Ćelavost kod muškaraca, kako je liječiti?

Prema statistikama, gubitak kose se smatra jednim od gorućih problema u današnjem svijetu. I iako je jaka polovica čovječanstva se odnosi na vanjske promjene sasvim mirno, pogled редеющей шевелюры u stanju pogoditi čak i najuporniji njenih predstavnika.

Međutim kontaktirate, muškarci pate od ćelavosti, obično, ne žuri. Što još više otežava situaciju i dovodi do nepovratne posljedice.

Glavni uzrok ćelavosti kod muškaraca

ćelavost kod muškaraca

Svi shvatimo jednostavnu istinu – «da se nosi s bolešću, trebate saznati uzrok». To je razlog zašto liječnici dodijeliti četiri vrste ćelavost (alopecija), koji uključuju:

Androgeni alopecija – gubitak kose u muškaraca uzrokuje dihidrotestosteron (aktivna forma hormona testosterona, modificira pod utjecajem enzima). To je supstanca uništava folikule žarulje, što dovodi do postupnog prestanka rasta kose.

Difuzni alopecija – nastaje uslijed ozbiljnih propusta rad organizma. Tako, ova bolest može izazvati stres, povrede hormonalnim, dugotrajno uzimanje lijekova, kemoterapija, nuklearna zračenja, hirurške operacije, teške bolesti i nedostatak vitalnih tvari (vitamina, proteina, minerala u tragovima).

Alopecia areata – bolest uzrokovana autoimunim reakcijama. U ovom slučaju organizam percipira folikula kao чужеродное tvar i svim silama pokušava da biste dobili osloboditi od njih. Prema posljednjim istraživanjima, do ove odredbe mogu dovesti genetske pretpostavke, kronične zarazne bolesti, promjene u sastavu krvi, dugotrajne depresije i ishemijske bolesti srca.

Ožiljak alopecija – za ovaj oblik ćelavosti karakteristične ožiljci ili ožiljak atrofije kože, koje nastaju na mjestu gubitka kose. Što je vrlo opasno – jer nakon toga lukovice oštećuju zauvijek. Ako govorimo o uzrocima, onda vrlo često do tog stanja dovode lišajevi, lupus, dermatitis, gljivice, infekcije, ozljede i opekotine.

Treba napomenuti — kod muškaraca se najčešće nalaze slučajevi androgenetic alopecija, povezane s povećanim lučenjem glavnog muškog spolnog hormona – testosterona.

Kako liječiti gubitak kose?

Usprkos složenosti bolesti, zaustaviti gubitak kose kod muškaraca je još uvijek moguće. Pri tome se stručnjaci najprije pokušati shvatiti, a ako uspijete, eliminirati čimbenike koji su ga izazvali. A onda, ovisno o prirodi problema, nude sljedeća rješenja:

  • Uzimati lijekove, koji su, obično, sadrže sastojke koji smanjuju razinu testosterona i kolesterola.
  • Primjena vanjskih sredstava. Tako, sprejevi i otopine sadrže minoxidil, pomažu zaustaviti ćelavost. Ali pod jednim uvjetom – da se osigura rezultat, lijek treba koristiti najmanje 12 mjeseci.
  • Hardver terapije. Uključuju izloženosti s pomoću slabe električne struje (дарсонвализацию, galvanske piling, ионо — i электрофорез) i masažnih tehnologije (vakuum masaža). Takve tehnike pomažu pokrenuti regenerativne procese i doprinijeti приливу krvi na problematična područja.
  • Terapija ozonom i mesotherapy – sugeriraju подкожное uvođenje lijekova, sposoban poboljšati i jačanje folikula kose.
  • Laser terapija – utjecaj laserske zrake pomaže u obnovi oštećene lukovice.
  • Transplantacija kose uz pomoć strip-metode – u ovom slučaju, kirurg prekida od doniranih zone režanj kože sa netaknutom folikula, koji se potom dijele na graft (микротрансплантанты). Nakon odgovarajuće obrade ih имплантируют u problematična područja kože.
  • Transplantacija je metoda za FUE (Follicular Unit Extraction). Bit je u tome da je kirurg s pomoću микроинструментов пересаживает folikula direktno od donatora zone (na potiljku, grudi, leđa, prepone području). Pri tom operacija se obično izvodi pod lokalnom anestezijom i daje odličan rezultat.

Pravovremeno liječenje

Kao i s bilo kojom drugom bolešću, s alopecija je lakše boriti se na najviše početnim fazama. Da, u principu, to je lako objasniti – jer je više ozlijeđenih žarulje, što je još gore kosa raste. Na kraju, folikuli se mogu зарасти vezivnog tkiva i u potpunosti izgubiti svoje «proizvodnih sposobnosti».

To je razlog zašto liječnici snažno preporučuju muškarcima da ne odgode rješenje problema (posebno u slučaju ožiljak alopecija). Po njihovim riječima, samo pravovremeno liječenje uštedjeti snage, a zasigurno će dati željeni rezultat.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: