Prilagodba djeteta u dječji vrtić

Dječji vrtić – mjesto gdje dijete provodi većinu svog predškolske vremena. Dječji vrtić je prva socijalna ustanova u kojoj je dijete moraju biti u interakciji s drugom djecom. To je u njemu djeca uče kako da komuniciraju jedni s drugima, izgraditi prijateljske veze, dijeliti igračke i sl. Svako dijete dolazi u vrtić, ne pobjeći, složen proces adaptacije.

Adaptacija je proces navikavanja djeteta na grupi, воспитателям, drugoj djeci. Često su zahtjevi koji se odnose na dijete kada stigne u dječje obrazovne ustanove, prilično visoke. Djetetu potrebno je vrijeme da se zarazna je prošlo glatko i bezbolno, ne ostavljajući grube tragove na psihi. Prilagodba djeteta – to je složen mentalni proces, koji može biti praćen različitim negativnim posljedicama. Roditeljima i воспитателям treba biti taktičan i dobronamjerni. U tom periodu je važno pomagati dijete, podržati ga i stišati.

Značajke prilagodbe djeteta u dječji vrtić

Prilagodba djeteta u dječji vrtić

Dječji vrtić prvi se čini malom čovjeku vrlo neugodno mjesto na svijetu. Prvo, dijete dijeli s majkom – najbliži i izvornim bićem. Drugo, mora se prijaviti u svoj prvi život kolektiva i zauzimaju tamo svoj vlastiti prostor. I jedno i drugo učiniti vrlo lako. Podrška odrasla osoba u ovoj fazi iznimno je važna, jer bez takve pomoći je dijete ili замкнется u sebi ili će ispoljiti agresivnost. Koje savjete treba uzeti u obzir roditeljima i воспитателям?

Promjena načina dana

Budući da je u krugu obitelji, dijete živi u određenom ritmu i načinu rada. Kada on dolazi u vrtić, njegov život se naglo mijenja. Događa promjena načina dana, na koje nije tako jednostavno se prilagodi. Dijete vrlo teško naviknuti na činjenicu, kad treba jesti, kada spavate ili se probude. Kuće su sve ove radnje su izvedeni u sasvim drugim vremenima. Kako bi prilagodba za dječji vrtić održana je lakše, preporučuje se i kod kuće slijediti isti raspored. Naredio način života pomoći će djetetu da započnete u novom okruženju.

Ovisnost grupi

Treba uzeti u obzir okolnost da dijete nije uvijek lako naviknuti na ambijent same grupe. Mu se nešto ne sviđa u vanjskom prostoru. Ne sa svim djecom uvijek odmah zbrajaju dobar odnos. Djeca, posebno u malim dobi, ali ne mogu biti prijatelji, uzeti u obzir i prihvatiti tuđe gledište. Potrebno je naučiti ih pravilno izraziti svoje emocije, pokazati svoje najbolje osobine karaktera (a oni imaju svako dijete). Ponekad oduzimanje djeteta navečer iz dječjeg vrtića, roditelji ističu da je postao nervozan i razdražljiv. To se događa iz razloga što se u toku dana pohađali neki внутригрупповые sukoba. Možda oni nisu bili pravovremeno izraženi ili su dozvoljeni.

Zdravlje djeteta

Davanje djeteta u vrtić, roditelji moraju biti spremni na činjenicu da je zdravlje na njega u bliskoj budućnosti može znatno smanjiti. Ovaj fenomen postao je glavna karakteristika prilagodljivost. Imunitet beba počinje se naglo razvijati. Bolest je obrambena reakcija malog čovjeka. Njegovo tijelo je učenje prilagoditi promjenjivim uvjetima. Kod kuće on je u izoliranom okruženju, gdje po mogućnosti uvijek prevladavaju čistoća, ljubav i pažnju. Dječji vrtić nosi nepoznate mirise, zvukove i živo iskustvo. Dijete uči komunicirati s drugom djecom, odmah postaje zaraženo iznenada заболевшего одногруппника. Obično se vratio u vrtić, dijete počinje stalno da se navija jednom u dva tjedna ili čak i češće.

Priliku da se dokaže

Svako dijete ima svoje individualne karakteristike. Ako želite u budućnosti vidjeti svoje dijete uspjelo, onda je dajte mu priliku da izraze svoj identitet. Rasti sretna osoba, potrebno je stvoriti odgovarajuće uvjete u stvarnosti. Proces prilagodbe na dječji vrtić ponekad u pratnji конфликтными situacijama. U njih dijete uči da brani svoje stavove, izraziti vlastite osjećaje. Nemojte ga ometati u tome. Ne trebate pokušati okrenuti dijete u robota, koji bi trebao opravdati dodijeljena na njega odraslih čekanja. Kod vašeg sina ili kćer u momčadi mora biti u mogućnosti da nekako dokaže. Neka se osjećaju kao važne, smisla, prihvaćen i voljen. Tek tada će dijete pohađati dječji vrtić s užitkom, a ne uređenje roditeljima glasne svađe ujutro.

Adaptacija za dječji vrtić

Da se vidi

Druga posebnost adaptacija je potrebu biti primjećeni u grupi. Ako se to ne dogodi, dijete može otvoreno provocirati svađati, ići na sukob, pa čak bore. Neki skrbnici suočavaju grube бранью svoje male štićenike i hvatalo se za glavu. U svakom slučaju treba imati na umu o tome, da takvo ponašanje diktiraju žele biti zapaženi, prihvaćeni tom organizacijom. Sve ove negativne manifestacije je dobro može biti dio adaptacije, navikavanje djeteta na novu lokaciju.

Čežnja za mamu

Dijete se nađu u vrtiću, doživljava snažnu tjeskobu i strah. Te emocije uzrokovane ne samo menjate poznatom okruženju, a čežnja za sebe voljene osobe – mama. Čak i kao odrastao je ponekad teško naći zajednički jezik sa kolegama u novom timu. Dijete zastrašujuće ostati jedan na nepoznatom mjestu. Sve akcije koje su i druge djece uzrokuju kod njega strah, na koji on reagira rezervom, истерикой, dodatnim hirovima. Dok dijete ne shvati da je u vrtiću s njim ništa strašno ne dogodi, on će i dalje plakati. Plač ovdje djeluje način skrenuti na sebe pažnju. Treba uzeti u obzir takve lice adaptacije kao naglašenu čežnju za majke. Dijete mora osjećati i znati da roditelji obavezno ponijeti kući, a ne ostaviti «stranac tete» zauvijek.

Stupanj prilagodbe djeteta u vrtiću

Ovisno o uvjetima dječjeg vrtića zarazna dijete prolazi lakše ili teže. Treba napomenuti tri osnovne stupanj prilagodljivosti, koji svjedoče o različitim psihološkom stanju djeteta, posebno njegova živčanog sustava.

Lako stupanj

Lako stupanj prilagodbe odlikuje brzim addictiveness dijete s novom društvenom okruženju. Dijete doslovno tjedan dana počinje da se slobodno kretati u prostoru, znati sve prisutne u lice, uspostavlja prijateljski odnos s одногруппниками. Lako stupanj javlja rjeđe, nego srednji i teški. U ovom pristupu, djeca manje umore, manje pokazuju agresiju i povucenost. U većini slučajeva blagi stupanj ovisnosti, dijete rjeđe bolesna i preskače внутригрупповые nastavu, nesmetano dođe u kontakt sa vršnjacima.

Srednji stupanj

Prosječni stupanj prilagodbe karakterizira dovoljno dug addictiveness. Dijete dugo vremena ne može razumjeti, zašto mama отвела ga u ovaj ustanova i zašto tako dugo iza njega ne dolazi. Dijete od dvije-tri godine nije u potpunosti razumio smisao boravka u državnoj zgradi. On vidi oko sebe mnoštvo derišta, ali nije svjestan da se iza svakog roditelji se vraćaju u večernjim satima. Ako pratite reakcije bebe, onda će postati jasno, da on misli da je mama ga ostavlja zauvijek. On je svaki put prolazi kroz разлуку s njom kao i zadnji put. Za dijete, mlaðih od tri godine starosti, rastanak s majkom – to je velika tragedija. On ne zna kako se ponašati u nepoznatom okruženju, ne zna što se događa s njim, ne može upravljati vlastitim osjećajima.

Težak stupanj

Prilikom teškog stupnja prilagodbe dijete dugo vremena ne može ući u dječji kolektiv. Na jutarnji rastanak s majkom on reagira snažan krik, prelazi u tantrum. Takvo dijete često je bolestan, odbija da pohađaju dječji vrtić, ne poštuje pravila ponašanja, pokušava osujetiti воспитателю режимные trenutke, zbunjujući i privlači na sebe pozornost druge djece. Težak stupanj ovisnosti odlikuje se, kao i obično, poremećajima sna, gubitka apetita, ponekad došlo je poremećaj stolice. Dijete postaje nervozan, bez kormila i istovremeno bespomoćno. Svojim ponašanjem on zahtijeva sudjelovanje, pokušava skrenuti na sebe pozornost onih, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Nažalost, nije svaka odrasla osoba je u stanju to shvatiti i donijeti pravu odluku.

Vrijeme adaptacije djeteta u vrtiću

Vrijeme prilagodbe na dječji vrtić

Mnoge roditelje zanima je sasvim prirodno pitanje: koliko vremena dijete je potrebno za uspješan završetak adaptacije? Treba primjetiti da je to težak proces koji ovisi o mnogim čimbenicima. Ovdje ne treba žuriti i na svaki mogući način prilagođeno dijete, gurati ga prilagoditi skup red. Adaptacija za dječji vrtić prolazi svako dijete je vrlo individualno. Vrijeme prilagodbe ovisi isključivo od sljedećih važnih trenutaka.

Zdravlje djeteta

Što više fizički razvijen i jednogodišnja beba, lakše će se prilagoditi promjenjivim uvjetima u vrtiću. Zdravlje djeteta ovdje je od najveće važnosti. U suprotnom, dijete vrlo često bolesna, što bi negativno utjecati na njegovu unutarnjem stanju: on može postati nervozni i razdražljivi.

Dob

Ovdje je prisutan prilično neugodan trenutak. Postoji mišljenje da je proces prilagodbe na dječji vrtić utječe dob djeteta. Ali ovdje stručnjaci se razilaze u mišljenju. Neki kažu da je nego mlađe dijete, lakše mu je preživjeti разлуку s majkom i ostalim članovima obitelji. Drugi dokazuju da su starija djeca bolje prilagode dječji vrtić zbog razvoja neko svijesti. Ne привыкнув do posjeta vrtića s godinu i pol-dvije godine, djetetu je teško u potpunosti prilagoditi u tri-četiri godine.

Priroda

Mnogo toga u procesu prilagodbe na dječji vrtić zavisi od individualnih karakteristika pojedinca. Skromnog i tihog djetetu teže preživjeti разлуку, nego общительному i živahnom. Sigurno ste fleksibilni dijete pogodan za njegovatelja: on nigdje ne penje, ne dostavi bez komplikacija. Međutim, nakon što nije uspio izbaciti svoje emocije u vrtiću, dijete pohranjuje ih u sebi, da ne može pozitivno utjecati na zdravlje, tako i za adaptaciju u cjelini.

Savjeti psihologa

Ako ste se odlučili dati dijete u vrtić, a zatim slijedite ove savjete psihologa. Tako ćete pomoći vašem djetetu da prođe proces adaptacije u vrtiću najpovoljniji način. Mnogi roditelji su izgubljeni u osnovnim situacijama zbog nedostatka potrebnog iskustva i ne znaju kako se bolje ponašati. Savjeti psihologa će vam pomoći nositi se s ovim lagan zadatak.

Ne ostavljajte ga dugo

U ranim danima treba ograničiti na sat odmora do dva-tri. U suprotnom, dijete neće moći kako treba da se prilagode okolini i da će dugo plakati. Zamislite samo kako je veliki stres za njega je odvajanje od obitelji i dugotrajan boravak u nepoznatim zidovima! Ovdje samo gubi bilo, a da ne govorimo o malenog dječaka koji je tek počeo živjeti.

Upoznavanje sa grupom

Познакомьте omiljeno dijete s vrtiću unaprijed. Neka dijete postupno navikne na воспитателям, momci, okoliš. Tada je proces prilagodbe na dječji vrtić održat će se mnogo lakše. Možete početi da dolaze u grupu lako upoznati, vidjeti u kojim uvjetima su djeca. To će ići u korist i vama kao roditeljima i djetetu. Dijete se ne boji, kad ste upoznati ga tamo sljedeći put.

Kućni razgovor

Oni će djelomično prevladati unutarnji sukob nastaje zbog toga što dijete ne razumije zašto mora ostati u vrtiću, dok je mila i brižna mama ga ostavlja. Svakako objasnite da je podići ga navečer natrag kući. Će biti još bolje, ako roditelji ne samo tiho odvesti svoje dijete u vrtić, ali i u dvije riječi reći o tome, što je ovo mjesto i za što je namijenjena. Kućni razgovori mogu biti vrlo koristan, pogotovo ako sumnjate da je proces prilagodbe će se održati vaše dijete teško.

Dakle, prilagodba djeteta u dječji vrtić predstavlja složen i slojeviti proces. Izazov s kojima se suočavaju roditelji u ovom trenutku da mu pomogne nositi s novim strahovima, o prevladavanju tjeskobe.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: