Postotak masti u tijelu

Različite metode izračuna broja potkožnih masti osoba postaje sve popularnija. Ovaj pokazatelj je vrsta zamjene indeksa tjelesne mase, on može «reći» o stanju organizma. Najprije valja znati da je ova vrijednost, što je brojka je norma ili odstupanje od nje.

Što je postotak potkožnog masnog tkiva

Masti su potrebne čovjeku za pravilno priključeni svih organa, internih sustava. Njihov broj treba zadovoljavati određene norme, inače će početi problemi sa zdravljem. Postotak masti u tijelu – to je omjer volumena prema organa, kostiju, mišića, tetiva, vodi. Postoje tri vrste masti kod muškaraca i žena:

  1. Interni (абдоминальный, visceralni). To je formirana oko unutarnjih organa, smatra se da je najopasniji za zdravlje (može uzrokovati dijabetes, bolesti srca, krvnih žila).
  2. Potkožne naslage – oko 50% ukupno masti. Prema riječima liječnika, takva vrsta organskih tvari nije opasno za zdravlje, ali može dovesti do problema kozmetičke prirode. Je svojevrstan энергозапасом.
  3. Organska tvar, koja se definira spolne pripadnosti. Takva vrsta naslaga gomilaju na leđima, a oko trbuha kod muškaraca; na bedra, donji dio torza – kod ženskog spola.

Kako odrediti idealan postotak masti u tijelu? Postoji takav pojam – potrebne masnoće. To se koristi za proizvodnju energije, zaštite unutarnjih organa, toplinske izolacije. Njegova stopa iznosi 3% od predstavnika jačeg spola, 8% — za ženski pol. Previše nizak (manje od 13%) ili obrnuto visoke (od 20-30%) mogu biti uzrok ozbiljnih kvarova radu organa, sustava.

Salo na stranama djevojka

Postotak masnoće u tijelu i kod muškaraca i žena

Prema rezultatima različitih istraživanja davno je uspio saznati da je postotak potkožnog masnog tkiva u tijelu žene i muškarci se razlikuju. Kod muškaraca naslage se nalaze unutar брюшины, brtvenog prstena, tako da je prekomjerna tjelesna težina nije odmah «izlazi» van. Žena ima višak kilograma polažu na ass, pod kožu trbuha, bokova. Ako je njihova vrijednost je isteklo, onda je fer spola je to vidljivo golim okom. U tom slučaju treba ga smanjiti, dok избытое ne utječe na stanje zdravlja. U nastavku slijedi tablica s podacima o oba spola.

Vrsta građe Dob Žena (koliko %) Osoba (%)
Potreban broj organskih 15-20 13-15 5-15
Sportsku figuru 20-30 14-18 10-17
Normalan tip tijela 30-35 20-25 12-19
Prihvatljivo stas 35-50 25-30 14-20
Pretilost Više od 50 25-35 15-25

Kako izračunati postotak masti

Objavljeno mnogo različitih tehnika koje omogućuju izračunati sadržaj organskih spojeva. Da bi pravilno izračunati tu vrijednost, potrebno je znati svoju točnu masu tijela, volumen. Najpopularniji načina su:

  • ULTRAZVUK;
  • hidrostatski sustavi za vaganje;
  • kompjutorizirana tomografija;
  • infracrveno zračenje;
  • vizualni obračuna;
  • određivanje debljine nabora kože, usporedba rezultata sa stolom;
  • izračun pomoću posebnog online-kalkulator u koji se upisuju sve potrebne mjere.

Podne vage

Vizualni izračun masti u tijelu

Vanjski ili vizualni način izračuna je vrlo jednostavan, rezultati su «na oku». Potrebno je napraviti snimak tijela, a nakon usporediti s fotografijama, na kojima je navedeni indeks sadržaja organske tvari. Može zamjena dobiveni mjerenjima u online-kalkulator i saznajte broj potkožnih štednje. Možda, ishod će biti negativan, a težina će se morati smanjiti.

Kako izmjeriti postotak masti metar

Još postotak masti može se izračunati s pomoću mjerenja debljine nabora posebnim калипером, штангенциркулем ili obične metar. Potrebno защипнуть željeno područje kože na prstima, zatim priložite mjerni alat. Dobijeni rezultat može se zamijeniti u formulu za izračun ili on-line kalkulator. Ova tehnika daje priliku izračunati količinu organskih štednje, znati ima li težinu i smanjiti ga ako je potrebno.

Mjerenje postotka masti uz pomoć штангенциркуля

Video: s postotkom masti u tijelu

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: