Septička jama za privatne kuće kako odabrati

Septička jama je samostalni uređaj koji osigurava čišćenje otpada i otpadnih voda. Nanesite ovu konstrukciju u mjestima u kojima ne postoji centralizirani sustav odvodnje – na vikendice, u manjim mjestima. Trenutno asortiman takvih uređaja uključuje različite modele septičke jame, koje se razlikuju po materijalu izrade, performanse, tehnike čišćenja i vrijednosti.

Načela rada септика

Svi prikazani na domaćem tržištu, septička jama koriste za čišćenje otpada, prije nego što oni stignu u zemlju. Rad ovih uređaja je osiguran posebnom konstrukcijom koja u 2-3 faze čisti vodu od зловонных elemenata i proizvoda metabolizam čovjeka. Cijeli proces odvija se u uvalama септика, koji se nalazi ili pod zemljom, ili na njegovoj površini. Moderni model uređaja pružaju tri kategorije, čišćenje po sljedećem principu:

 • U prvom odjeljku септика se događa raslojavanje: na dnu se talože teški otpad, dižu se na površinu pluća, voda zauzima međupoložaj između ovih slojeva.
 • U drugoj posudi čišćenje nečistoća se bave posebne bakterije, koje se hrane нечистотами.
 • Treći odjeljak септика predstavlja kameru sa zrakom. Za razliku od prva dva rada u njemu vode aerobne bakterije koje recikliraju otpad, koji je ostao na уксусную kiselina ugljični dioksid.

Kako radi septička jama

Raznolikost dizajna septičkih jama i kanalizacije za privatne kuće

Nedavno kad je uređaj kanalizacija privatne kuće koristili jednostavnu septička jama. Međutim, moderna seljaci i turista žele poboljšati razinu postojanja, kombiniraju praktičnost urbane komunikacije i života u krilu prirode. Pa mnogi vlasnici privatnih kuća pokušavaju da se u komunikacijama za odvodnju otpadnih voda – септиками. Ovisno o specifičnostima funkcioniranja modela, ovi uređaji su podijeljeni na nekoliko karakteristikama.

Prema načinu rada

Moderne kuće mogu priuštiti kupiti gotov septička jama, koji je samo potrebno instalirati na odabrano za njega mjesto i spojiti na zajedničku kanalizacijskog sustava. Ako ćete to učiniti, upoznajte se sa razlikama glavne vrste ovih uređaja:

 • Dizajna, opremljene sustavom tlo za filtriranje. Ako u privatnoj kući, vlasnici borave tijekom cijele godine, vodovod stalno u akciji, u tom slučaju, najbolje je ostati na переливном септике. Ovaj agregat ne samo nakuplja tekućina, ali i dobro se čisti. Glavna prednost dizajna – rijetka čišćenje takav model.

Program rada переливного септика za privatne kuće

Ako je potrebno povećati vrijeme između опорожнением септика, u ovom će primjena posebnih bakterija. Takav dizajn može imati jedan, dva ili tri posebnim kamerama, koje su povezane jedna s drugom. Na području gdje se teško ustati u podzemene vode, da ih nije moguće odrediti, budući da prljavština može prodrijeti u izvore vode kroz tlo.

 • Kumulativno. Takav septička jama je nadograđen pogledom septičke jame. On predstavlja komoru u kojoj se akumuliraju kanalizaciju. Kada voda uđe u uređaj, otpad se dijeli na nekoliko frakcija. Dizajn predviđa da je organska onečišćenja stalno расщепляются, a kanalizaciju, imaju mehaničke nečistoće отстаиваются.

Kumulativna kanalizacija u privatnoj kući

Koristeći takav sustav vi ćete biti u mogućnosti postići ono što kanalizaciju će biti u potpunosti reciklirati, kao i oni prolaze kroz ponovno čišćenje ili u baku, ili već u samom tlu. Ovaj uređaj je sposoban izdržati veliki pritisak u hitnim situacijama. Moderne model pogona je zatvoreni rezervoar u kojem se okupljaju odvode do razdoblja čišćenje. Ova opcija je koriste se tamo, gdje se nakuplja mala količina otpada.

 • Kanalizacija sa dubokim biološku obradu. Modernizirana dizajna takve razine da koristi više sustava obrade odvod: potvrđena mehaničkih otpada, biološka i kemijska obrada. Kako rade ove stanice? U prvom odjeljku voda akumulira, nakon čega je podijeljen (na lagane i teške frakcije). Zatim se tekućina čistiti pomoću anaerobnih bakterija, tako i aerobik.

Princip rada септика s biološkog čišćenja

Odvode se održavaju sustav kemijske dekontaminirati neposredno prije nego što će se vratiti. Nedostatak je vrlo visoka cijena ovog септика, ali takav protok novca vide kao dobru isplativo ulaganje. Ostalih povezanih troškova, osigurava funkcioniranje lokalnog септика, ne postoji.

Po materijalu izrade

Moderne tehnologije omogućile su proizvođači сантехоборудования stvoriti različite fiksne prečistači sustava i dizajna koji se razlikuju po materijalu izrade. Tu je i niz septičke jame, монтируемых sami uz pomoć dostupnih homeowner materijala. Razmislite poznate domaće i stručni sustava i dizajna odvod komunalnog otpada:

 • Od betonskih prstenova. Značajke ove vrste septičkih jama je u njihovoj dugovječnosti. Takav dizajn ima dobru otpornost na mehaničke utjecaje i agresivnog karaktera. Betonski septička jama imaju dobar kapacitet. U cement se dodaju određene tvari koje su u stanju povećati higroskopan agregata i njegova trajnost. Jedini minus ove септика – u teškoj montaže.
 • S kotača. Prikupljanje kamere uređaja se vrši uz pomoć starih guma, koje su naslagane jedna na drugu. Ova septička jama, najjeftiniji, jer su «građevinski materijal» može достаться dar. Ne razlikuje složenosti i instalaciji takav model. To je pogodan za ljude koji imaju vile, ali ne previše potrebnim brojem sredstava za instalacije i kupovine septičke jame. Ovaj model септика ne može biti zatvoren, tako hubcaps mogu postati uzrok onečišćenja vile teritoriju.
 • Od cigle. Ako ste se odlučili dizajnirati opeke, septička jama, napravite jarak prave veličine. Postavljajući zidove kamere, koristite princip, kao pri polaganju zidova «jednu ciglu». Glavni nedostatak ovog септика – niska nepropusnost. Kamerama je potrebna hidroizolacija. Za to se koriste specijalni malter, cement. Prednosti opeke септика – jednostavnost materijala, lagana montaža, posebna tehnika nije potrebna.
 • Od nerđajućeg metala. Jedan od najpopularnijih vrsta otpadnih voda sustava su dizajna, izrađena od čelika. Njihove radne karakteristike gotovo ne razlikuju od betona. Oni su otporni na koroziju, trajni, ne izloženi agresivnih komponenti. Ali takvi uređaji imaju i niz nedostataka, među kojima je i visoki troškovi septičke jame i korištenje спецтехники pri instalaciji opreme.

Po obliku

Septička jama se razlikuju po obliku samih dizajna. Ovisno o tome kako se nalaze pregrade, moderna postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda sustava predstavljaju dvije sortama:

 • Vertikalni. Ovaj tip uređaja osigurava kamere u obliku bačve, sadrži krovni otvor na vrhu. Postavljanje vertikalne септика zahtijeva duboko kopanje jame. Međutim, montaža ne treba puno prostora. Izabrani tako septička jama bolje kuće, zemljišta koje se ne razlikuju za velike površine.

Vertikalni septička jama za privatne kuće

 • Horizontalna. Septička jama ovog tipa predstavljaju izgled dizajna, kao kameru, u kojoj ima nekoliko okana. Za njegovu montažu nije potreban većih udubljenja, ali prostor zauzima horizontalne очистной sustavom, bit će znatno veći. Ova opcija uređaja preporučuje se za one s visokom razinom lokacije podzemnih voda i prisutnost slobodnog prostora, koji nije žao gledati pod septička jama.

Horizontalni septička jama za privatne kuće

Na lokaciji kamere

Septička jama – praktična, postala predmet osnove stvar. Izbor je ponudio proizvođačima omogućuje postavljanje na placu uređaja, ne samo da se razlikuju po materijalu izrade, oblika, načina čišćenja. Tako je, prema položaju kamere su sljedeće vrste septičkih jama:

 • Površinske. Ovi uređaji predstavljaju герметичную kapacitet, koji je postavio ili direktno na površini tla ili lagano вкапывают. Princip rada tih septičkih jama ostaje isti – u uvalama se događa filtriranje i pročišćavanje otpadnih voda. Zatvoreni izgradnju površinskih modela ne daje neugodne mirise curiti izvan njega.
 • Underground. Uređaji ovog tipa su više zastupljeni. Glavna prednost podzemnog септика je nedostatak pozamašan komunikacije na placu. Prisutni su dizajna, sadrže dva ili tri pretinca, вкопанных u zemlju. Stupanj produbljivanje ovisi o obliku септика. Podzemni uređaja koji se mogu ostvariti korištenjem bilo dostupno, jeftino materijala.

Varijacije položaja kamere septičke jame u privatnoj kući

Kriteriji za odabir септика kanalizacije za privatni sektor

Imenovanje септика bilo koje vrste je u pružanju mogućnosti za pročišćavanje otpadnih voda, prije nego što dospiju u tlo. Prilikom odabira modela za privatne kuće, potrebno je uzeti u obzir niz faktora povezanih sa karakteristikama samog очистного građevine, način ugradnje, troškova održavanja, i sa zahtjevima na performanse dizajna. Pri stjecanju септика pročitajte važne karakteristike uređaja.

Materijal септика

Jedna od glavnih točaka na koje treba obratiti pozornost kada kupujete очистного uređaja, je materijal koji se koristi u proizvodnji dizajna. Za izradu kamere септика prihvaćen primijeniti sljedeće materijale:

 • Plastike ili stakloplastike. Najpopularnija vrsta materijala pri proizvodnji, kao i domaćeg dizajna, tako i tvorničkih modela. Kada uređaj очистной sustav svojim rukama koristite plastične posude odgovarajućeg volumena, tzv еврокубы.
 • Betona ili armiranog betona. U tom slučaju pretpostavlja home-made dizajn септика, za koje se koriste ili gotove prsten, oslobađaju tvornica ЖБИ, ili monolitnih konstrukcija pretinca kroz ulijevanja betona na licu mjesta.
 • Cigle. Za takve konstrukcije trebati klinker opeke, koji ne može biti destruktivno djelovanje vode.
 • Improviziranih sredstava. Ako želite uštedjeti mnoge kuće koriste za dizajn odgovarajući kapacitet i materijali – stare metalne bačve, hubcaps velikih dimenzija.

Izbor modela u zavisnosti od geoloških karakteristika zemljišta

Uzimajući odluku o odabiru септика za privatne kuće ili vikendice, treba shvatiti geološke značajke područja, koji uključuju priroda tla, dubina podzemnih voda i mogućnost sezonskog podizanje njihove razine. Ako je na vašem mjestu pjeskovita tla, izbor tipa септика nije ničim ograničen. Na takvim tlima dozvoljava se graditi jednostavne bazene s uređajima za tlo pročišćavanje.

Stane pogoni (cigla dizajna) ili stanice biološku obradu. Ako na parceli глинистый tlo, a zatim izabrati septička jama treba s obzirom na nisku sposobnost pukotina. Za takvim slučajevima, stručnjaci preporučuju ugradnju pogona ili stanice biološku obradu. Model sa tlo доочисткой ne stane, jer uzrokuju swamping terena.

Princip akcije i čišćenje

Pri odabiru септика obratite pažnju i na način rada uređaja. Ako ste spremni na povremene ispumpavanje vode, možete koristiti pogoni bez obzira na materijal izrade. Kao septička jama postavljaju za male količine otpadnih voda. Ako ne namjeravate potrošiti vrijeme na ovaj postupak, obratite se na sustave biološku obradu, u kojima se sav posao uzimaju na sebe bakterije, ili na strukturu tla pročišćavanje, gdje se za filtriranje otpadnih voda zadovoljava tlo.

Kapacitet spremnika

Količina kamera modela treba izabrati u zavisnosti od količine potrošnje vode. Prema postojećim сантех normama, kapacitet baterije dizajna smije prelaziti iznos potrošene vode tri puta. Pri izračunavanju ovog pokazatelja se uzimaju u obzir, da se po osobi po noći odlazi 200 l vode. Tako je za obitelj od 4 osobe potrebna dva odjeljka septička jama kapaciteta od 3,5 kuba. Kada se konzumira jednog m3 stane i dizajn s jednim uređaj. Pri potrošnji više od 10 kockica treba трехкамерная model.

Kvaliteta

Veliku pozornost pri odabiru очистного uređaja posvećuje svoju kvalitetu. Ovaj indeks zavisi od materijala koji se koristi u dizajnu, troškove montaže. Ne manji značaj ima i izbor proizvođača септика. Mnogi beskrupulozni tvrtke štede na proizvodnji opreme i koriste jeftini materijali. S tim u vezi, prilikom kupovine proizvoda bolje vjerovati proizvođačima «s imenom».

Cijena

Još jedan važan kriterij pri kupnji септика je njegov trošak. Joj postavlja tvrtka-proizvođač u zavisnosti od troškova proizvodnje modela. Cijena uređaja u velikoj mjeri određuje kvalitetu, trajnost i daljnje održavanje opreme. Jeftini model, čija je cijena počinje od 20 tisuća, nisu uvijek u skladu s očekivanjima. Ako vas zanima kvalitetno, долговечное opremu, pripremite se potrošiti na njega od 70-80 tisuća.

Pregled najpopularnijih proizvođača septičke jame za privatne kuće

Rangiranje najpopularnijih tvrtki-proizvođača otpadnih voda uključuje sljedeće robne marke: Росэкология, City Eko Plast, Хеликс, Aqua, Tapas, Биокси, Экопан. Oni su svi domaći proizvođači, koji proizvode pouzdanu opremu s obzirom na suvremene zahtjeve i ekoloških normi. Asortiman tih firmi sadrži septička jama, odgovaraju геологическим uvjetima bilo tla i uzimaju u obzir individualne količine potrošnje vode.

Gdje kupiti i koliko koštaju

Za kupnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda nudi niz specijaliziranih trgovina koje se bave prodajom opreme za vrt zemljišta i ladanjske kuće. Među njima osobito popularne prodavači nude svoje proizvode na internetu. U tablici u nastavku se možete upoznati s cijenama na popularni model septičke jame, koje se prodaju u običnim trgovinama, tako i na online stranicama:

Naziv trgovine, adresa Model septičke jame Cijena u hrk
DOO «Mega Story». Zagreb, godine, Zagreb, str. Proactive, dv 15 Tapas 4

Tapas 5

Tapas 6

Tapas 8

69210

76950

80010

96210

DOO Экоканализации g. Moskva str. Нагатинская, 34 Tapas 4

Tapas 5

Юнилос Astra 3

Юнилос Astra 5

76900

85500

65000

79700

Centar Plastike. g. Moskva, str. Перовская dv 66 Povjetarac 1

Leopard

57800-64300

26000

Нордик. g. St. Petersburg str. Kada Томчака 28, k. 1, ob. 408 Tapas 5

Юнилос Astra 3

76950

58905

СептикСервис. g. St. Petersburg, str. Serpuhovskaya, d. 34 Юнилос Astra 3

Биотал 1,5

58905

137800

Cijena je popularnih septičke jame u internet trgovinama je:

Adresa web-trgovine Model septičke jame Cijena u hrk
sep ‘ tik-dachi.ru Tapas 5

Tapas 10

Юнилос Astra 3

Astra 10

85500

134500

65000

118000

topol-eco.ru Tapas 5

Tapas 8

85500

106900

septiktermit.hr Termit-pro-1.2 f

Termit-pro-2

24000

36500

uniseptik.hr Юнилос Astra 5 79700
avtonomno.hr Astra Kedar

Tapas 5

Tapas 8

Pelikan 5

79900

85500

106900

70805

Video: samostalni septička jama, zemlja kuće svojim rukama

Ako je u mogućnosti kupiti tvorničkim septička jama, na upit, sustav za pročišćavanje otpadnih voda čine sami. Potrebne posude od koje odgovara vašim norme potrošnje vode, kanalizacione cijevi, set ključeva, polaganje i vlastitu pamet. Da biste napravili konstrukciju, ne morate biti stručnjak. Potrebno je razmotriti sve detalje uređaja, ispitati karakteristike zemljišta, nagib i sastav tla. Pomoći će vam u ovom videu priča:

Naši

Valery, 58 godina

Imam stranka stoji običan disk koji sam stavio od cigle još prije 20 godina. Do sada se rezervoar ne upisati vodu do razine čišćenja. Zemlja imamo pijesak i voda sama kroz zidove dospije u tlo. Jama pogona vrlo velika, njezina količina je znatno veća količina vode, koja u nju ulazi. Pa ne vidim potrebe da troše ogroman novac na kupnju tvornice modela.

Petrović, 45 godina

Živimo na selu, centralna kanalizacija kod nas nikada nije bilo. Sustav za pročišćavanje sam монтировал sam. Prije izgradnje konstrukcije izračunati potrošnju vode, napravio nacrte септика s tri «džepova» u tipu «sa tlo доочисткой». Ali zbog toga, da ja ne zapečaćene otvora prozor, i pokri ga željeznim prstenom, cijela obitelj je bila prisiljena udisati neugodne mirise.

Irina Владиславовна, 38 godina

U svojoj državi kući smo postavili septička jama, Termita, ocijenjeno je na 3 m3. Izabrali model za sliku na internetu. Njegova je dovoljno za našu obitelj od tri osobe, s obzirom da smo бываем u kući ukupno oko tri mjeseca u godini. Vjerujem da je model, njihov novac vrijedi. Nema autsajdera, mirisa ili izlaz prljave vode van ovog dizajna nismo primijetili. Sve je uredno, povoljno, ne treba razmišljati o ispumpavanje kanalizaciju ili popravak.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: