Kako naučiti pravilno raspodijeliti osobne sredstva: pravilo 50-20-30

Kako bi se finansijska situacija je stabilna, a ne nužno zaraditi milijune. Ponekad je dovoljno razviti jednostavan, ali učinkovit plan raspodjele proračuna ili, na primjer, koristiti već зарекомендовавшее sebi pravilo (princip sustav) 50-20-30.

Ako ste početnik u pripremi proračuna, trebali biste saznati kako pravilno upravljati svojim financijama, onda ne osjećaju depresivno. Jer vam je potrebno ne samo organizirati sve, ali i donijeti odluku o tome kako trošiti svoju plaću. Nećete biti u mogućnosti da se oslanjaju na iskustva drugih ljudi, jer su vaši prihodi i troškovi mogu značajno razlikovati.

Ali postoji dobra vijest je da ne morate biti sofisticirane elektronske tablice s bezbroj kategorijama troškova, ne morate biti financijski stručnjak da se shvati koliko novca možete potrošiti. Vi samo trebate pridržavati jednostavnih učinkovita načela 50-20-30.

Dakle, kakva su to pravila?

Vrlo vrijedan načelo financijske alokacije 50-20-30 s lakoćom će vam pomoći da se rasporediti proračun pomoću tri kategorije troškova:

  • 50% svog prihoda mora ići na najnužnije troškove: najam (najam), komunalne usluge, hranu, prijevoz;
  • 20% prihoda — to je vaša štednja, investicije, ili plaćanje dugova (ako ih imate);
  • 30% od prihoda treba potrošiti «na sebe»; to je takozvani fleksibilni troškovi: to je sve što želite, ali da nije tako potrebno (na primjer, putovanja, filmovi, restorani).

Financijski planer, Eric Роберг smatra da je cijela suština ovog pravila je u tome da se poduzmu mjere i koristiti sustav koji će pomoći da ostane dosljedan u upravljanju vlastitim sredstvima mjesečno. Takav sustav će se pobrinuti da pokriva svoje troškove, odgovorni za svoj sutrašnji dan i možete uživati u životu već danas.

Kako implementirati princip 50-20-30 u vlastiti život?

Saznajte što se događa s vašim troškovima. Prvo, izračunajte svoju plaću, jer to je iznos koji mjesečno donese kući. To je vaš prihod i na njemu mora se temeljiti raspodjelu.

Dalje отследите svoje troškove. To znači da morate računati svaki peni, počevši od квартплаты i završava s kupljenom kave koju pijete na putu na posao. Zatim odlučiti s gore napisanim kategorije: na što trebate potrošiti novac prije svega, s financijskim ciljevima i fleksibilni troškovima. I izračunajte kako će izgledati princip 50-20-30 u protuvrijednosti svoje valute. Ako ste puno potrošiti na stvari koje želite, ali oni nisu toliko bitni za vas, to znači da je vrijeme smanjiti ovaj popis.

Zašto sustav 50-20-30 radi?

Zahvaljujući ovom sustavu, plaćate račune, stalno spremiti i imate novca koje sa lakoćom potrošiti na svoje vlastite potrebe. A ipak — to je vrlo jednostavno za početnike, a i sve radnje u njemu su razumljivi i pomoći će vam u postizanju financijske stabilnosti.

Osim toga, pravilo propisuje određenu fleksibilnost. Možete malo promijeniti udio, kako bi ona bolje radila za vas.

«Vaši proračuni su različite među sobom, tako da ne možete reći da je to točan postotak distribucije», rekao je spomenuti Eric Роберг, financijski planer, koja je specijalizirana za pružanje pomoći stručnjacima i poduzetnicima s «Beyond Your Hammock».

Dakle, ako još niste pronašli zajednički jezik sa svojim sredstvima, pokušajte koristiti pravilo raspodjele financija 50-20-30. Možda je upravo to će postati dobar prijatelj za svoj proračun.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: