biti smanjen i do 20 g.

 2. Udica mora biti dobro подогнан da probije čeljusti zvijeri. On je izabrao srednje veličine i sjedne na remen od pleteni kabel.
 3. Primjena čeličnih поводков u lov soma nema potrebe, ova riba ne možeš pregristi liniju. Ako je ciljani lov na glavni primjer, onda treba koristiti velike kuke, možda primjena t-komada.

Donka bez štapa

Za lov soma sa obale možete koristiti донку bez štapa. Ova oprema se sastoji od мотовильца na koji je rana монолеска promjera 0,5-0,7 mm i dužine oko 70 metara. Na leske veže masivni свинцовое грузло, zatim je učinio povodac iz pleteni kabel dužine 20 — 30 cm

Za povodac možete koristiti kabel promjera 0,2 — 0,3 mm, On pruža kovani kukičanje srednje veličine i sjedne na glavne linije na udaljenosti od 20 cm od tereta. Ova oprema je odličan izbor za lov soma sa obale. Može se opremiti донку nekoliko remen na udaljenosti od 20 cm jedna od druge. Ako na svaki kuka нанизать različite mlaznicu, onda je vjerojatnost super soma znatno povećava.

Što dotiče možete sami napraviti?

13f2ae

Sami možete napraviti донку, princip opremanje kojoj je opisan u ovom članku. Za nju je potrebno kupiti:

 • kvalitetne glavnu liniju promjera ne manje od 0,5 mm;
 • koš za поводков;
 • kvalitetne kuke;
 • свинцовое visak.

Vrti za lov soma sa obale možete sami napraviti. Da biste smanjili troškove, treba što je štap koristiti običan štap od орешника, na kojoj se s pomoću izolir trake приматывается inercije zavojnica.

Ove zavojnice znatno jeftiniji безынерционных modela i mogu se kupiti za 300 rubalja. Kao пропускных prsten može se koristiti debele žice od nehrđajućeg, kao nju stane opruga od nehrđajućeg čelika, koji je izrezati na komadiće i sigurno приматывается na oraha štap pomoću pruća liniju. Zatim domaći vrti standardno opremljeno леской, visak i kuke.

Kao što se vidi iz ovog članka, nije problem u lovi tako zanimljivo ribe kao što su som, ne. Pogotovo ako se uzme u obzir da su neki dotiče možete sami napraviti kod kuće.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: