Konzervansi u kozmetici

Kozmetičke tvrtke pokušavaju stvoriti proizvode, koji je superioran u odnosu na učinkovitost proizvode drugih kozmetičkih tvrtki pružiti njegu kože svojih kupaca. Međutim, to je kozmetika mora zadržati svoja svojstva prilično dugo vremena. Dakle, u svom sastavu često sadrže konzervanse.

Konzervansi u kozmetici

Jedna od glavnih komponenti bilo kozmetike je voda, koja je neophodna za našu kožu. Međutim, isti vode je odličan medij za razvoj apsolutno svih bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji smanjuju efikasnost takve kozmetike, ili čak uzrokuju različite vrste infekcije.

Unatoč činjenici da je tehnologija u kozmetici se stalno razvija, konzervansa i dalje koristiti da bi osnovni kozmetički sastojci mogu učinkovito utjecati na koži dosta dugo vremena.

Konzervansi u kozmetici

Glavna karakteristika svih konzervansa je, kako oni utječu na mikroorganizme koji se pojavljuju u kozmetici. Konzervansi dolaze u dva oblika:

•Fenoli, alkohola i kiseline i njihove soli.

•Aldehidi, derivati halogene ili živa.

Ulaze u sastav kozmetike, konzervansi, mora ispunjavati sljedeće uvjete:

•Utjecati na širok spektar mikroorganizama, biti aktivni u malom broju, biti водорастворимыми i neće se rastopiti u ulju.

•Ne biti токсическими, сенсибилизирующими i iritantan, biti bez mirisa i boje.

•Biti kemijski inertna, otporni na djelovanje kisika, svjetlosti i visoke temperature.

•Komunicirati s dolaznim u sastav sastojcima kozmetike.

Koliko ti konzervansi sigurno? To je jedan od najkontroverznijih pitanja. Ranije konzervansi često su doveli do alergije i раздражениям. Također nedavne studije su dokazali da konzervansi mogu uzrokovati bolesti kože.

Konzervansi u kozmetici

Najpopularnije konzervansi u kozmetici

1.Parabena. To esteri kiseline гидроксибензоидной, koji umjereno su topivi u vodi i dobro otapaju u пропиленгликоле. Oni imaju visoku противогрибковая učinkovitost, međutim, slaba antibakterijski učinak. Često se koriste zajedno s drugim konzervansa. Ako se koristi parabene u prihvatljivim količinama, oni nisu štetni, no ako premašiti ovaj broj, oni mogu prodrijeti kroz kožu u лимфу.

2.Formaldehid. U kozmetici to je najčešće prisutan u obliku 37% otopine формалина, učinkovit je u borbi protiv gljivica i bakterija. Međutim, ako je tvar prisutna u kozmetici, u većem broju, proizvođači na naljepnici moraju o tome upozoriti, jer takva kozmetika može uzrokovati razne kožne probleme.

3.Галогениды. U svom sastavu najčešće sadrži klor ili fluor. I dok je takvih tvari postoje u prirodi, u kozmeticke oni dolaze u obliku sintetičkih vlakana. U njih visoka антимикробное akcija, ali mogu izazvati iritacije i alergije. Kozmetički proizvodi koji sadrže финилртутные soli i тимеросал, mogu se koristiti samo u kozmetičkim dizajniran za skidanje šminke.

4.Kombinacija više sredstava može da proširi aktivnosti svoje postupke i povećati sigurnost takvih kozmetike za potrošača, jer u tom slučaju možete smanjiti dozu za svaku komponentu.

5.Najnovije inovacije na tržištu kozmetike postaje биокосметика s pomoću prirodnih konzervansa, koji se također moraju zadovoljiti određene uvjete i koristiti u odgovarajućem obliku i koncentracije. Međutim, rok trajanja takve kozmetike mali, on je samo dvanaest-trinaest tjedana.

Prirodni kozmetički konzervans

1.Od davnina za produženje roka trajanja kozmetike dodajući u nju kisele spojeve. Najčešće je to bila, octena, mliječna ili limunska kiselina, najviše idealni za kožu.

2.Benzojeve kiseline treba koristiti u koncentraciji 0,2-0,4%. To je vrlo učinkovit protiv kvasaca i gljivica, ali protiv bakterija ona je također učinkovito se bori. Benzojeve kiseline, otporan na uv i visoke temperature.

3.Сорбиновая kiselina. Ovaj konzervans, inhibira rast kvasca, mikroorganizama, plijesni, on je otporan na окислительным i uv uticaje. Гликолиевая i salicilne kiseline imaju противогрибковую aktivnost.

4.Uljni ekstrakti biljaka također može produžiti rok trajanja kozmetičkih proizvoda. Eterična ulja imaju antifungalna i antibakterijska djelovanje, pogotovo eterična ulja timijana, чанного drveta, klinčića, lavande, kadulje, cimeta i ružmarina.

5.Etilni alkohol. Jedan od najstarijih i najučinkovitijih konzervansa, on povećava neke veze njihova topivost u vodi. To se posebno odnosi na aromatičnih ulja, koja poboljšavaju učinak kozmetike. Ali alkohol treba dodati u minimalnim količinama, jer ako pretjerivati, to će izazvati iritaciju i suhoću kože.

6.Srebro. Vjerojatno je najpoznatiji drevni konzervans, ima antifungalno i baktericidno djelovanje. Nanočestice srebra ulaze u sastav mnogih kozmetičkih proizvoda, oni su sigurni čak i za najosjetljiviju kožu.

7.Tokoferol ili vitamin E. To je prirodni konzervans za masne emulzije. Vitamin otupljuje procesi oksidacije, tako da je rok trajanja proizvoda se povećava. Kozmetika, u sastav koje ulazi u ovaj sastojak, ima hidratantna i antioksidativni učinak.

8.Nedostatak konzervansa. Kozmetika u kojoj nema konzervansa, može se spremiti samo osam do četrnaest dana. Ako je kapacitet ovog sredstva ima dozator, onda se može produžiti ovaj rok do dvadeset dana, ako ga pohraniti u hladnjaku.

Sastav kozmetike također je vrlo snažno utječe na njegovu pohranu. Na primjer, ako u kozmetici sadrži protein (elastin ili kolagen), onda ona može pohraniti više od sedam dana. Pa čak i ako na omotu piše da je kozmetika bez konzervansa, to ne znači da ih tamo uopće nema. Naprotiv, to govori o sumnji proizvođača.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: