Piramida prehrane

Pod prehrambenoj piramida razumiju shematski su prikazani principi zdrave prehrane. Ovu shemu razvili američki nutricionisti u ranim 1990-ih, i od tada je osnova za prehranu ljudi, koji žele biti zdravi. U piramidi uzeti u obzir načela, nakon čega možete postići dugovječnost i normalizacije funkcija organizma.

Гарвардская piramida zdrave prehrane

Prva piramida prehrane je izgledala kao klasična figura sa blokovima, u svakom od kojih su se nalazili prehrambeni proizvodi. Prema shemi, u prehranu je potrebno maksimalno uključiti broj proizvoda sa baze piramide, a na minimum – s njegovog vrha. Posebna pozornost posvećena je dodatnih proizvoda: obavezan unos vitamina, umjereno pijenje alkohola u obliku crnog vina.

Ključne principe Harvard piramide:

 • redovita kontrola za održavanje tjelesne težine i zdravlja;
 • zamjena zasićenih i трансжиров na korisnih nezasićenih masti;
 • zamjena obrađenih žitarica na žitaricama od cjelovitog zrna;
 • prijem zdravih izvora proteina u obliku orašastih plodova, mahunarki, mesa, peradi, ribe;
 • bogata voćem i povrćem prehrani.

Kako je izgrađen prehrambena piramida

7 racionalnih blokova uključuje prehrambena piramida, od kojih svaki nosi u sebi slike proizvoda i preporuke po broju dnevnih obroka. Izgledaju jedinice, tako:

 1. Prije osnova stoji oznaka, sadrži preporučene dnevne fizičke aktivnosti i kontrolu tjelesne težine.
 2. Baza je podijeljena na 3 dijela, uključuju povrće, voće s bobicama, proizvodi od cjelovitih žitarica. Posljednjih su izvori sporih ugljikohidrata, kao što su smeđa riža, kruh, krupice, tjestenina od brašna, dobivenih перемалыванием cjelovite žitarice, pahuljice. I tamo su uključeni biljna ulja ulaze u njihov sastav полиненасыщенными masnim kiselinama: maslinovo, suncokretovo, repičino. Dnevno je dozvoljeno uzeti 300 g voća, podijeljenih u 2 obroka, a 450 grama povrća, podijeljenih u 3 doze.
 3. Drugi stupanj sadrži biljne bjelančevine: orasi, grah, sjemenke bundeve, suncokreta; ljubimci bjelančevine: riba, plodovi mora, perad, jaja. Preporučena norma potrošnje – do 2 puta na dan.
 4. Treći korak je ograničena na 2 obroka na dan, tamo spadaju mlijeko i mliječni proizvodi. Ako osoba pati laktoza laktoza, ovaj korak zamjenjuju bogate kalcijem lijekovi.
 5. Gornje prečke uključuju proizvode unos što bi trebao biti minimum. To životinjskih masti, crveno meso, maslac, salame, brzi ugljikohidrati. Potonji uključuju bijeli kruh, peciva, tjestenina, bijela riža, gazirana pića, slatkiše. Prije par godina u vrhu korak je odstranjeno krumpir, koji je ranije bio na donjem bloku zajedno s цельнозерновыми proizvodima.

Muškarac usred piramide proizvoda

Američka piramida pravilne prehrane i njena načela

U 2000-ih godina nakon što su brojne prilagodbe na Harvard prehrambene piramide nastao Američki njegova verzija nazvana MyPyramid. Ova moderna racionalna verzija proširuje mogućnosti za mršavljenje čovjeka, nudeći meni pravilnu prehranu. Za razliku od Harvard, u njoj blokovi se ne nalazi horizontalno i vertikalno, imaju različite širine osnove, boja. Ona pruža autonomni izbor proizvoda iz zone različitih boja, u pravoj količini.

Nego šira baza blok, više proizvoda iz njega se može uzimati svakodnevno. Lijevo od piramide prikazuje čovjeka, diže se stepenicama, kao simbol sporta. S lijeva na desno idu blokovi: žitarice, povrće, voće, masti, mliječni proizvodi, meso, mahunarke. Najuži po širini segment u masti. Piramida sastavljena s obzirom na posebnim principima: izbor, proporcionalnosti, individualnosti, umjerenost, pokreta i aktivnosti.

Princip raznolikosti

Prema ovom faktor, svi proizvodi su važni za ljudski, ali svaki od njih vrijedi konzumirati prema normi. Raznolikost hrane očituje u boji sektora, relevantnih grupi racionalnih elemenata:

 1. Narančasta napajanje – žitarice. Ovdje dolaze mekinje, vulgarne cjelovite proizvode: brašno, krupica, kruh, smeđa riža. Dnevno treba uzeti ih za 6 osoba.
 2. Zeleni blok – povrće. Preporučena norma – 3-5 porcija, a 1 porcija mora se sastojati samo od žute, narančaste ili zelene boje, službenika izvor beta-karotena i hranjivih tvari.
 3. Crveni blok – voće i bobice koje se smatra da su izvor vitamina i organskih spojeva. Treba ih jesti 2-3 obroka dnevno, od kojih 1 mora biti bogatoj vitamina C. Najbolje je jesti voće s niskim glikemijskim indeksom.
 4. Žuta napajanje – masti. Najkorisniji od njih smatraju povrća, koje se nalaze u orasima, семечках, biljnim uljima, ribi. Čvrsta zasićenih masti iz margarina, maslaca i кондитерского masti treba ograničiti na minimum, da biste spriječili rizik od bolesti srca.
 5. Plavi blok – mliječni proizvodi. To su sir, mlijeko, jogurt, koje je potrebno dnevno konzumirati do 3 obroka. To donosi tijelo proteine, vitamine, minerale i korisne лактобактерии za mikroflore.
 6. Ljubičasta blok proteina. To su crveno meso, riba, jaja, meso, perad, treba jesti do 3 obroka na dan za više aminokiselina. Mahunarke i orašasti plodovi pripadaju istoj kategoriji u – služe kao izvor proteina, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana.

Mliječni proizvodi

Princip proporcionalnosti

Prema ovog faktora širina svih sektora jasno pokazuje koliko je za noć čovjek treba konzumirati proizvode sa ili drugi blok. Različite širine svjedoči i o proporcionalnosti jedni prema drugima. Vizualno se može razumjeti, da su povrće, žitarice, voće i mlijeko primarne u prehrani su meso, riba, jaja i orašasti plodovi – sekundarni, a masti dodijeljen minimalni postotak.

Princip individualnosti

Prehrana osoba mora proći s obzirom na njegove individualne karakteristike – to je taj princip. Programeri piramide ističu da je shema je univerzalna, ali nestandardna – isplati se približiti s obzirom na spol, dob i prehrambenih navika. U tom smislu su razvijeni primjere piramide za trudnice, prehrana djece i vegetarijance.

Načelo umjerenosti

Uživati u hrani piramida treba mudro – to je princip, tj. Treba se pridržavati i dnevne stope kalorija za održavanje zdravlja, ali pri tom ne treba zloupotrebljavati hranom. Čak i ako je napajanje se događa низкокалорийными proizvodima, ali u velikom broju, to neće pomoći prilikom gubitka težine i podršku težine. Pri tome se povećava tjelesna težina, što неполезно.

Djevojka mjeri obim struka centimetar ispred stola s povrćem i voćem

Princip pokreta i aktivnosti

Nije slučajno glavni princip vježbanja donesena na šematski prikaz piramide u ljudskom obliku, hodanje po stepenicama. Ova slika podsjeća na sve, da je samo u dnevnoj pokreta i aktivnosti u roku od sat vremena mogu održavati svoje tijelo u normalno stanje. Svatko može odabrati svoj sport ili fizička opterećenja za mršavljenje.

Piramida zdrave prehrane za djecu

Prehrani djeteta u idealnom slučaju sadrži sve što je potrebno za rast i razvoj proizvoda, što se odnosi na zdraviji meni. Piramida prehrane je dječji prehrani bez problema, jer ovdje je naglasak na širenje sektora. Na njih se treba orijentirati u izboru hrane, ali ne isključuje i druge jedinice da se razlikuju meni i održavati zdravlje.

Video: piramida pravilne prehrane

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: