Trave i ulje boražine: za zdravlje i ljepotu

Boražina – mediteransko biljka. U nekim kuhinjama svijeta lišće ove biljke koristi se kao ukras. Međutim, najvredniji u огуречнике – ulje dobiveno iz sjemenki koje posjeduje protuupalno, antibakterijsko, vlaži, diuretik, iskašljavanje i malo sedativa svojstva. Ulje boražine često koriste ne samo u kozmetici, ali i u medicini.

U ulju, выжатом iz sjemena boražine, sadrži veliku količinu izvor Omega-6 – gama-linolenske kiseline i flavonoida, tanina, organskih kiselina, mineralnih soli i saponini. To je razlog zašto ulje – odličan način za vanjsku primjenu (zaglađuje bore, obnavlja i vraća elastičnost kože, smanjuje crvenilo).

Ako je ulje se uzima oralno, ona je u stanju usporiti upalne reakcije – uzroci mnogih bolesti (bolesti srca, dijabetesa, nekih vrsta raka i autoimunih bolesti, kao npr. reumatoidni artritis).

Ulje boražine za kožu

U velikoj Britaniji je provedeno istraživanje, sudjelovati u kojima su žene koje imaju kožne bolesti, kao i stalnu iritaciju i crvenilo kože. U roku od tri mjeseca sudionici u eksperimentu su koristile ulje boražine, nakon čega je u njih smanjuje crvenilo, hrapavost, ljuštenje kože, poboljšana joj je hidratacija.

Izvana ekstrakt boražine koriste kao obloge, dodaje se u kadu. To čine za liječenje ozeblina i čireva, smirivanja i opeklina, smanjuje svrbež i crvenilo kože, liječenje rana, akni, psorijaze, себорейного dermatitisa, za liječenje reumatizma.

Boražina za zube i desni

Također je dokazano da ulje бурачника korisno koristiti u liječenju периодонтита, koji je uzrok gubitka zuba. Istraživanje koje uključuju 24 pacijenata dokazali da borage smanjuje krvarenje, oteklina, bolnost desni, a također normalizira dubine parodontnih džepova.

Ulje boražine za inhalaciju

Ulje boražine pri redovnom konzumiranju pozitivno utječe na sluznicu usne šupljine, jednjaka, želuca, crijeva, osim toga – na sluznicu dišnih putova. Boražina koriste u svim respiratorne infekcije, ima odlično protuupalno i sedativ svojstva svojstva – uklanja simptome kašlja, pomaže kod kašlja, opušta prsni koš.

Ostala svojstva bilja i ulja boražine

Boražina se koristi u liječenju upale i oštećenja sluznice želuca, debelog crijeva, usne šupljine i jednjaka. Biljka ublažava simptome kod reumatskih bolesti. Konzumiranje ove biljke može pomoći pri pluća depresivnih stanja, stabilizira raspoloženje, potiče opuštanje. Boražina ima diuretici nekretnine, provodi detoksifikovati tijelo, u stanju regulirati razinu kolesterola.

Tvari koje se nalaze u biljci, doprinose poboljšanju cirkulacije, mentalnih procesa, reguliraju krvni tlak. Osim toga, ova biljka utječe na hormonalni disbalans (simptomi menopauze). Kada je ozbiljnih bolesti boražina pomaže brzo i «nježno» ozdraviti – uklanja nuspojave steroidni terapija.

Kako koristiti ulje boražine

U prvom redu, ulje boražine koriste u hrani, na primjer, dodavanjem u salatu, jer je to odlično upija. Također možete ga uzimati u obliku kapsula.

Ako ulje treba primijeniti izvana, za početak je potrebno testirati na alergijske reakcije. Za to ulje se nanosi na mali komad kože. Kod preosjetljivosti ulje boražine uzgaja s drugim blagim uljem (maslinovo, kokosovo ili аргановым), kako bi se osigurala potrebna kombinacija organskih kiselina.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: