Sukobi u školi

Školski sukobi

Sukobi u školi je sastavni dio nastavnog procesa. Sam po sebi sukob između vršnjaka nije ništa neobično. Takav sukob se zaključuje na sebi priliku za osobni rast, jer povećava potrebu naučiti braniti svoju poziciju pred kolegama, imaju svoje mišljenje o nekom pitanju. Često sukobi u školi nose anegdota, odnosno izbijaju s vremena na vrijeme među svim učenicima. Dijete, udarajući u dječji kolektiv, mora naučiti živjeti po njegovim zakonima. Ne uvijek odmah mogu to učiniti na bezbolan i lako. Da predstavljaju školski sukobi, vrijedi pokušati ih izbjeći?

Uzroci sukoba u školi

Kao i kod svake pojave, od sukoba u okruženju kolege imaju svoje razloge. Najčešće sukobi nastaju između učenika jednog razreda, i temelje se na neslaganje karaktera, sukob različitih mišljenja o pojedinom pitanju. Najviše sukoba pada na adolescencija razdoblje. Dob trinaest do šesnaest godina karakterizira povećana обидчивостью, подозрительностью i tjeskobe. Jedan neoprezan riječ može izazvati razvoj sukoba. Mladići i djevojke u toj dobi još nemaju dovoljno tolerancijom i tolerancije prema drugima. Oni sve vide u crno-bijelim tonovima i bilo koji fenomen daju vlastitu procjenu. Rješenje sukoba u nekim slučajevima zahtijeva sudjelovanje roditelja u životu djeteta. Koji su glavni uzroci sukoba u okruženju učenika?

Borba za prestiž

Najčešći uzrok razvoja sukoba je borba za priliku biti glavni među vršnjacima. Dijete koje ima razinu kvalitete karaktera, će nastojati pokazati drugima svoju moć. Dječaci su, najčešće, dovesti vlastitu superiornost, uz pomoć fizičke snage, a djevojke uče graciozno manipulirati. U svakom slučaju je borba za prestiž. Teen svim silama duše pokušava da se čuje i čime zadovoljiti svoje глубинную potrebu za priznanjima. Ovaj proces ne može biti pozvan na brzim i mirnim. Ponekad proći nekoliko godina prije nego jučerašnji dijete će razumjeti, koje tehnike su dopušten, a od bilo bolje odustati.

Uvrede i uvrede

Drugi razlog akutne sukoba sa vršnjacima su višestruke boli i nerazumijevanja. Situacija je, kada je u učionici maltretirano slabe i беззащитного, danas, nažalost, nije rijetkost. Sukob, oblikovan potrebom da brani svoju individualnost, dovodi do formiranje ličnosti takvih osobina kao što su nepovjerenje i povucenost. Školski буллинг štetno, ne samo za onoga nad kim se stalno maltretirali, ali i za druge učenike. Gay promatraju sliku neugodnih agresivnih akcija, iza kojih često stoji potpuna njegovo nekažnjavanje.

Uvrede i zlostavljanje među učenicima jednog razreda, nužno dovode do značajnog sukoba. Što ne bi bio razlog svijetle razlike – ona je obvezno dozvole. Djeca ne znaju sakriti svoje osjećaje, oni žele riješiti situaciju odmah. Pri tome pati disciplina, ukupna atmosfera u momčadi. Nastavnici se žale da su učenici postaju ne podliježe i agresivno istomišljenika.

Sukobi u školi

Безответная simpatija

Važan razlog sukoba u razredu postaje prva ljubav. U razdoblju пубертата tinejdžeri počinju zanimati vršnjacima suprotnog spola. Dolazi neobičan jak skok u razvoju. Mladić ili djevojka jednostavno ne mogu nastaviti živjeti na stari način. Oni počinju tražiti dodatne mogućnosti svidjeti, impresionirati. Безответные osjećaji mogu dovesti do драматическому osoba: apatija, unutarnje опустошенности i nespremnost otvoriti bilo tko dubinu svojih osjećaja. Treba reći da je u ovoj dobi безответная simpatija javlja vrlo često. Štoviše, tu je pošteno mišljenje o tome, da je jednom u životu svaki čovjek osjeti na sebi, što znači odbijanja predmet svog obožavanja.

U razdoblju od prvih ухаживаний mnogi tinejdžeri postaju nervozni i razdražljiv. To se događa iz razloga što su još malo iskustva za izgradnju odnosa povjerenja. Međutim, svaka mlada osoba u dobi od petnaest godina treba u intimnim vezama želi postići maksimalno razumijevanje i da se čuje drugima. Neslaganje vlastitih osjećaja s stvarnost dovodi do pojave otvorenih sukoba, koji zahtijevaju neposrednu rješenje.

Vrste sukoba u školi

Sukobi u školi imaju svoje specifičnosti i razlikuju različite вовлеченностью odrasla osoba u proces. Stupanj težine može biti dovoljno jak ili slab. Skriveni sukob je često ostaje neprimjetan za okolinu, budući da sudionici dugo vremena ne prelazi na akcije. Primjeri pokazuju koliko je važno djelovati na prvi znak неблагополучия i pojave psihološki nemir djeteta. Postoje sljedeće vrste sukoba u školi.

Sukob između učenika

Ova vrsta sukoba odlikuje se formiranjem стойкого averzije prema nekim pojedincima drugim. Zaraćene strane stvaraju jedni drugima nepodnošljiv uvjeti postojanja, sudjeluju u različitim urotama. Sudionici sukoba su djeca i tinejdžeri. Неписаным pravilo sukoba postaje njihova trajanja, agresivnost, surovost prema svojim protivnicima. Djeca ne samo da ne pokušavaju razumjeti jedni druge, ali i posebno pojačati animozitet manifestacije презрительного odnos, demonstracije nepoštovanja.

Primjer: u razredu postoji fizički slab dječak, nad kojim se svi šalili i maltretirali. Drugi učenici stalno izazivaju ga na otvorenu tvrdnju. Sukob prerasta s vremenom, ali ne smiju, jer mladić ne želi odgovoriti nasiljem na napad kolega. Oni momci, koji se uzimaju na svoju stranu, previše izloženi egipta od strane vođa i njegova grupa.

Sukob učitelj i učenik

Učitelj i učenik

Dosta čest prizor sukoba je nesporazum između nastavnika i učenika. Koliko često učenici smatraju da im je nepravedno stavljaju loše procjene i malo čine napore da popravi situaciju! Ne djeluje ni odbijanje nastavnika, ni osudu kolega. Ponekad dijete iz nekog razloga toliko je uronjen u sebe i svoj svijet, prestati primjećivati se događaju oko događaja. Sukob od toga, samo produži, da ne doprinosi njegovom rješavanju. U međuvremenu, ne uvijek u modelu «Nastavnik – učenik» kriv dijete. Učitelj u svakom slučaju, stariji i mudriji bilo koji tinejdžer, tako da treba pokušati riješiti sukob, ili barem smanjiti na minimum. Treba reći da je učitelj također nisu uvijek pažljiv prema učenicima. Loše raspoloženje, nije problem, vlastite bolesti – sve to nameće ozbiljan trag na ličnost. Mnogi nastavnici pate kako da навешивают na dijete negativne etikete i odnose se na njemu pristran od prvog promašaja, ne dajući priliku to ispraviti.

Primjer: djevojčica, učenika šestog razreda nema vremena za oblasti engleskog jezika. Učitelj stavlja mu loše ocjene. Dijete u očaju pokušava popraviti situaciju, ali to ne radi – to je previše pokrenuo temu zbog dugotrajne bolesti. Učitelj ne želi kopati u te detalje, vjerujući da učenika treba samostalno popuniti prazninu.

Nastavnik i roditelji učenika

Često se sukob događa između roditelja jednog od učenika i samim učitelj. Roditelji su krivi nastavnici u предвзятом pogledu na svoje dijete. U ovoj situaciji pate sve i, prije svega, dijete. Kod pedagog sklapa negativno mišljenje o pojedinog učenika, i on nesvjesno zaobilazi svoju pažnju u radu. Dijete navikne na činjenicu da обделен hvale učitelj i dalje ne pokušava popraviti situaciju. Roditelji potpuno obeshrabriti u sustavu obrazovanja.

Primjer: roditelji učenika drugog razreda u svakoj prilici organizirati «obračuna» s učiteljem, pitaju, odakle je dijete četvorka, zašto ne pet? Sukob se povećava: kod djeteta formira nespremnost učiti, jer je u njegovim očima roditelji ponašaju ispravno s pedagog. Učitelj počinje tražiti pomoć od завуча i direktora.

Rješavanje sukoba u školi

Bilo kakve sukobe zahtijevaju dozvole. U suprotnom, napetost raste, a problemi se samo povećavaju. Kako se može smanjiti školske razlike? U sporu svaki uvjeren u vlastitu pravednost. U međuvremenu, ako je pokušati razumjeti svoga protivnika, uvelike može smanjiti djelovanje samog sukoba. Sve što trebate učiniti je staviti sebe na mjesto protivnika. Nastavnicima vrijedi probati zamisliti da osjeća dijete, kada je on pokrenuo školski materijal (neka i svojom krivnjom), a da ga nitko ne želi razumjeti. Roditelji stalno psovati za loše rezultate u školi. Kako može dijete samostalno pronaći izlaz iz situacije, ako je unaprijed oduzeta всяческой podršku?

Rješavanje sukoba u školi trebao bi početi prihvaćanja odgovornosti za svoje postupke i radnje. Učenik mora biti svjestan da postoje obaveze koje se moraju provesti. Nastavnici moraju nastojati vidjeti u djeci pozitivne osobine karaktera, pokušati uspostaviti kontakt sa svakim određenim djetetom, lucidno i zanimljivo razjasniti изучаемый materijal.

Dakle, tema školskih sukoba uopće nije nova. S njom barem jednom u životu suočio svaki čovjek. Od toga koliko brzo i pravilno riješite značajna razlika između sudionika u suprotnosti, ovisi dobrobit djeteta, formiranje ga pogleda na svijet.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: