Ne možete se usredotočiti? Uzmite olovku

Ako ne možete uhvatiti ideju za rep, pokušajte uzeti list papira i olovku. Sam proces pisanja rukom tjera mozak da radi bolje, a znanstvena istraživanja to potvrđuju.

Mnogi su već zaboravili kada ste zadnji put koristili olovku i papir, i to je sasvim razumljivo — s performansama računala ne поспоришь. Međutim, to je vrijedno baci olovku i blok za pisanje s radne površine, jer sam proces pisanja ručno pomaže da jasno misli, bolje zapamtiti podatke i brže doći do postavljenih ciljeva. I to ne samo zapažanja, ali i znanstveno dokazana činjenica.

koncentracija

Vas upoznati takvim trenucima, kada se ideje poput vrte negdje u blizini, ali ih uhvatiti i graditi u redu ne radi? Već deset puta napisali i izbrisan neki izraz, pa čak i ne znate gdje početi.

U trenucima kao što je mene uvijek spašava blok za pisanje i olovka — već nakon prve rečenice ili fraze, stupor prolazi i pojavljuju se ideje, koje se mogu prenositi na računalo.

Može se pretpostaviti da je to samo navika i mišićna memorija — jer svi smo mi od djetinjstva navikli pisati ručno, čak i ako je sada brzina ispisa imate samo do, a rukopis podsjeća невнятные piskarati.

Ali znanstvena istraživanja dokazuju da je pisanje rukom, zaista, pomaže da se bolje fokusirati, i to je povezano sa značajkama rad mozga.

Koncentracija na temi

Pisanje rukom stimulira ретикулярную formacije — grupe neurona i povezivanja živčanih vlakana, zajedno sa svim čulima i područja kore mozga, гипоталамусом i спинным mozgom.

Ретикулярная aktivni sustav služi kao svojevrstan filter za procese koji se odvijaju u mozgu, distribuirajući ih po stupnju važnosti, a kada se pisati ručno, ova aktivnost postaje prioritet.

U svojoj knjizi «Recite to i dopustite mu se dogoditi» doktor filozofije Henrietta Anna Клаусер prisjeća se ovaj mehanizam. Pisanje ručno koristi ретикулярную активирующую sustav koji šalje signale u kori mozga: «Probudi se! Pažnja! Ne упусти dogovor!» Kada pišete svoj cilj, vaš mozak će raditi na tome, da bi se postigao željeni, te će vam poslati signale o potrebi da se njeno izvršavanje.

Razvoj kognitivnih funkcija

Ako koristite olovku i papir da uzme svoje ideje, da razvije svoje kognitivne funkcije. Dr. Virginia Бернигер da istražuje proces čitanja i pisanja, i njihove veze s učenjem, otkrio je da ako djeca koriste za pisanje tekstova olovku, a ne tipkovnicu, oni obavljaju poslove brže i bolje pisati duže tekstove i rečenica.

Isto vrijedi i za odrasle ljude. U jednom od istraživanja znanstvenici su otkrili da pri učenju novih znakova, na primjer, kineski znakovi, odrasli ljudi, zapamtite ih je puno bolje ako umjesto da se ispisivati znakove, napišite ih ručno.

Бернигер primijetio razliku u radu mozga, kada pišete nešto ručno ili tipkate na tipkovnici: u prvom procesu ste sami napisali i соединяете slova, a u drugom samo pritisnete istu tipku, na kojima su napisana slova. To jest, u procesu pisanja slova, vaš mozak radi više, nego prilikom pritiska na tipke.

Rezultat je više koncentrirana na temu pisanja, možete da usmjeri svoje misli i smisliti nešto novo.

Naravno, u potpunosti prebaciti na ručno pisanje kao nešto što nije istinito, ali snimiti svoje ideje i planove u notepad može biti korisno. Osim toga, ako želite pohraniti sve podatke u elektroničkom obliku, možete kombinirati pisanje ručno računalo, primjerice koristeći e-obične olovke.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: