Odaberite baterija za brod motor

Broj male brodove koji se koriste za različite svrhe u vodama naše zemlje, ima tendenciju rasta. Primjena mehaničkih движителей značajno poboljšava udobnost pri odabiru prometnih traka na vodi.

akkumulyator_dlya_lodocbnogo_motora

Osim motora, koji rade na gorivo, u određenim uvjetima koriste motori na električni pogon. Budući da se koristi kao izvor energije u električnu mrežu nije moguće, onda se za rad лодочных электромоторов koriste kapacitivni pogoni električne energije, poznat svima kao baterije.

Električna baterija mogu se primijeniti, ne samo za rad električnih motora. Oni se koriste sa benzinskim ili dizel motorima: za daljinsko pokretanja, napajanja uređaja na upravljačkoj ploči broda ili glisera, sonar, GPS-uređaja, signalnih svjetala, pumpe i ostalih potrošača.

Vrste baterija

Funkcionalnih svrhu baterije za male brodove dijele u tri klase:

 1. Starteri. To je obični baterije, koje se koriste u vozilu za njegovo pokretanje. Oni mogu davati veliki pokretanje struje za pomicanje elektropokretača. Budući da je svrha im dati veću struju pri pokretanju motora, oni ne mogu raditi duže vrijeme na pražnjenje, odnosno imati druge электроприемники bez punjenja. Duboko pražnjenje tih baterija uklanja ih iz reda. Na brodovima obavljaju istu funkciju, što je i na automobilu. Služe za pokretanje dizelskog ili benzinskog motora. Kada je spojen na generator se mogu puniti u toku kretanja broda.
 2. Vučna. Koristi posebno za napajanje uređaja i postrojenja za dugo vremena bez punjenja. Upravo oni pružaju pouzdan rad электромоторов bez prekida. Duboka pražnjenja za njih nije opasno i ne dovodi je do kvara baterije.
 3. Dvostruke namjene. To je baterija mješovite funkcionalne. Da ne koristite dvije baterije i za pokretanje motora, i za trajno napajanje motora i drugih potrošača.

Za brod motora bitno može se koristiti bilo koji tip kapacitivni pogona. Svaki водомоторник vrši izbor u zavisnosti od zahtjeva na trajanje rada, vrijeme trajanja baterije, cijena obuće. Međutim, kako motori koriste posebne olovni akumulatori, predviđa višekratnog duboka pražnjenja, sposoban za davanje struje kroz dugo vremena. Njihovoj kvaliteti ovisi broj ciklusa pražnjenja, vrijeme rada motora na jednom punjenju.

Olovni akumulatori dijele na dvije skupine:

 • litij-ionska baterija (Li-ion);
 • olovo-kiselina.

Kisele baterije su kategorizirani ovisno o vrsti elektrolita:

 • klasični akumulatori, s tekućim электролитом;
 • AGM-akumulatori s абсорбированным электролитом;
 • гелевые baterije s kemijskim dodacima u elektrolit, pak elektrolita u гелевое stanje.

Osnovne karakteristike

Litij-ionske baterije široko se koriste za napajanje elektroničkih uređaja, vozila, električne motore. Prvi model, objavljena 1991. godine, bili su jako skupi. Tehnologija proizvodnje stalno se razvijaju. Posjeduju sljedeće karakteristike:

акумулятор

 1. Napon jednog elementa 3,7, smanjuje radni napon svim baterije 11,1 Čl.
 2. Visoka энергоемкость (140-240 Wh/kg).
 3. Niska struja samopražnjenja, iznosi 3 % u mjesec dana.
 4. Mala težina. Baterija 60ач teži 5-6 kg.
 5. Rad na temperatura od -20 do +60 0C.
 6. Vrijeme punjenja od 15 do 60 minuta.
 7. Visoke cijene u odnosu na 1 kw snage (250-300 dolara).

Baterije imaju neke nedostatke. Nakon 500 ciklusa punjenja/pražnjenja kapaciteta baterije je smanjena za 80%. Za povećanje broja ciklusa punjenja i do 1000 prazniti bateriju do 80%. Baterije s tekućim электролитом proizvedeni u moderne tehnologije Ca/Ca s легированием ploče srebrom. Karakteristike:

 • visoka masa. Baterije 60 Ah je težine oko 20 kg;
 • nazivni kapacitet navodi u Ah, ima širok raspon;
 • specifična энергоемкость 30-60 Wh/kg;
 • niska struja samopražnjenja;
 • niska cijena (od 50 dolara za bateriju 50Ач);
 • mali broj potpunog pražnjenja baterije. Nakon nekoliko potpunih pražnjenja ploče осыпаются i baterija ruši.

Гелевые baterije se razlikuju u dizajnu i tehnologiji proizvodnje. U elektrolit se dodaju tvari, предающие mu гелеобразное stanje. Karakteristike:

 • kapacitet baterije od 55 do 150 Ah;
 • maksimalna struja punjenja može doseći i do 30 A, ovisi o kapacitetu baterije;
 • maksimalna pokretanje struje od 550 do 950 A;
 • maksimalni napon za punjenje 14,4;
 • visoka struja samopražnjenja do 30% za mjesec dana;
 • broj ciklusa pražnjenja/punjenja 300-400;
 • težina baterije od 60 Ah 18-20 kg.

AGM baterije predviđene uporabe upijajući elektrolita. Karakteristike:

 • otpornost na vibracije;
 • rad pri niskim temperaturama do -30 0S;
 • visok težina baterije 60 Ah 20-25 kg;
 • maksimalni napon za punjenje 14,4;
 • broj ciklusa punjenja/pražnjenja 500, neki modeli imaju i do 4000 ciklusa;
 • visoka cijena.

Ono što treba obratiti pozornost?

Pri odabiru baterije dolaze iz uvjeta u kojima će se koristiti baterija, kao i financijske mogućnosti. Većina pristupačne klasičnim kisele baterije. Najskuplji litij-ionske. Ali oni odgovaraju najvišim operativnim zahtjevima. Baterija trebala bi osigurati minimalnu količinu rada motora na vrijeme ne manje od 2 sata. Njena težina je vrijednost ukupne preuzimanje plovila. Vrijeme rada bez punjenja zavisi od kapaciteta baterije. Veći kapacitet, duže проработает baterija bez održavanja. Kisele modeli imaju veliki pokretanje struje značajno smanjuje u daljnji rad. Гелевые ili AGM daju istosmjernu struju tijekom dugog vremenskog razdoblja i njegov pad nije toliko vidljiv.

Servis i održavanje

Proizvođači pokušavaju maksimalno ograničiti održavanje baterija korisnicima. Čak i klasične baterije s tekućim электролитом čine необслуживаемыми, čvrsto. Vlasnik baterije potrebno je samo pratiti naplatu i pravodobno napuniti ga. Prilikom rada kiselih baterija treba držati u uspravnom položaju. Kada koristite baterije je potrebno promatrati sigurnost, kao i za upute proizvođača. Za punjenje baterije koristite samo punjače preporučenog tipa. Izbjegavati kratkog spoja. Držite bateriju čisto, provjeriti pouzdanost kontakata s terminala.

Izbor baterije motora je prilično velik. Uz pravilan rad i održavanje čak je jednostavan i jeftin izbor može trajati dugo vremena, dajući zadovoljstvo od putovanja na brodovima s električnim motorom na vodi.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: