Pareto princip ili pravilo 80/20

Pareto princip, poznat i kao pravilo 80/20 predstavlja teoriju koja tvrdi da je kritična situacija se može riješiti na 80 posto, ako se koristi za ovog 20 posto ulaznih podataka. Princip ne daju da sve situacije će imati toliko točan omjer. Općenito se podrazumijeva da je manji broj ulaznih podataka rješava većinu izlaznih rezultata.

Princip je nazvan u čast talijanskog ekonomist Вильфредо Pareto (Vilfredo Pareto). U 1906 signorom Pareto je istakao da je 20% populacije u Italiji pripada 80 posto svih bogatstava zemlje. On je predložio da se ovaj odnos može raditi za većinu sfera života čovječanstva i na taj način biti prirodni zakon.

40-ih godina prošlog stoljeća, teoriju načela Pareto je razvio dr. Joseph Juran (Dr Joseph Juran), američki inženjer elektrotehnike, koji smatra se da je predak modernih sustava kontrole kvalitete. To je dr. Juran predložio nazvati odnos 80/20 «Pareto Principu». Primjena ovog pravila za poslovne procese i sustave kontrole kvalitete pomaže odvojiti «nekoliko vitalnih» (20 posto) procesa od «korisnih mnoge» (ostalih 80 posto).

Neki od primjera principa Pareto:

  • 20 posto zaposlenika tvrtke proizvode 80 posto rezultata tvrtke.
  • 20 posto vremena rada zaposlenika daje 80 posto učinkovito aktivnosti.
  • 20 posto su bugovi u softveru uzrokuju 80 posto propuste u radu tih programa.
  • 20 posto investicija u tvrtki donosi 80 posto prihoda ulaganja tvrtke.

Najčešće se koristi primjenom načela Pareto danas je Pareto dijagram. Oni ilustrira Pareto princip usporedbom učestalosti ponavljanja događaja ili procesa s pretpostavkom da je 20 posto najčešće susreću događaja imaju 80% utjecaja na konačne rezultate.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: